Nvidiasta voidaan olla montaa mieltä markkinointipuheiden, korttien hinnoittelun ja saatavuuden keinotekoiselta vaikuttavan keinottelun suhteen, mutta itse korttien suorituskykyä käy harvoin kiistäminen. Hammasta purren loikkasin itse puolitoista vuotta sitten RTX 3000-sarjan kelkkaan, päivitin kokoonpanoni tuolloin melko uuden RTX 3080 -kortin ympärille ja odotin pääseväni nauttimaan 4K-pelaamisesta PC:llä aivan eri tasolla kuin mitä konsolit pystyisivät tarjoamaan.

4K-pelailuun keskittyessäni RTX 3080:n erinomaisen yleiskortin rahkeet eivät aina riittäneetkään. Edessä oli ajoittain tuskien taival saada pelit pyörimään sekä kauniin että järkevällä ruudunpäivitysnopeudella, jota pidän PC-pelailun osalta minimissään 60:ssä. Pelikohtaisesti Gigabyten RTX 3080 Gaming OC -korttini kymmenen gigan VRAM-videomuisti ei riittänyt aina kaikkien tekstuuripakettien hyödyntämiseen tai korkeimpien laatuasetusten käyttöön. Tiedostan hyvin PC-pelailuun kuuluvan asetusten kokeilemisen ja pelien virittämisen oman kokoonpanon mukaan. Ajatuksena oli kuitenkin rakentaa kokoonpano, jossa virittely olisi minimissään ja pelikokemus tehojen vuoksi nopeampi sekä helpompi, jopa konsolimaisempi, jos sallitte tämän kirosanan.

Aloin puolivakavissani etsiä tarpeeksi tehokasta korvaajaa 3080:lle kuluvan vuoden alussa. Ilmiselvä valinta kaikenkattavaksi pelitietokoneen sydämeksi oli 4000-malliston lippulaiva RTX 4090, jonka hintalappu on edelleen parin tuhannen euron paremmalla puolella. RTX 3080:tä lähimpänä suorituskyvyltään olisi RTX 4070 Ti, josta MSI lähetti arvioitavaksi oman Gaming X Trio -versionsa. Kortille luvataan 3080:een verrattuna 10-20% parempaa 4K-suorituskykyä, se hyödyntää Nvidian uutta DLSS3-kuvanparannusteknologiaa ja siitä löytyy vieläpä 12 gigan verran VRAMia, joten sen pitäisi jaksaa raskaampia asetuksia hieman kivuttomammin.

4070 Ti:n tarina on kuitenkin hieman mutkikkaampi ja tuttu kaikille, jotka näytönohjainmarkkinoita seuraavat. Nvidia esitteli uuteen mallistoonsa alun perin sekä 12GB että 16GB -versiot RTX 4080:tä, mutta tämä sai niin sapenkatkuisen vastaanoton yleisöltä, että parivaljakon pikkuveli paketoitiin uusiksi ja nimettiin kaikessa hiljaisuudessa tehdyn hinnanalennuksen jälkeen RTX 4070 Ti:ksi. Kyseessä on siis tavallaan malliston jämäkortti, jonka identiteetti on ikuisesti sidoksissa internetraivon edessä taipuneen Nvidian puolivillaiseen uudelleenmarkkinointikeikaukseen.

Paras tapa havainnoida uuden kortin omaan kokoonpanooni tuomaa teholisää on tietenkin pelata niitä kaikista vaativampia pelejä, joissa olen aiemmin ongelmiin törmännyt. Itse kortin asentaminen oli nopean kaapelijumpan jälkeen mutkatonta, joskin Nvidian kutistettuun virtaliittimeen päättyvä 16-pinninen adapteri on kieltämättä hieman absurdi ilmestys. Ainoana huolenaiheena asennuksen yhteydessä oli hulppean painoisen RTX 4070 Ti:n kuorman jakautuminen. Kortti on lievästi etupainoinen koteloni sisällä ja roikkui hieman ennen virtakaapeleiden kiinnitystä. Mukana tuleva kiinni ruuvattava tuki tuntuu olevan pakollinen lisävaruste mielenrauhan saavuttamiseksi.

