Demonimaailmanloppu tuorein silmin – ennakossa Shin Megami Tensei III Nocturne HD Remaster / Artikkelit / pelaaja.fi

Demonimaailmanloppu tuorein silmin – ennakossa Shin Megami Tensei III Nocturne HD Remaster

20.04.2021 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
4
Demonimaailmanloppu uudessa asussa – ennakossa Shin Megami Tensei III Nocturne HD Remaster

Shin Megami Tensei III Nocturne HD Remaster

Kehittäjä: Atlus Julkaisija: Sega
Alustat: PS4, Switch, Win Julkaisupäivä: 25.5

Atlusin roolipelisarja Persona on tätä nykyä tunnettu nimi laajemmankin yleisön keskuudessa, mutta sen pohjana toiminut Shin Megami Tensei on monille yhä hämärämpi tapaus. Sarja sitoi yhteen japanilaisia roolipeliperinteitä ja hirviöiden keräilyä jo ennen Pokémon-kuumetta sekä erottautui Final Fantasyn kaltaisista suurteoksista hylkäämällä perinteisen ritarifantasian. Lisäksi se sijoittui moderniin, demonien valloittamaan maailmaan.

Kokonaan uusi sarjan osa eli Shin Megami Tensei V on määrä nähdä Switchillä myöhemmin tänä vuonna, mutta sitä ennen Atlus on päättänyt muistuttaa sarjan olemassaolosta Shin Megami Tensei III:n remasteroinnilla. Eurooppalaisittain Shin Megami Tensei: Lucifer’s Call -nimellä tunnettu PlayStation 2 -peli ansaitseekin kaiken ylimääräisen huomion, vaikkakin uudempiin rooliseikkailuihin tottuneille se voi vaatia jonkin verran ylimääräistä pureskelua.

Demonimaailmanloppu uudessa asussa – ennakossa Shin Megami Tensei III Nocturne HD Remaster

Remasterointityönä Shin Megami Tensei III:n HD-versio ei ole erikoinen paketti. Kokemus on yleisesti kyllä päivitetty terävämmän näköiseksi, mutta visuaalisesti pelin PS2-juuret ovat alusta alkaen selvät. Ikääntynyttä ulkoasua korostaa se, ettei osaa välipätkistä tai ruudulla aina silloin tällöin näytettävää maisemataidetta ole ehostettu ollenkaan, vaan ne näyttäytyvät pelaajalle alkuperäisessä rakeisessa kuosissaan.

Jonkin verran vaivaa uuteen versioon on silti nähty. Oikeasti ilahduttavana lisänä mukaan on saatu mahdollisuus tallentaa seikkailu missä tahansa pisteessä väliaikaisesti, eli pelaaja ei ole enää täysin riippuvainen harvakseltaan ripotelluista tallennuspisteistä. Ensimmäistä kertaa mukaan on tuotu myös ääninäyttely, joka on koettavissa sekä japaniksi että englanniksi.

Lisäykset eivät ole silti täydellisiä. Tallennuspisteiden ulkopuolella luotavat tallennukset ovat ladattavissa vain kertaalleen, joten niiden varomaton käyttö voi johtaa etenemisen menettämiseen pitkällä tähtäimellä. Alkuperäisen PS2-version pelanneena on myös myönnettävä, että mukaan lisätty ääninäyttely syö Shin Megami Tensei III:ssa aikoinaan arvostamaani unenomaista tunnelmaa. Uusille pelaajille tämä ei välttämättä ole ongelma, mutta itse huomasin nopeasti kaipaavani mahdollisuutta palata 2000-luvun alun hiljaisuuteen. Dialogia on onneksi roolipeliksi hyvin maltillisesti.

Demonimaailmanloppu uudessa asussa – ennakossa Shin Megami Tensei III Nocturne HD Remaster

Kaiken tämän nihkeilyn jälkeen haluan kuitenkin painottaa, että nautin suunnattomasti mahdollisuudesta palata Shin Megami Tensei III:n pariin vuosien tauon jälkeen. Sarjalle tyypillinen haastavuus pakottaa jo normaalilla vaikeustasolla kiinnittämään erityistä huomiota hahmojensa terveyspisteisiin alusta alkaen. Vähäeleinen kerronta varmistaa, että pelimaailman tutkimisessa ja seuraavan päämäärän etsimisessä on toistuvasti pientä yllätyksellisyyttä ja kutkuttavaa epämääräisyyttä. Modernia kädestäpitelyä ei ole liikaa, mikä voi toki turhauttaa avustetumpaan etenemiseen tottuneita.

Taistelujärjestelmältään Shin Megami Tensei III on yllättävän toimiva. Vuoropohjaiset yhteenotot eivät tuhlaa pelaajan aikaa pituudellaan, ja vihollisten heikkouksien hyödyntämiseen perustuva hyökkäysvuorojen järjestely on asioiden onnistumisesta riippuen joko todella voimaannuttavaa tai jännittävän musertavaa. Kolmituntinen testisessioni HD-version parissa tuntuikin menneen aivan liian nopeasti, ja odotan malttamattomana, että saisin taas jatkaa pelaamista.

Shin Megami Tensei III Nocturne HD Remastered julkaistaan PlayStation 4:lle, Switchille ja pc:lle 25. toukokuuta.

Panu Saarenoja

Kommentit

Käyttäjän Oskulock kuva
Oskulock

Oliko niitä musiikkeja nyt sitten päivitelty ollenkaan? Japanin julkaisussa oli vielä mukana paskanlaatuiset compressed audiofilet alkuperäisestä PS2 versiosta, vaikka parempilaatuinen soundtrack CD onkin olemassa erikseen.

Käyttäjän Riepu kuva
Riepu
Lainaus Oskulock

Oliko niitä musiikkeja nyt sitten päivitelty ollenkaan? Japanin julkaisussa oli vielä mukana paskanlaatuiset compressed audiofilet alkuperäisestä PS2 versiosta, vaikka parempilaatuinen soundtrack CD onkin olemassa erikseen.

Hyvä kysymys. Oma kokemukseni vastaa tätä vertailuvideota, eli kovin PS2-alkuperäisiltä kuulostavat.

-Panu

Käyttäjän Retro22 kuva
Retro22

vois switchille hankia kun pc on denuvo

Käyttäjän Qlaos kuva
Qlaos

Ai että, tämä uusioversio on kyllä hieno kulttuuriteko! En malta odottaa että pääsen taas tuskailemaan Matadorin ja muiden hankalien bossien kanssa ❤️

Ja Atlus, oisko mitenkään mahdollista saada seuraavaksi molemmat Digital Devil Sagat nykykonsoleille? 😉

Nostoja