Katsauksessa 30 suurpeliä vuodelle 2019 / Artikkelit / pelaaja.fi

Katsauksessa 30 suurpeliä vuodelle 2019

8.01.2019 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
24
2019 tulevat pelit

Pelivuosi 2018 ei ehkä ollut aivan yhtä timanttinen kuin 2017, mutta 12 kuukauteen mahtui toki monia hartaasti odotettuja ja laadullaan yllättäneitä merkkiteoksia. Muistithan äänestää omaa suosikkiasi Pelaajan lukijoiden vuoden peli 2018 -valinnaksi?

Uuteen vuoteen lähtiessä listasimme kolmekymmentä vuonna 2019 saapuvaa suurpeliä. Listalle pääsy vaati, että peli on virallisesti ilmoitettu julkaisijansa toimesta edes alustavasti tälle vuodelle. Mukaan ei siis mahdu Call of Dutyt muut vuosittaiset pelisarjat, jotka nähdään satavarmasti vuoden loppuun mennessä. Listalta puuttuu myös jatkuvasti kehittyvät pelit, kuten monet battle royale -tulokkaat.

Alkaneeseen vuoteen lähtiessä lähtökohdat näyttävät sen sijaan varsin kiintoisilta, sillä heti alkuvuodesta on luvassa joukko suuria ja lupaavalta vaikuttavia pelejä. Mutta kuten tavaksi on tullut, mitä syvemmälle alkaneeseen pelivuoteen sukelletaan, sitä tyhjemmältä julkaisulista näyttää. Ehkäpä saamme vihiä myös uuden sukupolven konsoleista?

ACE COMBAT 7: SKIES UNKNOWN

Ace Combat 7: Skies Unknown

Tekijä: Bandai Namco Studios Julkaisija: Bandai Namco
Alustat: PlayStation 4, Xbox One ja pc Julkaisu: 18.1. (konsolit), 1. 2. (pc)

Top Guniakin dramaattisemman klassikkolentelyn paluu on aivan nurkan takana. Useaan otteeseen lykätty Ace Combat 7: Skies Unknown on sarjan ensimmäinen pääosa 11 vuoteen. Siinä palataan Assault Horizonin tosielämän maisemista takaisin Strangerealin fiktiiviseen maailmaan. Muutaman testilennon perusteella luvassa on varsin pätevänoloisesti nykyraudalle päivittynyttä lentotaistelua, jossa etenkin näkyvyyttä peittävät pilvet tuovat taktista otetta vauhdin hurmaan. Perinteisen tarinakampanjan ohella mukana on erillisiä virtuaalitodellisuustehtäviä, jotka ovat pelattavissa yksinoikeudella PlayStation VR:llä ensimmäisen vuoden ajan.

RESIDENT EVIL 2

Resident Evil 2

Tekijä: Capcom Julkaisija: Capcom
Alustat: PlayStation 4, Xbox One ja pc Julkaisu: 25.1.

Resident Evil 2:n uusioversiota on toivottu jo siitä asti, kun ensimmäinen osa uusittiin GameCubelle. Odotus on vihdoin päättymässä tammikuun lopulla, ja Capcom on kääntänyt nupit kaakkoon kauhuklassikon modernisoinnissa. Paluu Raccoon Cityyn tapahtuu Resident Evil 7: Biohazardin näyttävällä pelimoottorilla, mutta pelimekaniikka on päivitetty Resident Evil 4:n tapaan sankarihahmojen olan taakse. Tämä tuo selviytymiskauhuun alkuperäistä henkilökohtaisemman otteen, jonka ansiosta tuttuihin alueisiin saadaan uudenlaista syvyyttä. Alkuperäisen Resident Evil 2:n tunnelma ja rakenne ovat silti yhä vahvasti läsnä, kuten nyt kaupoissa olevan tammikuun Pelaaja-lehden ennakkotestistä voi lukea.

TRIALS RISING

Trials Rising

Tekijä: RedLynx, Ubisoft Kiev Julkaisija: Ubisoft
Alustat: PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One ja pc Julkaisu: 26.2.

