LEGO JURASSIC WORLD

Tekijä: Traveller’s Tales Julkaisija: Warner Bros. Interactive Entertainment
Alustat: PS3, PS4, X360, XOne, Wii U, 3DS, Vita ja Win Julkaisu: Kesäkuu 2015

Hellien hirmuliskojen saari

Traveller’s Talesin Lego-pelisarjan voi todella sanoa ansainneen paikkansa pelaajien sydämissä. Studion laadukkaat lisenssipelit viihdyttävät niin lapsia kuin aikuisiakin ja sekoittavat kunkin alkuperäisteoksen ominaispiirteitä tuttuihin Lego-kuvioihin juuri oikeassa suhteessa. Lego Star Warsista alkaneen kymmenvuotisen taipaleen uusin etappi on Lego Jurassic World, joka mahduttaa yhteen peliin kesällä julkaistavan Jurassic World -rainan lisäksi rakastetun dinoelokuvasarjan kolme aiempaa osaa.

Kaiken kaikkiaan 20 kenttää kattava Lego Jurassic World jatkaa edeltäjiensä linjoilla käännöslaatunsa puolesta. Warner Bros. esitteli viime viikolla Lontoossa järjestetyssä ennakkotilaisuudessaan kentistä neljää, joista jokainen oli elokuvat nähneiden helposti tunnistettavissa. Jurassic World -elokuvaan liittyvien paljastusten suhteen yhtiön edustajat olivat kuitenkin tarkkoina: uutta materiaalia ei tilaisuudessa kuulunut eikä näkynyt.

Pelin tuottaja Tim Wilemanin mukaan Lego-pelien kehitysprosessi alkaa aina pitkällisellä taustatutkimussessiolla. Jurassic Worldin kohdalla Universal Studios antoi Traveller’s Talesin käyttöön kuvamateriaalin lisäksi kirjastollisen konseptitaidetta ja luonnoskäsikirjoituksia, joiden pohjalta peliä alettiin suunnitella. Sen seurauksena rakkaus lähdemateriaalia kohtaan huokuu tälläkin kertaa Lego-peleille ominaisen kevytmielisen huumorikuorrutteen alta.

Wileman kertoi Pelaajan haastattelussa Jurassic Worldin olleen erityisen hankala tapaus kohdeyleisönsä puolesta. Elokuvat lapsena nähneet himofanit ovat jo aikuisia, mutta pohjimmiltaan Lego-pelit ovat koko perheen hupia. Alkuperäinen Jurassic Park oli paikoittain suorastaan kammottava, mutta sarjan hirvittävimmät kohtaukset on kierretty pelissä tahdikkaasti. Kokeiluversiossa dinotutkijoiden autoa kappaleiksi repivä tyrannosaurus rex houkuteltiin pois kauhistuneiden lasten luota hätäraketin sijaan tilannetta keventävällä jättimäisellä puruluulla.

”Rakkaus lähdemateriaalia kohtaan huokuu tälläkin kertaa kevytmielisen huumorikuorrutteen alta.”

Alkuperäisteoksen tuntemus kantaa odotetusti Lego Jurassic Worldin hahmosuunnitteluun asti. Eri hahmoja on yhteensä pyöreät sata, mutta jokaisella on elokuviin pohjautuvat erityispiirteensä: esimerkiksi hysteerisen Lex Murphyn selkäpiitä kylmäävä kirkaisu muuntuu pelissä lasiesteet rikkovaksi erikoiskyvyksi. Wilemanin mukaan erityisesti pelattavat dinosaurukset vaativat tarkkaa suunnittelua – kukin lisko taaplaa pelissä omalla tyylillään. Hauska pikku lisä on DNA-tila, jossa eri dinosaurusten osia voi yhdistellä omaksi jurakautiseksi luomuksekseen.

Hahmojen välillä vaihtelu ja kunkin ominaisuuksiin perustuvat yksinkertaiset pulmat viihdyttävät aikuistakin pelaajaa, mutta ainakaan ennakkodemossa ei tullut vastaan edes etäisesti hankaliksi kutsuttavia pähkinöitä. Testiyleisöä innostivat erityisesti Crash Bandicootin kultavuosia jäljittelevät, edestä kuvatut takaa-ajokohtaukset, jotka rytmittävät mukavasti muutoin tasapaksua tasohyppelyrutiinia. Peli on taattuun Lego-tyyliin myös keräilijöiden painajainen. Wileman kehuskelikin piilotetun sisällön suorastaan raivostuttavan paljouden olevan sarjan rakastetuimpia tuntomerkkejä.

Lego-peliksi Jurassic World myös näyttää herkulliselta. Värikkäitä palikkaelementtejä on tällä kertaa yhdistelty aidomman näköisiin luontoympäristöihin, ja legoja on käytetty tasosuunnittelussa mitä mielikuvituksellisimmin tavoin. Mikäpä sen parempaa kuin sukeltaa suoraan höyryävään kasaan ruskeita pikkupalikoita dinojen ruokailutottumuksia tutkiessa? Lego The Lord of the Ringsin tapaan Lego Jurassic World käyttää myös alkuperäisteoksien ääniraitaa hyväkseen, mutta parinkymmenen vuoden takaisista elokuvista irrotetut rakeiset repliikit eivät kuulosta erityisen laadukkailta peliä varten erikseen äänitettyjen sutkautusten rinnalla.

Traveller’s Talesilla ja Lego-sarjalla tuntuu pyyhkivän hyvin, mutta Wileman heittäytyi harvinaisen tuppisuiseksi lisenssipelien tulevaisuudensuunnitelmista kysellessä. Miehen kiemurtelusta päätellen horisontissa häämöttää suuria uutisia. Wileman mainitsi vastahakoisesti studion pyörittelevän toden teolla ideoita alkuperäistä Lego-peliä varten, mutta kehotti faneja keskittymään toistaiseksi dinosauruksilla rellestämiseen.

Lego: Jurassic World ilmestyy näillä näkymin kesäkuussa pc:lle, PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle, Wii U:lle, PlayStation 4:lle, Xbox Onelle, Nintendo 3DS:lle ja PlayStation Vitalle. Pelin ohella Lego julkaisee myös uuden elokuvan teemaan sopivia lelusettejä.

Johanna Puustinen

Lisää luettavaa