
Haastattelu on julkaistu osana Bethesdan kanssa kaupallisessa yhteistyössä toteutettua näkyvyyskampanjaa.
Jo vuodesta 2014 asti porskuttanut nettiroolipeli The Elder Scrolls Online saa kesäkuussa seitsemännen isomman laajennuksensa, jossa palataan legendaarisen Morrowind-roolipelin tunnelmiin. Paketti ilmestyy pc:lle kesäkuun 5. päivä ja konsoleille 20. kesäkuuta.
Necrom-luku sijoittuu Morrowindin alueen itäosaan, jota hallitsee sienilinnoistaan Telvanni-velhojen klaani. Pääpaikkana on Necromin kaupunki, mutta pelaajat joutuvat lähtemään myös toisiin ulottuvuuksiin. Apocrypha-maailmassa apua tarvitsee kaiken salaisen tiedon kirjastoonsa hamstraava lonkero-olio Hermaeus Mora, joka nähtiin myös Skyrimin Dragonborn-laajennuksessa. Pelattavana on aivan uusi hahmoluokka Arcanist, joka hallitsee kaukosiirtoportit ja maagiset lonkerohyökkäykset.
Jututimme pelin luovaa johtajaa Rich Lambertia, joka avasi studion suunnitelmia Necromin suhteen.
Necrom on osa ESO:n seuraavaa suurta laajaa tarinakokonaisuutta, jonka nimi on Shadow over Morrowind. Mukana on kosmisen kauhun aineksia, joten onko se suora viittaus Lovecraftin Shadow over Innsmouth - novelliin?
Rich Lambert: Ei sentään. Shadow over Morrowind viittaa Hermaeus Moran tuntemaan salaisuuteen, joka luo synkän varjon koko Morrowindin ja oikeastaan koko Tamrielin ylle. Jos tämä salaisuus päätyy vääriin käsiin, Tamrielin manner ja Nirn-planeetta saattavat tuhoutua.
Lovecraft tuli väkisinkin mieleen, sillä Necromin tapahtumissa on kyse salaisuuksista, kosmisista voimista ja lonkero-olioista.
- Lovecraft oli toki inspiraation lähteenä. Sitä ei vain voi olla näkemättä, jos puhutaan pelkästään Hermaeus Morasta, joka on melkoista Cthulhua. Mutta lopulta tämä on kuitenkin Elder Scrollsia.
Maaliskussa saadaan pienempi päivityspaketti Scribes of Fate, jossa on kaksi uutta luolastoa. Niiden tarinan on tarkoitus pohjustaa Necromia, eikö vain?
- Kyllä. Molemmat näistä luolastoista antavat paljon kontekstia ja taustaa Necromin aloittavalle prologitehtävälle, joka johtaa suurempaan tarinaan. Olen sitä mieltä, että tiimi on tällä kertaa tehnyt erityisen hyvää työtä tuodessaan luolat osaksi tarinaa. Paikat ovat grafiikan ja mekaniikkojen puolesta todella hyvällä tasolla, ja minulla on ollut hauskaa seurata pelaajien kokeilevan niitä testipalvelimella.
Olet aiemmissa haastatteluissa sanonut, että tuot Daedra-lordeja mielelläsi osaksi tarinaa, koska niiden kanssa voi tehdä monenlaista. Mitä haluatte tehdä tällä kertaa Hermaeus Moran kanssa?
- Moran koko juttu on tieto, eikä hän ole oikeastaan hyvä eikä paha. Hän haalii, kerää ja lajittelee kaikenlaista tietoa, minkä takia hän tietää myös kaikki kadotetut salaisuudet. On tiettyjä asioita, joita kenenkään ei pitäisi tietää, ja Mora tietää nekin. Tämä sidotaan tarinassa laajennuksen tapahtumapaikkaan eli Telvanni-niemimaahan, jossa asuvat monet Tamrielin voimakkaimmista velhoista.
Mitä aiotte tehdä itse niemimaalla, jos jätetään huomiotta ulottuvuuksien välinen matkailu ja kosmiset olennot?