Kotimaisen RedLynxin fysiikkapohjaisen pyörätemppuilusarjan uusin osa Trials Rising saapuu ilahduttamaan jo ensi kuussa. Kyseessä pitäisi olla sarjan suurin ja monipuolisin osa, jossa otetaan kaikki irti aiemmista peleistä saaduista opeista. Kuskeja tasapainotellaan tällä kertaa muun muassa Eiffelin tornin ja Mount Everestin kaltaisten kuuluisten maamerkkien tietämillä, mutta sarjalle ominaiseen tapaan pelaajilla on mahdollisuus rakentaa omia ratoja aiempaakin monipuolisemmalla kenttäeditorilla. Niin yksin- kuin moninpelimuotojakin pitäisi riittää yllin kyllin, ja uutuutena kaksi pelaajaa pääsee yhdessä ajamaan, meluamaan ja syljeskelemään tandemilla.

CRACKDOWN 3

Crackdown 3

Tekijä: Sumo Digital Julkaisija: Microsoft
Alustat: Xbox One ja Windows 10 Julkaisu: 15.2.

Tässä vaiheessa on vaikeaa sanoa, odotetaanko Crackdown 3:a innolla vai pelolla. Alkujaan jo vuodelle 2016 kaavaillulla pelillä on takanaan lukuisia lykkäyksiä ja muutoksia, joista pilvipohjaisella tekniikalla tehostetun tuhomallinnuksen kohtaloa arvuuteltiin vielä viime vuoden puolella. Ympäristön tuhoutuminen on ainakin osa pelin Wrecking Zone -moninpelitilaa, jossa nopeatempoinen ja sarjakuvamainen räiskintä näyttää nokareen verran hauskemmalta kuin aikaisempien vuosien lukuisissa staattisemmissa messutesteissä. Värikkäitä aseita, suuria räjähdyksiä ja ketteriin loikkiin soveltuvia voimapukuja päästään hyödyntämään moninpelin lisäksi varsin avoimeksi rakennetussa yksinpelikampanjassa. Pidetään toivoa yllä, että Crackdown 3 yllättäisi iloisesti pitkän odotuksen jälkeen.

KINGDOM HEARTS III

Kingdom Hearts 3

Tekijä: Square Enix  Julkaisija: Square Enix
Alustat: PlayStation 4 ja Xbox One Julkaisu: 29.1.

Odotuksesta puheen ollen: Sora, Aku ja Hessu jatkavat seikkailujaan vihdoin ja viimein 29. tammikuuta. Teknisesti Kingdom Hearts III näyttää varsin lupaavalta, ja mukaan on ympätty lukuisten tuoreempien Disney-animaatioiden maailmoja esimerkiksi Frozenista, Räyhä-Ralfista ja Big Hero 6:sta. Vaikka kyseessä on ensimmäinen numeroitu Kingdom Hearts -peli 14 vuoteen, nojaa tarina vahvasti myös Dream Drop Distancen kaltaisiin sivuosiin. Pelin ohjaaja Tetsuya Nomura on kuvaillut toimintaroolipelin ottavan pelillisesti luonnollisia kehitysaskeleita Kingdom Hearts II:sta mutta nojaavan myös joissain määrin Dream Drop Distancen ideoihin. Monet fanit odottavatkin sormet ristissä, että Nomura ja kumppanit olisivat saaneet aikaiseksi odotusten arvoisen pelin.

DEAD OR ALIVE 6

Dead or Alive 6

Tekijä: Team Ninja Julkaisija: Koei Tecmo
Alustat: PlayStation 4, Xbox One ja pc Julkaisu: 1.3.

