DIRT RALLY

Tekijä: Codemasters Julkaisija: Codemasters
Alustat: Pc, PlayStation 4, Xbox One Julkaisu: 5.4.2016 (ladattava pc-versio jo julkaistu)

Paluu perusasioihin

Kaksi peliä kolmen kuukauden sisällä ei merkitse vielä suoranaista tulvaa, mutta ainakin pelaajien rallinälkää helpotetaan kevättalven aikana. Hiljattain ilmestyneen Sébastien Loeb Rally Evon lisäksi Codemasters on palaamassa sorvin ääreen DiRT Rallyllä. Steamin early accessista pc-puolella virtaa hakenut peli nähdään huhtikuun alussa myös PlayStation 4:llä ja Xbox Onella.

Codemastersin menneisyys rallipelien kanssa ei esittelyjä kaipaa, mutta viimeisimmät julkaisut karkasivat monien mielestä liian kauas itse ajamisesta. Sama mielipide tuntuu vallinneen studion sisällä. Uuden projektin tavoitteeksi tuli tehdä niin hyvä rallipeli kuin vain mahdollista. Tavoitteen tueksi studiolta lähdettiin rallitaipaleille, niin mittaamaan kuin ajamaankin. Mudasta ja kivistä on selkeästi opittu se, mistä rallissa on todella kyse.

Vaikka DiRT Rally saa konsoliversioiden myötä hiukan lisää sisältöä, ei tekemistä ole ainakaan paperilla liiaksi. Kuuden rallin valikoima hyvin perusmallisen uratilan kanssa kuulostaa vähäiseltä, mutta vaihtelua pelisessioihin saadaan 40:n paremmalle puolelle kasvavasta autovalikoimasta, rallicrossista ja Pikes Peak -mäkikisasta. Sisällölle onkin haettu lisää uudelleenpeluuarvoa mallintamalla autot ja erikoiskokeet huolellisesti. Lisäautojen ja Pikes Peakin soraversion lisäksi konsoliversiot tuovat mukanaan opastusvideot niille, joille rallin perusteet eivät ole entuudestaan tuttuja.

DiRT Rally -ennakko

”Erikoiskokeiden maastossa on muotoja, soralajit vaihtuvat erikoiskokeen aikana, ja auton vetotapa vaikuttaa ajettavuuteen selkeästi.”

DiRT Rally -ennakko

Teknisesti konsoliversiot eivät juuri poikkea tutusta pc-versiosta. Tärkein seikka on ollut säilyttää tasainen 60 ruudun päivitysnopeus hyvän ajettavuuden nimissä. PlayStation 4:llä peli pyörii täydellä 1080p-resoluutiolla, siinä missä Xbox One skaalaa tarkkuutta dynaamisesti erikoiskokeesta riippuen 900:n ja 1080:n välillä. Ulkonäöllisesti tavoitteena on ollut pc-version High-asetus, joten peli näyttää hyvältä myös konsoleilla.

Pc-juuret näkyvät pelissä myös yllättävän kattavana asetusvalikoimana, sillä esimerkiksi analogisauvojen ohjausvasteen saa muutettua suoraksi. Tällöin analogisauvan pieni liikerata vastaa ratin koko liikerataa, mikä tekee ohjauksesta äärimmäisen kiikkerän.

Ajossa Codemastersilla paiskitut työtunnit tuntuvat selkeästi. Erikoiskokeiden maastossa on muotoja, soralajit vaihtuvat erikoiskokeen aikana, ja auton vetotapa vaikuttaa ajettavuuteen selkeästi. Studio onkin pyrkinyt mallintamaan muun muassa sen, miten rengas löytää lisää pitoa pureutuessaan kevyen irtosoran alle. Myös erilaiset tasauspyörästötyypit on huomioitu ajoneuvoja mallinnettaessa.

Rallitaipaleen varrella olevat ojat ovat hiukan todellisuutta armeliaampia, mikä yhdessä hyvin toimivan jousituksen kanssa tarkoittaa, että pienet virheet eivät romuta kilpailusuoritusta. Parhaimmillaan peli on ehdottomasti ratilla, jolloin voimavaste ja tarkempi ohjaus antavat aineksia parempaan suoritukseen. Codemasters on kuitenkin taikonut omiaan myös pädiohjauksen kanssa ja pyrkii värinämoottoreilla kertomaan auton senhetkisestä tilanteesta. Xbox Onen liipaisimet tarjoavat vielä ylimääräisen annoksen tietoa Forza Motorsportin tapaan.

Kokonaisuutena DiRT Rally osuukin hauskuuden ja rallin armottomuuden kultaiselle keskitielle. Suureksi osaksi hupi tulee siitä, että erikoiskokeet ja autot tuntuvat todella luontevilta ajettavilta. Se mikä sisällön määrässä on hävitty, välittyy DiRTissä intohimona ralliin.

Aake Kinnunen

Lisää luettavaa