Arvostelussa MSI MEG 342C QD-OLED – huipputason pelinäyttö on täyttä silmäkarkkia, mutta ei aivan ongelmaton / Artikkelit / pelaaja.fi

Arvostelussa MSI MEG 342C QD-OLED – huipputason pelinäyttö on täyttä silmäkarkkia, mutta ei aivan ongelmaton

20.08.2023 // Kirjoittanut: Niklas Tirkkonen
3

Olen pelannut tänä vuonna useammalla MSI:n näytöllä, ja vaikka niissä on ollut kaikissa puolensa, en ole aiemmin törmännyt sellaiseen, johon olisin aidosti rakastunut. Olikin suoranainen tragedia, kun jouduin lähettämään MEG 342C-arvostelukappaleeni takaisin valmistajalle. Se on nimittäin aivan käsittämättömän hyvä monitori.

Jotta hämmästykseni olisi hieman paremmassa kontekstissa, on minun kerrottava, että normaalisti käytössäni on kaksi 32-tuumaista kaarevaa näyttöä. Ei siis ultraleveää monitoria, jollainen MEG 342C on. Siispä tämä laajakulmaisempi kokemukseni oli myös ensimmäiseni.

Kun löin näytön ensimmäistä kertaa seinään ja virrat päälle, olin melko yllättynyt paristakin syystä. Ensinnäkään en nähnyt MSI:n starttilogon jälkeen kuin vilauksen työpöydästäni, joka katosi näkyvistä aivan yhtä vauhdikkaasti kuin saapuikin. Tämä toistui useampaan otteeseen. Työpöytä toki ilmestyi aina takaisin, mutta musta välkkyminen häiritsi kokemusta varsin kriittisesti.

Toiseksi, valkoinen pöytäni näytön alla muuttui kuin peiliksi, kun näytön alaosan rgb-valot, joista en ollut edes tietoinen, ryhtyivät vilkkumaan sateenkaaren väreissä. Ei siinä, ne näyttävät ihan hyvältä, mutta vievät ehkä liikaa huomiota sateenkaarinäppikseltäni.

Tulin siihen tulokseen, että ratkaisu ensimmäiseen ongelmaan olisi varmastikin ajureiden päivittäminen. Niin siis luulin, mutta uudet ajurit eivät lopulta auttaneet asiaa. Sen sijaan keksin ovelan keinon, jolla sain tietokoneeni kuvan näkyviin. Heitin nimittäin koneeni lepotilaan kun olin jo käynnistänyt näytön. Sitten kun herätin koneen horroksestaan, toimi kaikki kuin junan vessa. 

Kun näistä ongelmista päästiin yli, oli kokemus kuin toiselta planeetalta. Ongelmat unohtuivat nopeasti, kun herkullisen syviä värejä tarjoava ultraleveä oled-paneeli imi pelaajan mukaansa. Kuva ja toiminta näytti ihanan terävältä ja ympäröi näkökentän juuri sopivasti. Kuva oli huumaava jopa ilman HDR-ominaisuuksia, joka on tietenkin oledille ominaista. Näytöstä kuitenkin löytyy myös HDR-tuki, joka nostaa tunnelmaa entistä korkeammalle.

Todella tiukalla 175 hertsin virkistysnopeudella varustettu monitori on parhaimmillaan kuin pelaajan märkä päiväuni. Testipeleinä toimineet Minecraft ja Call of Duty: Modern Warfare II nousevat aivan uudelle tasolle ultralaajakuvan ansiosta.

Premium-kokemuksella on kuitenkin myös premium-tason hinta. Noin 1500 euron hintaluokassa pyörivä 34-tuumainen ei ole halvimmista päästä, mutta nostaa paikoitellen niin kylmät väreet, että hankinta tuskin jättää katumapäälle, jos siihen päätyy.

Antaisin näytölle jopa täydet pisteet, jos en olisi joutunut taistelemaan sen kanssa tietyin väliajoin. Kyseessä oli todennäköisesti vain maanantaikappale, mutta minun kokemukseni oli sellainen kuin oli, joka luonnollisesti heijastuu antamassani arvosanassa. Toki, jos haluaa asettaa foliohatun päähän, niin syyttää voi kaikkea aina hdmi-kaapelista tietokoneeseen, mutta se tuskin johtaa mihinkään. Näyttö on kuitenkin täyttä priimaa tätä yhtä varsin häiritsevää ongelmaa lukuunottamatta.

⭐⭐⭐⭐

Kommentit

Käyttäjän JayeizH kuva
JayeizH

Mietin että ei viitsi kirjoittaa mitään, mutta tuli "valittaja-setä" fiilis.