Paljaalla pinnalla ja hytkyvillä rinnoilla heruttelun takia monilta tuntuu unohtuvan, että Dead or Alive on oikeasti varsin pätevä mätkintäpelisarja. Ilmeisesti Team Ninjalla on harmiteltu samaa, sillä maaliskuulle siirtynyt kuudes osa keskittää voimavaransa entistäkin enemmän pelimekaniikkaan ja lisää vaatetta taistelijoiden niskaan. Dead or Alive 6:sta olisi tarkoitus tulla myös entistä aloittelijaystävällisempi osa. Sen varmistavat muun muassa yhden näppäimen kombot mahdollistava Fatal Rush -mekaniikka ja iskuvoimaa kasvattava Break Gauge -mekaniikka. Syvyyttä ei silti olla hylkäämässä, sillä peli tähtää vakavissaan kilpapeliareenoille. Niin, ja onhan mukana historian ensimmäinen suomalainen taistelija NiCO. Torilla tavataan?

FAR CRY: NEW DAWN

Far Cry: New Dawn

Tekijä: Ubisoft Montreal Julkaisija: Ubisoft
Alustat:  PlayStation 4, Xbox One ja pc Julkaisu: 15.2.

Ubisoftin suurräiske käy helmikuussa ilmestyvässä sivuosassaan apokalyptiseksi. Niinkin hiljattain kuin joulukuussa paljastettu Far Cry: New Dawn sijoittuu Far Cry 5:stä tuttuun Hope Countyn alueeseen mutta kutakuinkin 15 vuotta maailmanlaajuisen ydinkatastrofin jälkeen. Mukana on Far Cry 5:n maisemien ja henkilöiden lisäksi muita alueita, joissa luotetaan maailmanlopun kuvausten tavanomaisen synkistelyn sijaan varsin kirkkaaseen väripalettiin. Näin ollen varsin tutuksi tullutta Far Cry -toimintaa pyritään piristämään entistä sekopäisemmällä otteella, minkä lisäksi mukaan luvataan oman tukikohdan rakentamista ja kunnostamista.

METRO EXODUS

Metro Exodus

Tekijä: 4A Games Julkaisija: Deep Silver
Alustat: PlayStation 4, Xbox One ja pc Julkaisu: 15.2.

Tunnelmallinen ja kehuttu Metro-pelisarja astuu päivänvaloon, kun Artyom jatkaa taivaltaan edellispelien synkistä metrotunneleista ydintuhon turmelemalle maanpinnalle. Kaikkialla temmeltävien mutanttien lisäksi vastassa on ydintalvi, ja pelaajien olisi tarinallisissa puitteissa selviydyttävä karuissa olosuhteissa vuoden verran. Xbox One X:n E3 2017 -esittelytilaisuudessa paljastettu peli loksautti messukansan leuat lattiaan ulkoasullaan, mutta silmäkarkin lisäksi sen odotetaan jatkavan edellisosien linjalla ja panostavan vahvasti tarinavetoiseen toimintaan. Metro Exoduksen rymistelyä monipuolistetaan hiiviskely- ja selviytymiskauhuelementtien lisäksi myös hieman avoimemman pelimaailman tutkimisella.

ANTHEM

Anthem

Tekijä: BioWare Edmonton Julkaisija: EA
Alustat: PlayStation 4, Xbox One ja pc Julkaisu: 22.2.

Sillä välin, kun BioWaren kakkostiimi työsti monet kylmäksi jättänyttä Mass Effect Andromedaa, alkuperäisen trilogian tekijät ovat kehittäneet hiki hatussa Destinyn haastavaa Anthemia. Erottavana tekijänä jaetun maailman verkkotoimintaroolipelissä luvataan toki panostaa BioWaren lukuisiin vahvuuksiin, kuten vahvoihin hahmoihin ja tarinankerrontaan. Pelillisesti Anthemista on nähty loppujen lopuksi yllättävän vähän materiaalia, mutta se muistuttaa hyvin vahvasti kolmannesta persoonasta kuvattua versiota Bungien hittisarjasta. Pelaajan toimituksen Destinyyn hurahtaneet jäsenet ovatkin pohtineet ja keskustelleet moneen otteeseen, onko pelaajien kalentereissa tilaa toiselle samankaltaiselle aikasyöpölle. Toivoa sopii, sillä Anthem on BioWarelle todellinen näytön paikka.

DIRT RALLY 2.0

DiRT Rally 2.0

Tekijä: Codemasters Julkaisija: Codemasters
Alustat: PlayStation 4, Xbox One ja pc Julkaisu: 26.2.