Itse peleissä käytin vakiona asetuksia, joiden kanssa vanha RTX 3080:ni jaksoi pysyä vähintään 60 ruudun päivitysnopeudessa 4K-resoluutiolla. Graafista suorituskykyä parantavat DLSS2-, DLSS3- ja FSR-asetukset olivat käytössä saatavuuden mukaan. Pelikohtaisen pika-analyysin jälkeen ilmoitan molempien korttien keskimääräiset ruudunpäivitysnopeudet noin tunnin sekalaisen pelailun perusteella. Tulokset eivät ole millään mittapuulla tieteellisen tarkkoja, mutta tarkastelin numeroita omaa ostopäätöstään puntaroivan PC-pelaajan vakavuudella.

The Witcher 3: The Wild Hunt

Tuokio sitten kasvonkohotuksen saanut klassikko saa selvästi virtaa uudesta näytönohjaimesta. Ruudunpäivitys on tasaisempi, joskaan aivan älyttömiä eroja ei keskivertolukemiin saatu. Huomattavin ero on nimenomaan tasaisuus, tuulettimien hiljaisuus, joka lienee peruja paremmasta jäähdytyksestä ja 4070 Ti:n huomattavasti viileämpi käyntilämpötila. Jos 3080 joutuu rehkimään yli 70-asteisessa helteessä, uutukainen pysyttelee 61-62:n asteen paikkeilla. Trendi jatkuu testin jokaisessa pelissä ja arvostan kortin hiljaisempaa peruskäyntiä mitä pidemmälle iltoihin pelitestit jatkuvat.

Gigabyte RTX 3080 Gaming OC 10GB keskimääräinen ruudunpäivitys: 62 fps
MSI RTX 4070 Ti Gaming X Trio 12GB keskimääräinen ruudunpäivitys: 77 fps

Forza Horizon 5

Testin pakollinen autopeli, joka näyttää mahtavalta jo RTX 3080:lläkin. Kyseessä on myös peli, jota kannattaa pelailla lähempänä 120 ruudun päivitysvauhdilla. Saattaakin olla, että suorituskyvyn osalta katto on jo lähestulkoon saavutettu, sillä en saanut RTX 4070 Ti:tä kiritettyä merkittävästi vanhoja tuttuja lukemia korkeampiin sfääreihin. Saattaa myös olla, että HDMI2.1 ja mustan magian lailla kuvan nytkähtelyjä poistava VRR tekevät niin hienosti työtään, että ero on käytännössä huomaamaton.

Gigabyte RTX 3080 Gaming OC 10GB: 111 fps
MSI RTX 4070 Ti Gaming X Trio 12GB : 123 fps

Dying Light 2

Tämän testipelin tapauksessa olin myös tyytyväinen oman kokoonpanoni suorituskykyyn jo julkaisussa. Puhtaasti ruudunpäivityksen osalta 4K-resoluutiolla päästään 10-15% parempiin lukemiin, joten minimitason 60:n päälle jää lisää pelivaraa, joka taas mahdollistaa laatuasetusten ruuvaamista hieman korkeammalle.

Gigabyte RTX 3080 Gaming OC 10GB: 64 fps
MSI RTX 4070 Ti Gaming X Trio 12GB : 77 fps

Far Cry 6

Otin Ubisoftin trooppisen räiskintähurjastelun mukaan lähinnä sen VRAM-vaatimuksen vuoksi. Erillisen HD Texture Packin lataaminen käyttöön vaatii muiden laatuasetusten äärimmilleen avaamisen jälkeen yli 11GB VRAMia, joten nyt on RTX 4070 Ti:n aika näyttää kyntensä. Saatu hyöty on ilmeinen, joskaan terävämpien maisemien ohella mitään maata mullistavaa ei vakiintuneilla asetuksillani näy.

Gigabyte RTX 3080 Gaming OC 10GB: 67 fps
MSI RTX 4070 Ti Gaming X Trio 12GB : 78 fps

Cyberpunk 2077

DLSS3 tuntuu olevan tässä tapauksessa kovaa valttia, sillä vastaavilla asetuksilla eli Ultra/High-asetuksia yhdistelevillä laatuasetuksilla 4070 Ti repi useimmiten selkeän kaulan ruudunpäivityksessä. Night Cityn eeppinen seikkailu on niitä pelejä, joissa 3080 ei vain pysty tarjoamaan sitä kaikkein parasta, joten muutamat tasonnostot asetuksissa tuntuvat määräänsä suuremmilta parannuksilta. Tämä peli osaa hyödyntää uutta rautaa testipeleistä parhaiten.

