Ensitestissä Epic Gamesin uutuuspeli Paragon

Pelaajalehti.comin ensitestissä Epic Gamesin uutuuspeli Paragon.

20.3.2016 00:57

PARAGON

Tekijä: Epic Games Julkaisija: Epic Games
Alustat: PC, PlayStation 4 Julkaisu: 2016

Paragon vie MOBA-pelaajat lähemmäksi toimintaa

League of Legendsin kaltaiset MOBA-pelit (Multiplayer Online Battle Arena) hallitsevat tällä hetkellä kilpailullisen pelaamisen verkkoareenoja. Lajityypin juuret ovat Blizzardin reaaliaikaisissa strategiapeleissä, mikä näkyy genren suosituimmissa peleissä. Kuinka hyvin MOBAn saisi toimimaan, jos kuvakulman veisikin lintuperspektiivistä keskelle toimintaa? Juuri tähän kysymykseen tarttuu Epic Games, joka parhaillaan valmistelee omaa näkemystään lajityypistä.

Paragonin keskeisin konsepti on nimenomaan sen perspektiivi. Pelihahmoa seurataan tämän olan takaa, joten pelaaja imeytyy entistä tiukemmin räjähdyksien ja sankarien huikaisevien temppujen täyttämälle taistelukentälle. Taustalla vaikuttaa varmasti Epicin tausta Unreal Tournamentin ja Gears of Warin kaltaisten toimintatuotosten kehittäjänä.

Toinen olennainen osa koskee ohjausta. Paragonin pc- ja PlayStation 4 -pelaajat voivat otella keskenään verkossa, joten pelin täytyy toimia paitsi hiirellä ja näppäimistöllä myös DualShockilla. Toimintapelimäisyyden ansiosta homma rullaakin sujuvasti. Jotkin yksityiskohdat kaipaavat vielä hiomista, mutta ohjaimella pelatessa ei yleisesti ottaen tuntenut antavansa etumatkaa.

DualShock-ohjaimen toimivuus johtuu osittain juuri tyylilajista. Tyypilliseen tapaan Paragonin hahmoilla on lukuisia erilaisia kykyjä. TwinBlastin ja Sparrow’n kaltaisilla tulittajahahmoilla tarkka tähtääminen on toki tärkeää, mutta touhu ei ole niin millimetripeliä kuin puhtaissa räiskinnöissä. Lähitaisteluun luottavat sankarit puolestaan sopivat vieläkin luontevammin ohjaimella pelattavaksi.

Ensitestissä Paragon

”Voin rehellisesti tunnustautua MOBA-ummikoksi, mutta Paragonin ensitesti auttoi ymmärtämään entistä paremmin, mikä lajityypissä vetää puoleensa”

Ensitestissä Paragon

Kuvakulman ja ohjauksen ansiosta Paragon tuntuukin konsolipelurille enemmän toimintapeliltä kuin perinteisemmät MOBAt, vaikka perusteet ovat tismalleen samat. Kaksi viiden hengen tiimiä pyrkii tuhoamaan vastustajajoukkueen tukikohtaa tekoälytoverien avustuksella. Hahmojen kyvyt ja toiminnan näyttävyys kasvavat otteluiden kuluessa. Komeimmillaan Paragon onkin juuri matsin loppumetreillä, kun pelaajat pääsevät käyttämään valitsemiensa sankareiden tehokkaimpia erikoistaitoja. Tuolloin taistelukentällä näkee korkeuksista toiminnan keskelle syöksyviä lihaskimppuja sekä konetykillä vihollismassoja raivaavia sotilaita.

Toimintapelimäisyys tekee pelaajien välisistä kohtaamisista intensiivisiä. Matsit käydään aina samalla kentällä. Erilaisten karttojen opettelun sijaan pelaajan pitääkin oppia tuntemaan hahmojen vahvuudet, jotta niillä, niiden kanssa ja niitä vastaan taisteleminen onnistuu. Tiimityö on avain voittoon, kun toiminnan painopiste vaihtelee kartan alueelta toiselle matsin aikana.

Paragonin tarjonta rajoittuu toistaiseksi vain 13 sankariin, mutta niiden painotukseen pääsee vaikuttamaan. Ennen ottelun alkua valitaan ”korttipakka”, joka sanelee hahmon kehityspolun. Samaa hahmoa voi pelata lähes vahingoittumattomana lihamuurina tai hyökkäävämpänä mörssärinä. Pelkän sankarin tunnistaminen ei siis aina auta.

Voin rehellisesti tunnustautua MOBA-ummikoksi, mutta Paragonin ensitesti auttoi ymmärtämään entistä paremmin, mikä lajityypissä vetää puoleensa. Epic Gamesin toiminnanläheinen ote saattaa hyvinkin auttaa vetoamaan paitsi pelaajiin myös katsojiin. Kehittäjällä on kuitenkin vielä paljon työtä tehtävänä, jotta Paragon voi lähteä haastamaan kilpapelaamisen suurnimiä.

Paragonin maksullinen ennakkoversio ilmestyy kevään aikana ja avoin beetaversio myöhemmin kesällä. Lopullisesti free to play -maksumallia käyttävän pelin pitäisi ilmestyä PlayStation 4:lle ja pc:lle joskus myöhemmin tänä vuonna.

Paavo Niskala

Lisää luettavaa