Viime vuosien ehdoton rallikuningas DiRT Rally palaa omassa luokassaan painivan ajotuntumansa kera. Pelaaja kävi tutustumassa tulevaan jatko-osaan jo pelin julkistuksen yhteydessä, ja ennakkotunnelmat olivat erittäin lupaavat. Kaahailemaan päästään muun muassa Argentiinassa ja Uudessa-Seelannissa perinteisen rallin sekä rallicrossin puitteissa, ja luvassa on kausiluontoisia päivityksiä kohentamaan sisältömäärää. DiRT Rally 2.0:n pelillisiin uudistuksiin lukeutuu muun muassa tienpinnan entistä dynaamisempi simulointi, sillä ratojen pintamateriaali muovautuu ajon edetessä. Lue Pelaajan ennakkotunnelmat kokonaisuudessaan täältä.

DEVIL MAY CRY 5

Devil May Cry 5

Tekijä: Capcom Julkaisija: Capcom
Alustat: PlayStation 4, Xbox One ja pc Julkaisu: 8.3.

Ninja Theoryn uudelleentulkitsema Devil May Cry jäi yhden pelin mittaiseksi irtosuhteeksi. Capcom on tarttunut jälleen pääsarjaan omien japanilaiskehittäjiensä voimin, ja meno on sen mukaista. Devil May Cry 5 jatkaa siitä, mihin neljäs osa jäi niin tarinallisesti kuin pelillisestikin. Sillä kosiskellaan erityisesti uskonsa menettäneitä vanhoja faneja. Tämän myötä pelin tyylikkään näyttävä ja nopeatempoinen taistelujärjestelmä on jälleen varsin haastava, sillä virtaviivaistamiset ja väistönapit ovat taakse jäänyttä elämää. Danten ja Neron lisäksi mukana on täysin uusi pelattava hahmo V, joka tuo mukanaan uudenlaisen pelityylin. Devil May Cry 5:n ennakkotestin voi lukea nyt kaupoissa olevasta tammikuun Pelaaja-lehdestä.

TOM CLANCY'S THE DIVISION 2

Tom Clancy's The Division 2

Tekijä: Massive Entertainment Julkaisija: Ubisoft
Alustat: PlayStation 4, Xbox One ja pc Julkaisu: 15.3.

Jaetun maailman verkkotoimintaroolipelien rintamalla riittää tunkua. Ubisoftin teknotrilleri Tom Clancy’s The Division 2 jatkaa edellispelin linjoilla mutta vaihtaa pandemianjälkeisen New Yorkin tällä kertaa Washingtoniin. Kehittäjät painottivat Gamescom 2018 -messuilla pelin mallintavan Yhdysvaltain valtaytimen varsin tarkasti, mikä on ollut suuri haaste pelillisesti. Washington on pelialueena huomattavasti avarampi ja avoimempi kuin New Yorkin ahtaammat kadut, ja se tuo toimintaan ja tehtäväsuunnitteluun uudenlaista otetta. Kehittäjät ovat luvanneet myös parantaa ja monipuolistaa pelin loppupuolen sisältöantia, jonka vähyydestä edeltäjää kritisoitiin rajusti.

SEKIRO: SHADOWS DIE TWICE

Sekiro: Shadows Die Twice

Tekijä: FromSoftware Julkaisija: Activision
Alustat: PlayStation 4, Xbox One ja pc Julkaisu: 22.3.

Sekiro: Shadows Die Twice ei ehkä ole se monien toivoma Bloodborne 2, mutta pelin kyllä tunnistaa kaikin puolin FromSoftwaren luomukseksi. Japanin Sengoku-kauden ninjatoiminnasta inspiraatiota hakeva Sekiro on taisteluidensa osalta aivan yhtä armottoman nautinnollinen kuin Hidetaka Miyazakin muutkin pelit, vaikka se poikkeaa monin paikoin aiemmasta. Pelaaja on ninjana ritaria ketterämpi ja heikompi, mutta sitä tasapainotetaan mahdollisuudella herätä kerran henkiin, ennen kuin kuolema korjaa lopullisesti. Vaihtelua tuovat myös hiiviskelyelementit sekä ketterämpi ja pystysuuntaisempi liikkuminen pelimaailmassa.

