Ensitestissä Battlefield 1:n ensimmäinen laajennus They Shall Not Pass / Artikkelit / pelaaja.fi

Ensitestissä Battlefield 1:n ensimmäinen laajennus They Shall Not Pass

14.03.2017 // Kirjoittanut: Markus Heino
0
Ensitestissä Battlefield 1:n ensimmäinen laajennus They Shall Not Pass

BATTLEFIELD 1: THEY SHALL NOT PASS

Tekijä: DICE Julkaisija: EA
Alustat: PS4, XOne, Win Julkaisu: 14.3. (Premium Pass), 28.3. (Muut)

Tankkeja, s'il vous plaît

Electronic Artsin lempistudio DICE julkaisee 14. maaliskuuta ensimmäiset lisäsisältöpakettinsa Battlefield 1:een lisänimellä They Shall Not Pass. Paketti ottaa teemansa Ranskan tasavallan ensimmäisessä maailmansodassa lanseeraamasta motosta, jonka voimin uljaat ranskalaiset sotilaat vartioivat kotimaansa rajoja eeppisissä taisteluissa, joista Verdunin taistelu ja sen sivujuonteet, kuten Fort Vaux’n puolustustaistelu, ovat kiistatta tunnetuin kokonaisuus. Ranskalaiset tunnettiin suuren sodan loppupuolella erityisesti pelottavista tankkihyökkäyksistään, joten lisälevyn tarjonnassa onkin sopivasti raskasta tankkitoimintaa. Uudet kartat keskittyvät osin tasaisiin maastoihin, joissa kulkuneuvoilla pääsee nopeasti vihollisen selustaan, ja toisaalta ahtaisiin linnoitettuihin maastoihin, joissa jalkaväki mittelee keskenään. Pelaaja kutsuttiin testaamaan uutta puhtaasti moninpeliin keskittyvää lisäsisältöä kokonaisuudessaan DICEn päämajaan Tukholmaan.

Ranskan armeija oli iso tekijä ensimmäisen maailmansodan mittelöissä, joten onkin varsin loogista, että sinisiin sonnustautuneet ranskalaiset ovat Battlefield 1:n ensimmäisen laajennuksen keskiössä. Hahmomalleiltaan ja ääninäyttelyltään autenttisen oloiset ranskalaiset sopivat pelin muiden kansallisuuksien sekaan mainiosti. Uudet kartat Verdun Heights, Fort De Vaux, Rupture ja Soissons ovat kaikki raikkaan erilaisia verrattuna aiempaan tarjontaan. Verdun Heights yhdistää kompaktissa koossa ylämäkeen käytävän hyökkäyssodan, jossa tavoitteet ripotellaan raunioituneelle maaseudulle ja linnoitusten sisälle. Kartta on myös omiaan älykkäästi sijoittuville pelaajille, sillä palamaan syttynyt metsä ja myllätyt kumpareet tarjoavat loistavia ampumapaikkoja tarkoille kiväärimiehille.

Fort De Vaux on puolestaan valtaisaan linnoitukseen sijoittuva kartta, jossa ahtaisiin käytäviin rynnäköivät joukot ja teljettävien ovien taakse ryhmittäytyvät puolustajat taistelevat tiiviissä tunnelmissa. Testisession aikana haulikot olivat ilmiselvästi paras valinta sekä puolustajille että hyökkääjille, eikä paluuta konetuliaseisiin enää ollut. Ahtaissa tiloissa yksinäinen pelaaja voi kääntää tasaväkisen taistelun joukkueensa eduksi, mikäli onnistuu löytämään liekinheittimen tai uuden Trench Raider -eliittiyksikön varusteet ylleen. Trench Raider on puhtaasti lyömäaseisiin keskittynyt uusi yksikkö, joka pukeutuu raskaasti panssaroituun haarniskaan hieman Sentry-yksikön tavoin. Aseena toimii tosin tässä tapauksessa nuija, jolla voi tappaa yhdellä iskulla tavalliset jalkaväkisotilaat ja vieläpä ilman pitkiä tappoanimaatioita.

Soissons ja Rupture ovat kuin saman taistelukentän peilikuvia. Soissons on vehreä ja suhteellisen koskematon taistelukenttä ranskalaisella maaseudulla. Tapahtumapaikka perustuu yhteen varhaisen mekanisoidun sodankäynnin suurimmista tankkitaisteluista, jossa ranskalaiset pyrkivät valtaamaan menettämiään alueita takaisin saksalaisilta tuoreiden Saint-Chamond-panssarien avulla. Kentässä yhdistyy sopivassa suhteessa laakeita peltoja ja pieniä rakennusrykelmiä, joissa myös puolustajilla on mahdollisuuksia juonia omat suunnitelmansa panssariuhan torjumiseksi. Rupture on samanoloisen taistelukentän kuvaus suuren tankkimittelön jälkeen, jossa tykistön ja tankkien mylläämä maasto mahdollistaa tehokkaat väijytykset sekä panssarien että jalkaväkiryhmien pään menoksi. Erityisesti pitkät kiväärit ja taidokkaasti käytetyt kenttätykit pääsevät oikeuksiinsa Rupturessa, sillä vihollisen etenemisen näkee jo kaukaa.

Uusien karttojen lisäksi peliin tuodaan laajennuksen myötä yhdeksän uutta asetta, kaksi kulkuneuvoa ja yksi uusi tykki, jotka sopivat ilmeeltään hyvin They Shall Not Passin puolustustaisteluiden teemaan. Jalkaväkiaseista mieleenpainuvimmaksi jäi tarkka-ampujakivääri Lebel Model 1886, jota voi pitää eräänlaisena Lee-Enfield Mark III- ja Model 1895 -kiväärien välimuotona. Kahdeksan ammusta sisältävä lipas ja tietynlainen nopeampi latausrytmi tekivät siitä ainoan uuden aseen, jonka nappasin mukaani jatkuvasti. Scout-hahmoluokkaa pelatessani arvostin uuden aseen lisäksi myös avaria maastoja ja tähtäyslinjoja linnoitusten sisälle.