- Panostamme lore-osastolla Dunmer-haltioiden kulttuuriin ja Telvanni-klaaniin. Necrom on alueen pääkaupunki, ja siitä huhutaan kaikenlaista. Sitä sanotaan niin muinaiseksi, että se olisi ollut paikalla jo ennen Morrowindistä tuttuja tribunaalijumalia. Se on myös niin sanottu kuolleiden kaupunki, ja sinne on haudattu monet historian merkittävimmistä dunmereista suurten juhlamenojen kera. Luvassa on yleisesti uusi näkymä Morrowindin lääniin, ja juuri tätä aluetta ei ole nähty peleissä sitten vuoden 1994 The Elder Scrolls: Arena -pelin.
Ja Arena on nykymittapuulla melko karun näköinen.
- Jep, pelit ovat muuttuneet hieman 29 vuodessa. Hyvä luoja, onko siitä jo jo melkein 30 vuotta!
Morrowind-pelistä tulee Telvanni-nimestä mieleen mahdollisuus kasvattaa jättimäinen sienilinna, jollaisista kyseisen porukan velhot olivat kuuluisia. ESO:ssa pelaaja voi hankkia myös monenlaisia asumuksia, joten nähdäänkö Necromissa jotain vastaavaa?
- Yritämme aina tuoda asutuksiin siistiä ja temaattista sisältöä uusista laajennuksista, joten on melko turvallista veikata, että saatamme nähdä kiinnostavia asumuksia, huonekaluja ja muuta vastaavaa tällä osastolla.
Uusi Arcanist-luokka on taikuri, mutta mekaanisesti se pyörii kombopisteiden ympärillä. Pelaajalla on liikkeitä, jotka kasaavat pisteitä ja kuluttavat niitä. Se taas kuulostaa aika paljon esimerkiksi World of Warcraftin rogue-luokalta, eikö vain?
- On totta, että se on kombopisteillä toimiva luokka, mutta näissä on myös melkoisia eroja. Crux-pisteitä kuluttavia liikkeitä voi käyttää vähemmän tehokkaasti myös silloin, kun pisteitä ei ole jäljellä. Pelaaja voi muuttaa halutessaan tiettyjä liikkeitä, jolloin niistä tulee pisteiden kasvattajia tai kuluttajia. Kasvattajia voi myös muuntaa kuluttajiksi ja päin vastoin.
Crux-pisteet voivat kuluessaan lisätä vaurion tai parantamisen tehoa. Ne voivat vähentää kyvyn hintaa tai lisätä sen kestoaikaa. Oma suosikkini on parannuskyky, jonka voi muokata kuluttamaan Cruxia. Silloin se parantamisen ohella myös palauttaa kohteen staminaa ja magickaa. Arcanistilla on melkoinen työkalusetti, jossa on paljon syvyyttä ja opeteltavaa. Muiden luokkien tavoin Arcanistilla on myös parannus- tankki- ja DPS-kykylinjat, joten se voi täyttää minkä tahansa roolin ryhmässä.
Iso osa Arcanistin kykyjen hallitsemista on siis esimerkiksi tehokkaiden Crux-rotaatioiden kehittäminen?
- Halusimme tehdä siitä luokan, johon kenen tahansa olisi helppo tarttua. Rotaatiot ovat iso osa monia luokkia, ja osa pelaajista on tottunut opettelemaan hyvin ennalta tarkkaan suunniteltuja ja muuttumattomia rotaatioita. Luulen, että näille pelaajille haasteeksi muodostuu aluksi se, että taistelua on suunniteltava aiempaa pidemmälle. Lisäksi on reagoitava taistelun kulkuun sekä siihen, kuinka nopeasti Crux-pisteitä syntyy. Se on uudenlainen tapa pelata ESO:a.
Ennakkovideoiden perusteella näyttää siltä, että Arcanistin eri kykypuilla on myös selkeästi oma visuaalinen tyylinsä.
- Arcanist saa voimansa Hermaeus Moralta ja Apocrypha-ulottuvuudesta, mikä näkyy kaikissa voimissa. Väriteemana ovat keltainen ja vihreä. Hahmo voi kirjaimellisesti repiä sanoja kirjojen sivuilta ja heittää niitä päin vihollisia. On energiasäteitä ja lonkerohyökkäyksiä. Joka kykypuulla on myös oma tyylinsä. Esimerkiksi DPS-kyvyt painottavat lonkero-osastoa.