MORTAL KOMBAT 11

Mortal Kombat 11

Tekijä: NetherRealm Studios Julkaisija: Warner Bros.
Alustat: PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One ja pc Julkaisu: 23.4.

Yksi joulukuisen Game Awards -gaalan suurista pelijulkistuksista oli Mortal Kombatin paluu. Mortal Kombat 11:stä ei kuitenkaan tiedetä liiaksi asti yksityiskohtia, vaikka se julkaistaan jo huhtikuun lopulla. Mätkintä kuitenkin hyödyntää uutta pelimoottoria ja sisältää uuden hahmonmuokkausominaisuuden sekä sarjan nykyosille jo tyypilliseksi muodostuneen elokuvamaisen tarinatilan. Vaikka tapahtumassa nähty traileri ei esitellytkään varsinaista pelikuvaa, se teki päivänselväksi, ettei brutaalia väkivaltaa ole vähennetty tippaakaan. Raidenin ja Scorpionin välisessä yhteenotossa kaksikko silpoo toistensa sisuskaluja sellaisella otteella, että heikompia hirvittää.

DAYS GONE

Days Gone

Tekijä: SIE Bend Studio Julkaisija: Sony Interactive Entertainment
Alustat: PlayStation 4  Julkaisu: 26.4.

PlayStation 4:n alkuvuoden suuri yksinoikeuspeli on tällä kertaa Syphon Filter -hiiviskelyistä ja PS Vitan Uncharted: Golden Abyss -seikkailusta tutun Bend Studion zombiseikkailu Days Gone. Luvassa on avoimeen maailmaan sijoittuva ja selviytymiskauhuelementtejä sisältävä toimintaseikkailu. Se on ennakkomaistiaisissa tehnyt vaikutuksen jättimäisillä zombilaumoilla, jotka suorastaan vyöryvät kohti pelaajan ohjaamaa prätkäjätkä Deacon St. Johnia (Darth Maulin äänenä nykyisin toimiva Sam Witwer). Teknisesti peli näyttää olevan kaikin puolin samoilla linjoilla Sonyn aiempien yksinoikeuspelien kanssa, joskin soraääniäkin on jo ehditty kuulemaan hieman mielikuvituksettomalta vaikuttavan asetelman takia.

 

YOSHI'S CRAFTED WORLD

Yoshi's Crafted World

Tekijä: Good-Feel Julkaisja: Nintendo
Alustat: Nintendo Switch Julkaisu: 29.3.

Nintendon tämän vuoden söpöin ja herttaisin tasoloikkatapaus on jo tovin odoteltu Yoshi’s Crafted World. Suloisten dinojen uusin hyppely ottaa tälläkin kertaa haltuunsa täysin uudenlaisen ulkoasun, sillä Yoshi’s Woolly Worldin lankamaailmat ovat vaihtuneet askartelukirjamaiseen ilmeeseen. Tyylisuunnan muutos heijastuu edellispelin tavoin sekä kenttä- että pelisuunnitteluun ja luo uudenlaisia loikintahaasteita pelaajien koluttavaksi. Kaksiulotteisesti vieriviä kenttiä voi esimerkiksi silmäillä kahdesta eri kulmasta. Kaiken riemun ja huvin voi tuplata toisen pelaajan kanssa samanaikaisessa kaksinpelissä.

RAGE 2

Rage 2

Tekijä: Avalance Studios, iD Software Julkaisija: Bethesda
Alustat: PlayStation 4, Xbox One ja pc Julkaisu: 14.5.