Raskaammista aseista laiskanoloisesti käyttäytyvä Chauchat-kevytkonekivääri ei mielestäni tee Support-luokalle oikeutta, vaan esimerkiksi vanha ja luotettava BAR-pikakivääri toimii hektisissä jalkaväkimittelöissä paremmin. Samaten Medic-luokan uusi ja hidas RSC 1917 -kivääri ei yllä samanlaiseen yleispätevään käytettävyyteen kuin suosittu verrokki Mondragón. Ruotsalaisen DICEn hupaisa nosto yhdeksi Assault-luokan uudeksi aseeksi on naapurimaan oma Sjögren Inertial -haulikko. Aikoinaan haulikoiden pioneerimalliksi nostettu Sjögren on pätevä keskipitkän matkan haulikko, joskin ahtaissa sisätiloissa ase häviää viiden ammuksen tilavuudellaan vaikkapa perusmalliselle Model 10-A:lle.

Battlefield 1 They Shall Not Pass

"Vaikka Battlefield 1:n ensimmäinen laajennus tuo mukanaan tukun uusia aseita ja kulkuneuvoja, tuntuvin lisä ovat kuitenkin onnistuneet uudet kartat."

Battlefield 1 They Shall Not Pass

Ranskalaiset jyräävät uusille kartoille kahdella uudella panssarivaunulla, joista Saint-Chamond-rynnäkköpanssari pyrkii vastaamaan saksalaisten A7V:n ja brittien Mark II:n tulivoimaan. Kiinteällä tykillä varusteltu vaunu on liikkeiltään kankeampi kuin kilpailijansa, mutta tietenkin raskaasti panssaroitu erityisesti viistolta etupuoleltaan. Apukuskien käyttämät raskaan konekiväärit ja tehokas 75 mm:n tykki tekevät Saint-Chamondista erityisen tuhoisan vihollisen pesäkkeitä ajatellen, mutta tankin kankeus ja hitaasti käännettävä tulivoima tekevät siitä heikon sivustalta tuleville iskuille. Tämän tankin kanssa olisi entistä tärkeämpää pysyä liikkeessä ja hakea parempaa asemaa.

Täysin oma lukunsa on uusi ja valtava Behemoth-tankki, joka perustuu ranskalaiseen Char-2C-panssariin. Aikanaan lähinnä propagandatarkoituksiin käytetty 63 tonnia painanut teräsjätti on pelottavan näköinen taistelukentällä ja vetää huomiota puoleensa valtaamalla lähialueen äänimaailman mylvinnällään. Tehokas kenttätykki tekee selvää pienemmistä tankeista vauhdikkaasti, ja jalkaväen turmioksi tankissa on yhteensä neljä raskasta konetykkiä. Battlefield 1:n taistelutantereille Behemoth saapuu samassa ominaisuudessa kuin panssarijuna ja ilmalaiva, eli nämä valtavat tankit tulevat olemaan tuttu näky varsinkin uuden Beyond The Marne -nimisen Operations-pelimuodon taisteluissa. Raskaasti panssaroidun jättitankin saa kuitenkin tuhottua tiiviillä yhteistyöllä varsin nopeasti, sillä tarkat panssarintorjunta-aseiden osumat kellistävät pedon osumatarkkuudesta riippuen arviolta 15–25 laukauksen jälkeen. Toinen uusi Operations-kartta The Devil’s Anvil panostaa puhtaasti jalkaväkitoimintaan suuren tykistökeskityksen jälkimainingeissa.

Kiinteätäkään rautaa ei ole They Shall Not Passissa unohdettu. Puolustuspisteisiin sijoitellut Siege Howitzer -haupitsit pystyvät tappamaan tehokkaasti sekä juoksuhaudoissa majailevaa että aukealle eksyvää jalkaväkeä. Tuhoisat ammukset tekevät myös panssareiden etenemisestä haastavaa. Kiinteän kenttätykin ja Support-hahmoluokan kranaatinheittimen käytettävyyttä yhdistävä haupitsi näyttäytyi edukseen erityisesti Operations-pelimuodon puolustustaisteluissa.

They Shall Not Pass sisältää edellä mainittujen uutuuksien lisäksi myös yhden uuden pelimuodon nimeltään Frontlines. Tämä Conquest- ja Rush-pelimuotoja yhdistelevä tila panee joukkueet kilpailemaan aloitustukikohtien välisistä pisteistä, jolloin pisteet valloittava vahvempi joukkue etenee lähemmäs vihollisen tukikohtaa ja pyrkii tuhoamaan sen sisällä olevat radiot purettavilla pommeilla. Tykistökeskityksien kutsumisen mahdollistamat radiot ovat puolustajien viimeinen oljenkorsi työntää vihollinen takaisin kartan keskellä oleville puolustuspisteille ja kääntää liike takaisin kohti vastustajan tukikohtaa.

Vaikka Battlefield 1:n ensimmäinen laajennus tuo mukanaan tukun uusia aseita ja kulkuneuvoja, tuntuvin lisä ovat kuitenkin onnistuneet uudet kartat, jotka ääripäinä sekä mahdollistavat vauhdikkaan mekanisoidun sodan että palkitsevat taitavien kiväärimiesten tarkkuuden. Lisäpaketti on Premium Pass -laajennuksen ostaneiden pelattavissa tänään 14. maaliskuuta ja tulee tarjolle muille kaksi viikkoa myöhemmin.

Markus Heino

Nostoja