ARMORED WARFARE

Tekijä: Obsidian Entertainment Julkaisija: My.com
Alustat: Pc Julkaisu: Vahvistamatta, avoin beta käynnissä

Modernien tankkien maailma

Armored Warfare on yllättävä suunnanmuutos Obsidian Entertainmentille. Lähinnä menestyksekkäistä roolipeleistään tunnettu studio on lyöttäytynyt yhteen venäläisen internetjätin omistavan julkaisija My.comin kanssa haastaakseen suositun World of Tanksin virtuaalisen panssarisodankäynnin areenalla.

Avoimena betatestiversiona pelaajien ulottuville tuotu Armored Warfare ei peittele esikuviaan. Vaikka peli on selvästi luotu kilpailemaan Wargamingin World of Tanksin kanssa, ovat yhteneväisyydet pelien välillä valtaisia. Aihepiirinsä vuoksi peleissä on tietysti vääjäämättä samankaltaisuuksia, mutta Armored Warfare lainaa myös häpeilemättä kilpailijoiltaan.

Esimerkiksi käyttöliittymän elementit ovat välittömästi tuttuja World of Tanks -veteraaneille. Yhteneväisyydet tekevät tietysti siirtymän Armored Warfaren pariin helpoksi, vaikka ainakin nykyisessä versiossa käyttöliittymä on rujohko ja paikoin hieman epäkäytännöllinen. Etenkin tankkitalli, joka toimii valikkona oman kaluston ylläpitämiseen ja paranteluun, kaipaa vielä tässä vaiheessa hiomista.

Perustoiminnaltaan Obsidianin tankkipeli on hyvin tuttua tavaraa. Pelaajien välisissä taisteluissa tavoitteena on joko vastapuolen tukikohdan valloitus tai vihollisten tuhoaminen. Kaikilla vaunuilla on omat heikot kohtansa, ja läpäisyyn vaikuttavat niin ammuksen ominaisuudet kuin osumiskulmakin. Osaavammat panssarikuskit osaavat myös hyödyntää vaunujen osien sijaintia. Hyvillä osumilla voi esimerkiksi sytyttää vaunun palamaan tai saattaa miehistön taistelukyvyttömään kuntoon.

Armored Warfare tuntuu sisältävän kilpailijoitaan vähemmän satunnaisvaihtelua, mikä jakanee pelaajien mielipiteitä. Yhtäältä ärsyttävät äkkikuolemat ovat harvassa, ja toisaalta taisteluiden suunta tuntuu kääntyvän harvemmin alakynteen joutuneen osapuolen eduksi.

Sotakalusto on luonnollisesti panssarisodankäyntiin keskittyvän pelin suola. Armored Warfare tarjoaakin betavaiheessaan kohtuullisen kattavan valikoiman erilaisia ajoneuvoja 50-luvulta nykyaikaan saakka. Verraten uudehko kalusto tarkoittaa parempaa liikkuvuutta ja nopeampaa pelitempoa ajoneuvoluokasta riippumatta. Mukana on niin ketteriä tiedusteluajoneuvoja kuin jykeviä taistelupanssarivaunujakin. Tuhovoimaiset mutta kevyesti panssaroidut panssarintuhoojat ovat pelin lasikanuunoita, joilla on iskettävä nopeasti ja liikuttava ahkerasti. Omassa tukikohdassa majailevat telatykit taas ovat jokaisen panssarimiehen suosikki-inhokkeja.

Oman kalustovalikoiman kasvattaminen on keskeinen osa Armored Warfarea. Esikuviensa ja monien muiden ilmaispelien tapaan uusien vaunujen ja lisäosien avaaminen muuttuu ripeävauhtisen alun jälkeen hitaaksi puurtamiseksi. Rahalla saa toki enemmän kokemusta ja pelivaluuttaa etenemisen nopeuttamiseen. Pelillistä etua maksua vastaan ei sen sijaan tarjota.

Armored Warfaren modernimmat panssarit tuovat tietenkin mukanaan enemmän vaihtelua toisen maailmansodan aikaiseen kalustoon verrattuna. Hurjia mullistuksia Armored Warfare ei vielä tuo verkkotankkien sodankäyntiin, mutta aseistuksessa löytyy jonkin verran valinnanvaraa. Perinteisten panssarikanuunoiden ohella tarjolla on kevyempien vaunujen käyttämiä konetykkejä sekä panssarintorjuntaohjuksia, jotka tuovat kokonaan oman elementtinsä peliin. Ohjusten käyttäminen edellyttää paikalleen pysähtymistä sekä maalin pitämistä tähtäimessä, mikä asettaa vaunun tietenkin alttiiksi vihollistulelle.

”Armored Warfare on avoimessa betatestivaiheessa lupaava tulokas ilmaispelien markkinoille.”