Räiskintäpelien luojana tunnetun id Softwaren kahdeksan vuoden takainen Rage oli ilmestyessään teknisesti varsin pätevä mutta turhan persoonaton ja kaavamainen räiskintä. Harva osasi odottaa pelille jatkoa, mutta sellaista on luvassa Just Cause -sarjasta ja Mad Max -pelistä tutun Avalanche Studiosin voimin. Se pyrkii tuomaan sarjaan paljon kaivattua räväkkyyttä, mikä nykypäivänä tarkoittaa kirkkaita värejä ja kaikin puolin yliampuvaa toimintaa, jossa ei säästellä räjähdyksiä. Mukana on luonnollisesti studion ydinosaamista eli koheltamista avoimessa maailmassa juuri Mad Maxin tyyliin. Myös id Softwaren väki on ollut mukana pitämässä huolen, että erikoiskyvyillä ja -voimilla höystetty fps-toiminta pysyy sulavana uudessa ympäristössään.

CRASH TEAM RACING NITRO-FUELED

Crash Team Racing Nitro-Fueled

Tekijä: Beenox Julkaisija: Activision
Alustat: PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One Julkaisu: 21. kesäkuuta

Verkko räjähti joulukuussa, kun Activision vahvisti rakastetun Crash Team Racingin tekevän paluun. Suomalaistenkin nostalgiahermoon iskevä alkuperäinen klassikkoajelu saapuu kesällä PS4:lle, Xbox Onelle ja Switchille uusioversiossa, joka on rakennettu kauttaaltaan uusiksi modernilla pelimoottorilla. Crash Team Racing Nitro-Fueledin kehityksestä vastaakin Beenox, joka on työstänyt aiemmin muun muassa tiettyjä Skylandersin osia ja vanhempia Spider-Man-pelejä. Tiimin käsissä kaahailu saa kasvojenkohotuksen lisäksi uusia ominaisuuksia, joihin lukeutuvat ainakin verkkomoninpeli sekä uudet radat ja kuskit. Mikäli Nitro-Fueled onnistuu säilyttämään esikuvansa upean vauhdintunteen, Mario Kartilla on jälleen varteenotettava haastaja.

LUIGI'S MANSION 3

Luigi's Mansion 3

Tekijä: Vahvistamatta Julkaisija: Nintendo
Alustat: Nintendo Switch Julkaisu: 2019

Nintendon tämän vuoden suuriin omiin uutuuspeleihin lukeutuu ehkäpä hieman yllättäen Luigi’s Mansion 3. GameCuben julkaisupelinä julkaistu klassinen aavejahti sai erinomaisen ja monipuolisen jatko-osan Nintendo 3DS:llä, joten kolmannelta osalta on lupa odottaa mainiota, ellei jopa vuoden hauskinta, aavejahtia. Nintendo on toistaiseksi julkaissut pelistä lyhyen pelivideon, jossa aina yhtä pelokas Luigi esittelee taitojaan uudella Poltergust G-00 -imurilla lukuisia erilaisia aaveita vastaan. Jäämme odottamaan suurella mielenkiinnolla, onnistuuko Luigi’s Mansion 3 syventämään ja parantamaan pelikokemusta entisestään.

JUDGMENT

Judgement

Tekijä: Ryu ga Gotoku Studio Julkaisija: Sega
Alustat: PlayStation 4 Julkaisu: 2019

Yakuza-studion uutuuspeli ei täysin hylkää Yakuza-sarjaa, vaikka irtiottojakin riittää. Alkujaan Project Judge -nimellä kulkenut Judgment sijoittuu toki Kamurochon tutuille kaduille, mutta toimintaseikkailu lähestyy Japanin alamaailmaa sarjamurhaajaa etsivän yksityisetsivän Takayuki Yagamin näkökulmasta. Vaikka Yagami joutuu turvautumaan etsinnöissään myös taistelutaitoihinsa Yakuzan hengessä, rikospaikkojen tutkimisella ja jonkinasteisella oikeussalidraamalla on hyvin keskeinen rooli. Japanissa jo julkaistu peli on saanut lupaavia arvosteluja kotimaansa medialta, ja länteen peli saadaan englanninkielisen ääninäyttelyn ja alkuperäisen ääniraidan kera.