Speksit olisi hyvä listata arvostelussa.
PC:stäkin edes näyttis.
QD-OLED on eri juttu kuin OLED.
Olikohan toinen ongelma ratkaistavissa. Yleensä ledit saa valikoista pois päältä.
Saakohan näytön asentoa säädettyä yhtään vai onko jalusta yksi muovi kimpale?
Onkohan näytössä mitään kuvan säätö ominaisuuksia vai onko tyydyttävä siihen mitä paketista saa.

Ja joo eihän näistä tarvi samalla tarkkuudella kirjoittaa kuin "oikeissa" teknologia julkaisuissa. Mutta voisihan näihinkin panostaa sen verran että ne ei tunnu siltä että olisi rykäisty krapula-aamun ajanvietteenä.

Varmaan kyllä hyvä näyttö. Mutta 3440x1440 reso (jonka tarkistin muualta) on ehkä vähän vaatimaton tämän hintaiselle näytölle. Samaan hintaan saa resoltaan ja fyysiseltä kooltaan isompiakin näyttöjä.

Käyttäjän lindario kuva
lindario

^^ käytännön tasolla resoluution jäämistä täydestä 4K:sta ei peruskäyttäjän silmä hahmota, ja koska kyse on ultraleveästä näytöstä ei tätä mahdollisuutta tekniikan puolesta vältsiin edes olisi, koska seuraava ultraleveä resoluutio olisi jo 5120×2160. Tekniikasta paremmin tietävät voivat tarpeen vaatiessa korjata.

Ultraleveään pelaamiseen näyttö kuulustaakin oikein kurantilta ja etenkin 175 mhz on hurjan kuuloinen kuvanpäivitystaajuus. Osa teknisistä häiköistä saattaisi myös korjaantua viskaamalla HDMI:it pellolle ja vaihtamalla laajemman kaistaleveyden DisplayPort 1.4 -kaapeleihin, jotka (toisin kuin HDMI 2) mahdollistavat aidon 4K-kuvan piirtämisen. Tarpeellisuustason ongelma ilmaantuukin lähinnä siinä, että ultraleveys on peleissä vielä suhteellisen harvinainen überluksusominaisuus, josta en henkilökohtaisesti olisi valmis pulittamaan perushyvän peli-PC:n hintaa. En kanssa lainkaan ymmärrä tätä laite- ja komponenttivalmistajien fetissiä tunkea tuotteensä nykyään täyteen noita hintaa paisuttavia ledivaloja. Ainakin itseä ne häiritsevät ihan he*****sti ja hintansa vuoksi kasvattavat ainoastaan mielihalua jättää tavara kaupan hyllylle häpeämään.

Kotiteatterimaiseen käyttöön aparaatti kuulostaa kuitenkin ihan toimivalta, mutta koska widescreen-leveyden huippulaadukkaita 4K-näyttöjä kaikilla herkuilla saa jo 28 tuumassa käytännössä puoleen hintaan, niin paha sanoa kuinka paljon rahalle laitteesta lopulta saa vastinetta. Niklaksen tekstistä huokui kuitenkin sen verran aito vakuuttuneisuua, että kieltämättä herätti itselläkin uteliaisuuden nähdä monitori joskus tositoimissa.

Käyttäjän JayeizH kuva
JayeizH

4k resosta on ehkä vähän hassua puhua ultrawide näyttöjen kanssa. Mutta seuraava resoluutio koko on 3840 x 1600. Sitten tulee tuo 5120×2160. Ja näyttöhän on juuri se missä sen huomaa, koska näyttöä katsotaan suhteellisen läheltä. Siinä jos missä sen ero näkee. Nytkin kun katselen omaa 3440x1440 reson näyttöä, onhan tässä sahalaitaa vähän joka puolella. Sen näkee kun katsoo läheltä.
Ja ultrawide on lopulta parhaimmillaan työkäytössä. Ei tarvitse olla kahta näyttöä, kun yksi ultrawide riittää. Vaikka myönnänkin että onhan pelitkin 21:9 suhteella todella komeita. Mutta jos nyt miettii että heitänkö PC pelit vieressä olevaan LG:n 65" 4k telkkuun vai käytänkö 32" 21:9 suhteen näyttöä... kyllä se aika usein menee sinne telkkuun. Kunhan ei tarvi hiirtä ja näppäimistöä käyttää.

Mutta 21:9 suhteen pelejä on kyllä ollut jo pitkään ja nykyään voi jo sanoa että useimmat pelit tukevat 21:9 suhdetta. Toki siinä voi olla eroja kuinka hyvin se on tehty. Näin siis PC puolella. Konsolit ei sitä tue.