Obsidian on hyödyntänyt myös muutamia uusia pelimekanismeja tehdäkseen taisteluista monipuolisempia. Esimerkiksi tiedustelijat voivat merkitä maaleja taistelutovereilleen. Vihollisvaunun maalaaminen antaa bonuksen panssarille aiheutettuun vahinkoon ja pitää maalin näkyvillä tavallista pidempään.

Oma lukunsa on pelaajien keskuudessa mielipiteitä jakava tykistö. Telatykit ovat tankkiverkkopelien ”kämppereitä”, jotka majailevat karttojen perimmäisissä nurkissa ja näyttävät naamansa vasta tappion häämöttäessä. Lintuperspektiivistä taistelukenttää tiirailevat tykit kylvävät tuhoa ilman riskiä, ellei vastassa satu sitten olemaan vielä nohevampia tykkimiehiä tai linjojen läpi puikahtamaan päässeitä tiedustelijoita.

Armored Warfaren kehittäjät kertovat halunneensa korjata tykistön. Käytännössä korjaus on toteutettu kahdella tavalla. Ensinnäkin tykistötulen kohteeksi joutuvat pelaajat saavat hetkeä ennen ammuksen laskeutumista varoituksen, joka mahdollistaa ainakin nopeammilta vaunuilta osumien väistämisen. Toisekseen tykkituli myös tekee vaunun näkyväksi vihollisen tykistölle, joka näkee myös vaunun summittaisen sijainnin minikartallaan ja pystyy siten pitämään myös oikeaa aluetta silmällä vastaiskua varten.

Uudet pelimekanismit tekevät tykistön pelaamisesta mielenkiintoista kissa ja hiiri -leikkiä. Koska telatykit ovat erittäin haavoittuvia vastapuolen tykistölle, on vastapuolen tykistö tuhottava ennen siirtymistä muiden maalien kimppuun. Kohteille annettava varoitus taas edellyttää ennakointia ja harkintaa maalien valinnassa.

Selvimmän pesäeron kilpakumppaneihinsa Armored Warfare tekee yhteistyöpelitilallaan. Yhteistyötaisteluissa pelaajat taistelevat viiden vaunun osastoissa tekoälyn ohjastamia vihollisjoukkoja vastaan. Tehtävissä tuhotaan tietysti vihollisvaunuja, mutta sekaan mahtuu myös tukikohtien valtaamista ja kiintopisteiden puolustamista. Yhteistyötehtävät ovat mukavaa vaihtelua, vaikka vihollisten ennalta määrätyt ilmestymispaikat tekevät pelaamisesta turhan rutiininomaista puuhaa. Kokeneemmat pelaajat muistavat ulkoa vihollisten saapumisjärjestyksen ja seuraavat tuttuja reittejä taisteluista toiseen.

Obsidian kertookin pyrkivänsä tuomaan enemmän syvyyttä yhteistyötaisteluihin. Kehittäjien suunnitelmissa siintävät eeppiset yhteenotot, mutta tarkempia yksityiskohtia tulevasta sisällöstä ei toistaiseksi ole paljastettu. Roolipelistudio lupailee tuoda myös perinteisempiä vahvuuksiaan esille tarinan muodossa. Tässä vaiheessa yhteistyötehtäviä yhteen nivovasta tarinasta on kuitenkin olemassa lähinnä puitteet. Pelin verkkosivuilla annetaan osviittaa globaalista konfliktista, mutta varsinaista tarinaa Armored Warfareen saadaan yhä odottaa.

Tarinan tapaan raakile on myös Armored Warfaren tukikohtaosio. Peli mahdollistaa erilaisten bonusten hankkimisen tukikohdan rakennuksia päivittämällä. Ei kuitenkaan kannata ainakaan toistaiseksi haaveilla pääsevänsä päristelemään omilla menovehkeillään kustomoidussa tukikohdassaan. Koko osio on käytännössä vain pinnallisia numeroita, joilla voi nopeuttaa esimerkiksi miehistön ja komentajiensa kehittymistä tai kokemuspisteiden ansaitsemista.

Armored Warfare on avoimessa betatestivaiheessa lupaava tulokas ilmaispelien markkinoille. Pelin keskeneräisyys näkyy ja tuntuu kokonaisuudessa, muttei niinkään pelillisten ongelmien vaan sisällön viimeistelemättömyyden osalta. Varsinaiset tankkitaistelut ovat viihdyttäviä, mutta puitteissa on vielä paljon hiottavaa.

Mitään mullistavaa Armored Warfare ei tankkipelien veteraaneille vielä tarjoa, mutta uudemmasta kalustosta kiinnostuneille se on varteenotettava vaihtoehto jo nykymuodossaan. Ja ilmaista kannattaa tietysti kokeilla itse.

Jukka Moilanen

Lisää luettavaa