GEARS 5

Gears 5

Tekijä: The Coalition Julkaisija: Microsoft
Alustat: Xbox One ja pc Julkaisu: 2019

Microsoftin kasaaman The Coalition -studion ensimmäinen oma Gears of War -peli eli Gears of War 4 oli varman päälle rakennettu seuraaja Epic Gamesin aloittamalle räiskintäsarjalle. Jatkoa pitäisi saapua tämän vuoden aikana, ja ytimekkäästi nimetty Gears 5 tuntuisi ainakin joissain määrin syventävän kokonaisuutta hahmokeskeisemmäksi. Vaikka JD ja Marcus Fenix roikkuvat yhä kuvioissa, pääroolin on napannut locustien alkuperää tutkimaan lähtevä Kait Diaz, joka kohtaa matkallaan myös täysin uusia uhkia. Xbox One X:n lippulaivapelinä Gears 5 tukee tehokonsolin kaikkia teknisiä herkkuja pyörimällä HDR-tehostetussa 4K-resoluutiossa 60 ruudun sekuntitahdilla – myös jaetun ruudun yhteistyöpelissä.

MEDIEVIL

Medievil

Tekijä: Other Ocean Interactive Julkaisija: Sony Interactive Entertainment
Alustat: PlayStation 4 Julkaisu: 2019

Ensin Crash, sitten Spyro, nyt Sir Dan! Medievil on tuorein alkuperäiseltä PlayStationilta paluun tekevä klassikkoseikkailu, joka rakennetaan kokonaan uusiksi haudan pohjalta asti. Tälle vuodelle kaavaillusta uusioversiosta vastaa pelikäännöksiin erikoistunut Other Ocean Interactive, joka saa uusintatyöhön vetoapua myös itse Sonylta. Luurankoritarin miekan- ja luidenkalisteluun keskittyvät seikkailut näyttävätkin varsin uskollisilta alkuperäiselle pelille, kun taas pelimekaniikka ja kenttärakenne nojaavat hyvin pitkälti kaksikymmentä vuotta vanhaan klassikkopeliin. Nyt on hyvä aika olla 90-luvun kasvatti!

ANIMAL CROSSING

Animal Crossing Switch

Tekijä: Nintendo Julkaisija: Nintendo
Alustat: Nintendo Switch Julkaisu: 2019

Näillä tiedoin Nintendon Animal Crossing saapuu tänä vuonna Switchille uuden osan voimin. Söpöjä eläimiä vilisevän elämäsimulaattorin seuraavasta tulemisesta ei vielä ole paljastettu lainkaan yksityiskohtia tai varsinaista pelikuvaa, mutta siitä on julkaistu sentään lyhyt Tom Nookin tähdittämä kiusoitteluvideo. Se on sentään enemmän kuin mitä Nintendo on paljastanut uuden sukupolven Pokémon-roolipeleistä, joiden myös olisi määrä ilmestyä Switchille vielä tämän vuoden aikana. Mitenköhän on Metroid Prime 4:n ja Bayonetta 3:n laita...?

CONTROL

Control

Tekijä: Remedy Entertainment Julkaisija: 505 Games
Alustat: PlayStation 4, Xbox One ja pc Julkaisu: 2019

Max Paynesta ja Alan Wakesta tuttu espoolainen Remedy on lupaillut seuraavaa peliään tälle vuodelle. Uuden julkaisijan myötä myös PS4:lle julkaistava Control yhdistää lukuisia studiolle ominaisia elementtejä näyttävästä toiminnasta yliluonnollisiin kykyihin ja vahvaan tarinankerrontaan. Muuttuvalla aseella varustettu Jesse Faden koluaa todellisuutta valvovan salaisen viraston päämajaa, jossa vaaralliset Hiss-olennot ovat päässeet valloilleen. Uhkaa vastaan taistellakseen Faden haalii matkan varrella uusia kykyjä, joilla voi tutkia eri ulottuvuuksiin laajenevan viraston aiemmin suljettuja alueita metroidvania-tyyliin. Kyseessä ei ole siis yhtä suoraviivainen kokemus kuin Remedyn aiemmat pelit.

