Virtuaalitodellisuuskehittäjät reagoivat Oculus-perustajan rahoituskohuun (päivitetty)

Oculus-perustaja Palmer Luckeya ympäröivä rahoituskohu on luonnollisesti herättänyt paljon mietteitä muutamissa virtuaalitodellisuuskehittäjässä.

24.9.2016 20:45

Päivitys kello 12:20: Oculus-perustaja Palmer Luckey on ottanut kohuun kantaa nyt itseki omilla Facebook-sivuillaan.

Kirjoituksessaan Luckey ensinnäkin pahoittelee, että hänen toiminnallaan on ollut negatiivinen vaikutus Oculusta sekä tämän kumppaneita kohtaan, ja toteaa, etteivät uutiset kuvaile täysin ilmaise hänen näkemyksiään.

Luckey myöntää antaneensa 10 000 dollaria Nimble Americalle, minkä hän kertoo tehneensä, koska hän näki tuoreena ideana sen tavan kommunikoida nuorten äänestäjien kanssa mainostaulujen käytöllä. Mitä tulee kuitenkin hänen poliittisiin suuntautumisiin, kertoo hän olevansa libertaari ja aikovansa äänestää Gary Johnsonia tulevissa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Luckey lisäksi kiistää kirjoittaneensa NimbleRichMan-nimimerkillä tehtyjä verkkokirjoituksia ja että hän olisi ollut mukana perustamassa tai tekemässä töitä Nimble Americalle. Kohun käynnistäneen The Daily Beast -artikkelin kirjoittaja on Twitterissä kuitenkin myöhemmin huomauttanut, ettei hän ole heittänyt hatusta väitteitä, jonka mukaan Luckey olisi kirjoittanut kyseisen nimimerkin takaa.

Alkuperäinen uutinen: Oculus-perustaja Palmer Luckeyn hiljattain julkisuuteen noussut hanke rahoittaa Donald Trumpia tukevaa ”shitposting”-viestien tekoon ja Hillary Clintonin pilkkaamiseen omistautunutta ryhmää on herättänyt runsaasti tunteita pelialalla. Aihe on ollut läheinen varsinkin virtuaalitodellisuuspelejä työstäville kehittäjille, joista osa onkin ehtinyt jo omalla tavallaan ottamaan kantaa tapahtuneeseen.

Tunnetuimpia tapaukseen kantaa ottaneita peliyhtiöitä ovat tähän mennessä olleet Ratchet & Clankista tuttu Insomniac Games, AirMech-kehittäjä Carbon Games ja muun muassa Fezin aikoinaan maailmaan tuonut Polytron. Polytron on suosiolla todennut yhdessä yhteistyökumppaninsa Kokoromin kanssa, että se on luopunut aikeistaan tuoda Superhypercube-pelinsä Oculus Riftille. Peli on ensisijaisesti tehnyt matkaa PlayStation VR:lle, mutta sen ei koskaan ollut tarkoitus jäädä vain PlayStation-yksinoikeudeksi. 

– Nykyisessä hauraassa ja pelottavassa poliittisessa ilmapiirissä emme voi hiljaisesti hyväksyä tällaista toimintaa tukemalla Luckeya tai hänen alustaansa. Tämän huomioiden emme ole aikeissa tavoitella Oculus-tukea tulevalle Superhypercube-virtuaalitodellisuuspelillemme, Polytron selosti Pastebin-sivuston kautta.

Oculus Rift -laseille jo kolmea peliä kehitellyt Insomniac Games on ottanut tapaukseen hieman neutraalimman kannan, joskin huomioiden, ettei se välttämättä suoraan katso hyvällä Luckeyn toimintaa.

– Insomniac Games tuomitsee vihapuheen kaikissa muodoissaan. Siinä missä kaikilla on oikeus ilmaista heidän poliittisia mielipiteitään, ei raporteissa kerrotut käytökset ja näkemykset heijasta yrityksemme arvoja. Olemme myös luottavaisia, että tällainen käytös tai näkemykset eivät edusta niiden monien Oculus-työntekijöiden arvoja, joiden kanssa teemme töitä päivittäin, Insomniac Games summasi Kotakulle ja Vicelle antamassaan tiedotteessa.

Carbon Gamesin perustaja James Green ei sen sijaan voisi olla vähempää kiinnostuneempi tapahtuneesta.

– Tämä reaktio on ollut hölynpölyä. Tuen häntä ehdottomasti mitä hän on ikinä tekemässäkään poliittisesti, kunhan se on laillista. Minkäänlaisen muun kannan ottaminen on amerikkalaisten arvojen vastaista, Green kertoi Vicelle.

Muut kantaa ottaneet tekijät ovat olleet pienempiä vaikuttajia, kuten Tomorrow Today Labs ja Agustin Cordes. Cordes työstänyt viime aikoina joukkorahoitettua Asylum-kauhuseikkailua ja pohtinut pitkään sen tuomista virtuaalitodellisuusvisiireille. Oculus häntä ei kuitenkaan kiinnosta nyt tapahtuman myötä ainakaan ennen kuin ”Luckeyta koskeva tilanne on selvitetty”. Tomorrow Today Labs on vastaavasti kertonut, ettei se ole ennen vastaavanlaisten ehtojen täyttymistä lisäämässä kehittelemiinsä virtualitodellisuustyökaluihin tukea Oculuksen tuleville Touch-ohjaimille.

Hieman hienovaraisemman kannanoton on antanut Fantastic Contraptionia työstävä Colin Northway, joka päätyi antamaan alta löytyvän kommentin Twitterissä. Darknetin ja Tacteran kaltasia virtuaalitodellisuuspelejä työstänyt E McNeill heitti ilmoille vuorostaan idean lahjoitusten tekemisestä Clintonille. SoundStage-ohjelmiston kehittäjillä oli vastaavanlainen ajatus, sillä sen kehittäjät päättivät ohjata vuorokauden ajan kaikki tuottonsa Clintonin suuntaan.

Vielä kirjoitushetkellä Luckey itse, Oculus tai yhtiön nykyisin omistama Facebook eivät ole kommentoineet verkkolehti The Daily Beastin artikkelista käynnistynyttä haipakkaa.

Lähde: Kotaku, Vice, Polytron (Pastebin)

Lisää luettavaa