Arcanist voi myös luoda portteja, joihin hyppäämällä voi harrastaa porttien välistä kaukosiirtoa. Tuleeko siitä väline, jota voi taistelun lisäksi hyödyntää maailman tutkimisessa?
- Porttikyky on juuri testauksessa. Sanotaanko näin, että pelaajilla on taipumus rikkoa asioita luovilla tavoilla. Haluamme esimerkiksi välttää sitä, että pelaajat buffaavat juuri ennen taistelua ja hyppäävät sitten portin kautta toimintaan. Emme halua luoda sellaista pelityyliä.
Tulee mieleen, että portilla saattaisi mennä paikkoihin, joihin ei ole tarkoitus mennä.
- Sekin on juuri testauksessa, joten palaamme tähän myöhemmin. Luokan lisäksi on tulossa myös uusi 12 pelaajan trial-raidi veteraaneille. Tiimi on todella käynyt läpi paljon palautetta, jota saimme edellisestä trialista eli Dreadsail Reefistä. Luulen, että kokeneemmat pelaajat nauttivat todella paljon tästä uudesta Sanity’s Edge -trialista.
Olit edellisen laajennuksen eli High Islen aikaan erittäin innoissasi Tales of Tribute-korttipelistä, joka tuli ESO:on sen myötä. Miten korttipeli on otettu vastaan pelaajien keskuudessa?
- Sen kanssa on mennyt mahtavasti, ja pelaajamme ovat vastaanottaneet sen lämpimästi. Olemme myös tehneet parannuksia ja tasapainomuutoksia sekä lisänneet uusia pakkoja viime vuoden aikana, ja aiomme jatkaa sen tukemista tulevaisuudessa.
Tätäkin juttua saattaa lukea pelaaja, joka ei ole aiemmin koskenut ESO:on, mutta on esimerkiksi Skyrimin tai Morrowindin fani. Mikä on omasta mielestäsi erityisen aloittelijaystävällinen hahmoluokka, jota saattaisi suositella uteliaalle?
- Sanon aina, että kannattaa kokeilla kaikkia luokkia tasolle 20 tai ainakin tasolle 15. Tietyt luokat vain sopivat paremmin tietyille ihmisille. Sorcerer on toisaalta luokka, joka sopii monille uusille pelaajille. Se saa parantavia ja tankkaavia lemmikkejä, ja pitkän kantaman luokkana se antaa pelaajalle enemmän aikaa reagoida tapahtumiin. Toinen hyvä luokka on Templar, joka saa magiaan panostaessaan hyökkäyskyvyn, joka parantaa käyttäjää.
Toinen tärkeä viestini on se, että pelaajan kannattaa ottaa rauhallisesti ESO:ssa. Se on valtava peli, jossa on paljon tekemistä, mutta ei mitään kiirettä. Monet MMO-pelit ovat opettaneet pelaajille, että aina pitäisi rynnätä mahdollisimman nopeasti korkeille tasoille ja loppupeliin, koska “oikea” peli alkaa vasta siellä. Se ei päde ESO:on. Tässä pelissä voi mennä mihin tahansa ja pelata kenen kanssa tahansa kaikilla tasoilla. Milloin tahansa voi tarttua kiinnostavaan tarinaan, kun sellainen tulee vastaan. Pelatkaa omaan tahtiinne, sillä minnekään ei ole kiirettä.
Haastattelu on julkaistu osana Bethesdan kanssa kaupallisessa yhteistyössä toteutettua näkyvyyskampanjaa.
Kommentit
Haastatteluja on aina ilo lukea. Ymmärtää aina vain paremmin ja paremmin ihmisiä pelien takana. Lisää tällaisia, myös lehteen. Mm. Sami Järven haastattelu oli mahtava!
Ja näin, haastatteluja on aina mukava lukea mutta... On oma lehmä ojassa, kun itselleni hyvin tehty haastattelu myy pelin paljon paremmin kuin arvostelut, metacriticin prosentit tai kuulopuheet. Helpompaa ostaa peli kun tajuaa mitä sillä ollaan lähdetty ajamaan takaa, kuten tässäkin puhuttiin Arcanist-luokan omista jipoista.
Tulisipa Morrowind 2 sen skyrim 2 sijaan...