Avaruusarmadat saapuvat PlayStation 4:lle – katsauksessa Dreadnought / Artikkelit / pelaaja.fi

Avaruusarmadat saapuvat PlayStation 4:lle – katsauksessa Dreadnought

15.05.2017 // Kirjoittanut: Joonas Pikkarainen
0
Avaruusarmadat saapuvat PlayStation 4:lle – katsauksessa Dreadnought

DREADNOUGHT

Tekijä: Yager Developement Julkaisija: Grey Box Games
Alustat: PS4 Julkaisu: 2017

Saksalaisstudio Yager palaa juurilleen taistelusimulaattorillaan Dreadnought, jossa pelaajat pääsevät komentamaan valtavia avaruusaluksia toisia ihmispelaajia vastaan. Hiljattain pc:ltä PlayStation 4:lle saapunut taktinen tiimiräiskintä on parhaillaan testattavana suljetussa betassa, josta sen on määrä avautua myöhemmin tänä vuonna kaikille ilmaispelattavaksi. Pelaaja kävi tutustumassa Saksassa ennakkoon, miten armadoiden hallinta taipuu ohjainkomentajien kätösiin.

Dreadnoughtin ytimessä on tiimipohjainen verkkoräiskintä, jossa kaksi viisihenkistä joukkuetta (pc:llä kahdeksan) ottaa toisistaan mittaa areenamaisissa kentissä. Koska pelin tähtinä ovat avaruusalukset, toiminta tapahtuu sekä vaaka- että pystysuunnassa, mikä poikkeaa mukavasti perinteisemmistä räiskinnöistä. Ympäristöä pitää seurata herkeämättä, etteivät viholliset pääse yllättämään väärällä hetkellä. Lisäksi valtavat avaruusalukset myös tuntuvat liikkeissään massiivisilta, joten kymmenminuuttisissa matseissa luotetaan nopeiden refleksien sijaan enemmän taktikointiin, maaston tuntemukseen ja ennen kaikkea hyvään yhteistyöhön.

Vaihtelua sodankäyntiin tuodaan puolestaan viidellä eri alusluokalla. Ne kattavat lähes kaiken nopeista korveteista muita aluksia korjaaviin taktisiin risteilijöihin, tykistöön ja pelille nimen antaviin järkälemäisiin taistelulaivoihin. Kullakin luokalla on lisäksi vielä omat alaluokkansa, jotka tarjoavat lisää variaatiota pelattavuuteen. Yksi taistelulaiva saattaa esimerkiksi erikoistua keskipitkän kantaman tulitukseen, kun taas toinen kaukosiirtyy lähituntumaan, ampuu tappavan täyslaidallisen vihollisen kylkeen ja siirtyy sitten takaisin turvaan. Yhteensä erilaisia aluksia on avattavana yli viisikymmentä kappaletta, joten omalle pelityylille luulisi löytyvän vaihtoehtoja.

Dreadnought PS4

"Dreadnoughtin PS4-versio sisältää yksinoikeudella kokonaan uuden Havoc-pelitilan."

Dreadnought PS4

Aluksia pääsee lisäksi muokkaamaan paitsi ulkoisesti myös varustuksen osalta. Tyypistä sekä tasosta riippuen valikoima vaihtelee muutamista vaihtoehdoista aina lukuisiin eri ohjustyyppeihin, ydinkärkiin, häivesuojiin, ilmatorjuntatykkeihin ja peräti omiin hävittäjälaivueisiin. Yhteen alukseen mahtuu yhteensä neljä moduulia sekä kaksi asetyyppiä, minkä lisäksi aluksen voimavarat voi hetkellisesti sitoa joko aseisiin, moottoreihin tai suojaukseen. Taistelujen tiimellyksessä on siis monia tekijöitä huomioitavana, mistä päästäänkin ohjaukseen.

Dreadnoughtin pc-versiota tovin pelanneena PlayStation 4 -version suurimpana kysymyksenä onkin pelin ohjauksen sovittaminen konsolin ohjaimelle. Äkkiseltään laskettuna pelissä on reilun tusinan verran erilaisia tärkeitä toimintoja, joten DualShock 4 -ohjaimesta otetaan kaikki irti – kosketuslevy mukaan lukien. Hieman yllättäen siirto on kuitenkin varsin onnistunut. Ohjaus on ohjaimellakin luontevaa, joskaan ei aivan täysin ongelmatonta. Suuntaohjaimen lataus ja aseenvaihto vaativat esimerkiksi peukalon irrottamisen vasemmasta tatista, jolloin myös avaruusaluksen liike pysähtyy hetkeksi. Samoin kosketuslevyn tunnistin toimii yhä hieman satunnaisesti, joten moottoreihin haluamansa lisävirran sijaan pelaaja saattaakin vahingossa siirtää tehot aseisiin.

Konsolipelaajat saavat tosin vastineeksi jotain uniikkia, sillä Dreadnoughtin PS4-versio sisältää yksinoikeudella kokonaan uuden Havoc-pelitilan. Se poikkeaa emopelin kahdesta tappomatsivariaatiosta usuttamalla kolme pelaajaa tekoälyvastustajia vastaan. Aalloittain päälle käyvät vihollisarmadat vaikeutuvat taso tasolta, mutta myös pelaajat pääsevät kehittämään omia aluksiaan erilaisilla parannuksilla. Kohtaamisia varioidaan lisäksi uniikeilla pomotaisteluilla ja vaihtelevilla säännöillä, jolloin esimerkiksi suojat tai moduulit latautuvat hitaammin. Vaikka Havoc ei sisällöllisesti poikkea valtavasti muista Horde-pelimuodoista, se tarjoaa yhteistyöräiskintää aidosti kolmiulotteisessa avaruudessa, mikä on jo itsessään uutta.

Dreadnought on pelattavissa pc:llä ja suljetussa betassa PlayStation 4:llä. Konsoliversion on tarkoitus siirtyä suljetusta betasta ilmaispelattavaksi kesäkuun aikana, jos kaikki menee hyvin.