Gigabyte RTX 3080 Gaming OC 10GB: 63 fps
MSI RTX 4070 Ti Gaming X Trio 12GB : 81 fps

Loppujen lopuksi MSI RTX 4070 Ti Gaming X Trio tekee sen mitä mainostetaankin. Se puskee ruudulle tasaisesti 15-20% enemmän ruutuja 4K-resoluutiolla verrattuna RTX 3080:n 10GB-versioon ja jos DLSS3:ta tuetaan kunnolla, etu sen kun vain kasvaa. Lisäksi RTX 4070 Ti pysyi huomattavasti viileämpänä ja hiljaisempana pelatessa. Ero oli keskimäärin -10 celsiuksen luokkaa, vaikka en edes tajunnut säätää koteloni tuulettimia korttien vaihdon välillä. Matalammilla kierroksilla myös kopan tuulettimet olisivat saaneet levätä hitaammilla peruskierroksilla.

Parempien tehojen turvin pystyin ruuvailemaan laatuasetuksia testiasetuksia korkeammalle ja palattiin vastaavasti takaisin kelvolliseen minimiruudunpäivitykseen entistä kauniimmalla lopputuloksella. Mikäli pelien laatuasetukset väänsi vertailun vuoksi äärimmilleen, RTX 4070 Ti suoriutui pelikohtaisesti jo selvästi paremmin ja ruudunpäivityksen keskiarvossa saattoi ilmetä 30-40% eroja, kiitos DLSS3:n ja uuden tekoälypohjaisen Frame Generation -ominaisuuden. Tosin pelit kuten The Witcher 3 Ultra RT -asetuksilla ja Cyberpunk 2077:n korkeimmat laatuasetukset lyövät myös 4070 Ti:n polvilleen, joten lisää vääntöä vaaditaan sen äärimmäisen 4K-pelikokemuksen saavuttamiseksi.

Ero uusimpiin konsoleihin on tietenkin venynyt 4000-sarjan myötä jo selkeäksi ja useimpien multiplatform-pelien kanssa RTX 4070 Ti hätyyttelee 4K-ruudunpäivityksessä kolminumeroisia lukemia, kun PS5 ja XSX hikoilevat 30-40:n paikkeilla, vaikka toki kokonaisuuksien kustannuksetkin ovat eri luokkaa.

Mielestäni 4070 Ti:n reilun 1000 euron hintalappu ei kuitenkaan tuo tarvittavaa teholoikkaa itselleni oikeuttaakseen päivityksen 3080:stä, josta saa tällä hetkellä 500-600 euroa käytettyjen näytönohjainten markkinoilla. Tuo pääoma huomioiden, saavutettava suorituskyky ei tuntunut omalta kohdaltani lisäpanostuksen arvoiselta, kun tuhannen euron lisäsatsauksella sai 4090:n ja moninkertaisesti lisää tehoja. Kerranhan se vain kirpaisi.

MSI:n RTX 4070 Ti Gaming X Trio on hintapolitiikastaan huolimatta pätevä 4K-pelaajan näytönohjain, joka tarjoaa tuntuvasti parempaa suorituskykyä myös viime sukupolven korttien suoituskykyyn pettyneelle.

MSI Geforce RTX 4070 Ti 12 GB Gaming X Trio

  • Liitäntätyyppi: PCI Express Gen 4
  • Äärimmäinen kellotaajuus: 2760 MHz
  • CUDA-ytimiä: 7680
  • Muisti: 12GB GDDR6X
  • Muistiväylä: 192-bittinen
  • Virtakaapelin tyyppi: 16-pinninen adapteri
  • Näyttöliitännät: DisplayPort v1.4a x3, HDMI 2.1a x1
  • Suositeltu minimivirtalähde: 700W
  • Ulkomitat: 337 x 140 x 62 mm
  • Paino: 1594 grammaa
  • Hinta: ~1050€

Lisää luettavaa