Ennakkotestissä The LEGO Movie 2 Videogame – hatunnostoa hatunnoston perään / Artikkelit / pelaaja.fi

Ennakkotestissä The LEGO Movie 2 Videogame – hatunnostoa hatunnoston perään

13.02.2019 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
1
Ennakkotestissä The LEGO Movie 2 Videogame – hatunnostoa hatunnoston perään

THE LEGO MOVIE 2 VIDEOGAME

Kehittäjä: TT Fusion Julkaisija: Warner Bros. Interactive Entertainment
Alustat: Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch Julkaisu: 26.2.

Joka ikinen suosittu videopelisarja tuntuu saavan tänä päivänä oman elokuvasovituksensa, mutta leffoihin pohjaavien lisenssipelien suosio on vastavuoroisesti laskenut kovasti viime vuosina. Spider-Manin ja Arkham-sarjan kaltaiset ylistetyt lisenssisuosikit pohjautuvat toki tuttuihin hahmoihin ja juonikuvioihin, mutta huomattavasti abstraktimmalla tavalla kuin viime vuosikymmenellä tehotehtaillut DreamWorks- ja Potter-kyhäelmät.

Koska leffapelejä ei nykyään enää ilmesty kahtakymmentä kappaletta vuodessa, on tässä kuussa teattereihin saapuneen The LEGO Movie 2:n ikioma pelisovitus mielenkiintoisempi tapaus kuin voisi kuvitella. Vierailimme vastikään Lontoossa Warner Brosin päämajassa ennakkotutustumassa The LEGO Movie 2 Videogameen ja jututtamassa kehittäjä TT Gamesia siitä, kuinka lisenssipelien sudenkuopat on sen kohdalla vältetty.

Peli alkaa siitä, mihin edellinen Lego-elokuva jäi. Duplo-palikoista kasatut avaruushirviöt ovat hyökänneet Bricksburgin kaupunkiin ja jättäneet jälkeensä vain sauhuavan raunion, jonka kaduilla suhailevat metalliromusta kasatut autot. Alueen ulkoasu osuu yksi yhteen bensanhuuruisen dystopiakuvaelma Mad Maxin kanssa, mikä laittaa aikuisen pelaajan myhäilemään partaansa tietäväisesti, vaikka pienemmillä pelaajilla ei hehkulamppu pään päälle syttynekään. Lego-pelien suurin vahvuus on aina ollut niiden kyky soveltaa ja parodioida tuttuja lisenssejä, eikä tavasta ole luovuttu tämänkään pelin kohdalla.

Pelin ohjaaja Jamie Edenin mukaan sarjan parissa työskentely on ainutlaatuinen kokemus, koska Lego-pelit joutuvat kosiskelemaan nuorempien pelaajien lisäksi myös heidän vanhempiaan. Kaksinpelattaviksi suunniteltujen pelien täytyy herättää tunteita kaikenikäisissä ihmisissä.

The LEGO Movie 2 Videogame pärjää hienosti Tähtien sodan kaltaisiin vanhoihin lisensseihin perustuville Lego-peleille. Lego-elokuvat ovat hyvin videopelimäisiä jo valmiiksi, ja ne pursuavat popkulttuuriviittauksia ja muusta viihteestä tuttuja hahmoja, joita voimme käyttää vapaasti pelissä. Meille on tärkeää, että kaikilla samalla sohvalla istuvilla olisi mukavaa, Eden kertoi Pelaajan haastattelussa.

Raunioitunut Bricksburg on tietynlainen keskus suuremmalla aavikkoalueella, joka toimii pelin ensimmäisen kolmanneksen näyttämönä. Suuri alue on ripoteltu täyteen kaikenlaista sivutehtävää ja keräiltävää, ja sen rakenne myötäilee vahvasti nykypäivän avoimien maailmojen trendiä. Vaikka maailma ei olekaan aivan samanlaisella seikkaperäisyydellä rakennettu kuin AAA-luokan seikkailupeleissä, sivutehtävät eivät tuntuneet turhilta tai tekemällä tehdyiltä.

Aiemmista Lego-peleistä tuttuja putkikenttiä ei omalla pelivuorollani tullut vastaan – hyvästä syystä. Edenin mukaan Lego-pelien pelaajat viettävät paljon aikaa niiden avoimissa keskusmaailmoissa, ja faneilta saadussa palautteessa on toistuvasti pyydetty enemmän vapautta pelaamiseen. Bricksburgin raunioiden lisäksi ennakkotestissä seikkailtiin muun muassa asteroidivyöhykkeellä, joka nähdään elokuvassa vain vilaukselta.

– Melko lyhyen elokuvan kääntäminen kokonaiseksi peliksi on jatkuvaa soveltamista. Nappaamme leffasta alun ja lopun lisäksi vain parhaat palat, ja niiden välissä teosten tiet erkanevat useaan otteeseen. Pelissä nähdään paljon paikkoja ja hahmoja, jotka eivät saaneet juuri ruutuaikaa elokuvassa, mutta se on silti tunnistettava elokuvan nähneelle, Eden kertoi.

Kenttäsuunnittelu ei ole ainoa muotoaan oleellisesti muuttanut osa tuttua Lego-kaavaa. Pelien juonta on ajanlaskun alusta asti kuljetettu pakottamalla pelaaja rakentamaan ennalta määriteltyjä työkaluja ennalta määriteltyihin paikkoihin, eikä Lego-konseptille oleellisesta luovuudesta ole ollut lisenssipeleissä tietoakaan. The LEGO Movie 2 Videogame lähestyy rakentamista eri kantilta. Pelaaja saa käyttöönsä erilaisia piirustuksia, joiden pohjalta maailmaan voi rakennella trampoliinien ja generaattorien kaltaisia apuvälineitä tarpeen mukaan.

– Jokaisen pelin kohdalla pohdimme, mikä Lego-sarjassa on tärkeintä pelaajille. Rakentaminen on luonnollisesti sarjan sydämessä, joten tällä kertaa tahdoimme tehdä siitä hauskempaa ja avoimempaa. Pelaaja ei koskaan lopeta rakentamista, Eden lupaili.

Miltei minkä tahansa ympäristöstä löytyvän rakennelman voi skannata ja lisätä piirustuskirjastoonsa. Piirustuksista vain murto-osalla on funktionaalista käyttöä, mutta laajasta kirjastosta on hyötyä, kun siirrytään Syspocalypstar-hiekkalaatikkomaailmaan. Raunioituneesta maailmasta paenneet poloiset rakentavat tähdelle uutta sivilisaatiota, ja pelaaja pääsee toteuttamaan itseään siellä vapaasti. LEGO Worlds -tyylinen palikka palikalta rakentaminen ei onnistu, mutta Eden vakuutti pelinkehittäjien tehtailleen tähdelle muun muassa Fallout- ja villi länsi -teemaisia maailmoja pelkkiä valmiita palasia käyttäen.

Koska eteneminen on sidottu entistä joustavampaan rakentelumekaniikkaan, kaikki pelin hahmot ovat ensi kertaa samalla viivalla. Hahmoja on valikoimassa edelleen yli sata, mutta niiden välillä ei enää tarvitse venkslata aiempien pelien tapaan, koska kaikilla on käytössään samat apuvälineet. Maailman avoimuutta alleviivaa myös se, että avattujen hahmojen palasia yhdistelemällä pelaaja voi luoda halutessaan myös aivan omanlaisensa sankarin.

Testiaika oli hyvin rajallinen, mutta sen viime minuuteilla vastaan käveli vielä jättimäinen pomovastus. Taisteluun oli epäilemättä ammennettu inspiraatiota Shadow of the Colossuksesta, ja vaikka kolossi jäi ajanpuutteen takia lopulta kaatamatta, jäi se oudosti kummittelemaan takaraivoon vielä kotimatkallakin. Peli näyttää poimivan rusinat pullasta lähdemateriaalinsa lisäksi myös monista muista viime vuosien viihdesuosikeista, ja aikuisenakin pelaajana ennakkotestistä jäi hatunnostojen ansiosta odottamattoman hyvä mieli.

The LEGO Movie 2 Videogame ilmestyy 26. helmikuuta pc:lle, Xbox Onelle, PlayStation 4:lle ja Nintendo Switchille.

Johanna Puustinen

Kommentit

Käyttäjän Juicewski kuva
Juicewski

Kaksi ensimmäistä Lego Marvel Superheroesia ovat olleet mukavaa pelattavaa sekä sopivaa seurattavaa pojalleni (aina ei jaksa möyrytä lattialla puolitoista vuotiaan perässä). Pitänee tämäkin hankkia ilmestyessään jo kuvauksensa tähden.