DYING LIGHT 2

Dying Light 2

Tekijä: Techland Julkaisija: Techland
Alustat: PlayStation 4, Xbox One ja pc Julkaisu: 2019

Julkaisussaan hieman liitoksistaan natissut Dying Light on muovautunut päivitysten ja laajennusten myötä varsinaiseksi menestystarinaksi kehittäjälleen Techlandille. Zombiselviytymispelin tälle vuodelle povailtu jatko-osa laajentaa sarjan konseptia toiseen potenssiin lähes kaikin puolin, ja se on kunnianhimoisuudessaan yksi vuoden lupaavimpia pelejä. Dying Light 2:ssa vapaajuoksennellaan tällä kertaa pelaajan valintojen mukaisesti muokkautuvassa kaupungissa, jossa päiväsaikaan mellastavat ihmisselviytyjät saattavat olla yöllä vaeltavia virustartunnan saaneita olioita vaarallisempi uhka. Pelistä voi lukea tarkemmin lisää nyt kaupoissa olevasta tammikuun Pelaaja-lehdestä.

DREAMS

Dreams

Tekijä: Media Molecule Julkaisija: Sony Interactive Entertainment
Alustat: PlayStation 4 Julkaisu: 2019

Mielikuvituksen rajoja rikkovan Media Molecule -studion uusin luomus on varsin hämmentävältä vaikuttava Dreams. Pitkään työn alla ollut ja useaan otteeseen vilauteltu peli on käytännössä uudenlainen pelintekotyökalu, eli se kulkee hyvin vahvasti studion luovuuteen kannustaneen LittleBigPlanet-hittisarjan jalanjäljissä. Toki Dreamsissa on Media Moleculen luoma kampanja, mutta yhteisön tekemät luomukset ovat jälleen kaiken keskiössä. Rakennustyökalut auttavat muovaamaan unille muodon eli rakenteita ja kokonaisuuksia. Omat luomukset voivat varsinaisten kenttien sijaan olla puhtaasti hahmoja tai maailmoja, eikä niiden tarvitse rajoittua edes peleihin. Media Moleculen mukaan Dreamsilla voi luoda niin taidetta, elokuvia kuin musiikkiakin. Tämän vuoden aikana selvinnee, miten helposti tämä kaikki lopulta luonnistuu.

FIRE EMBLEM: THREE HOUSES

Fire Emblem: Three Houses

Tekijä: Intelligent Systems Julkaisija: Nintendo
Alustat: Nintendo Switch Julkaisu: Kevät 2019

Intelligent Systemsin taktiikkavetoisen roolipelisarjan uusin vesa on sarjan ensimmäinen isollakin ruudulla pelattava osa sitten Wii-aikojen. Fire Emblem: Three Houses -nimellä kulkevasta Switch-pelistä ei ole vielä paljastettu yksityiskohtia liiaksi asti, mutta se sijoittuu täysin uuteen Fódlanin maailmaan, jota voi karttojen ja vuoropohjaisen taistelutilan ohella tutkia myös vapaasti liikkuen. Valtakuntaa kolutessa päästään luomaan suhteita muihin hahmoihin ja keräämään tarpeellista tietoa tulevia haasteita ja yhteenottoja varten. Vuoropohjaisiin taisteluihin on luvattu uusia strategisia piirteitä, kuten yksittäisiä hahmoja tukevia sotilasmuodostelmia, jotka pitävät niin uudet kuin kokeneetkin Fire Emblem -pelaajat varpaillaan.

THE OUTER WORLDS

Outer Worlds

Tekijä: Obsidian Entertainment Julkaisija: Private Division
Alustat: PlayStation 4, Xbox One ja pc Julkaisu: 2019

Kaipaatko vanhaa kunnon Falloutia peittämään Bethesdan Fallout 76:n suuhun jättämän karvaan maun? Obsidian Entertainment pyrkii täyttämään aukon hyvin Fallout-henkisellä The Outer Worlds -tieteisroolipelillään, jonka kehityksessä on mukana alkuperäisen Falloutin ja Fallout: New Vegasin luojia. Se näkyy ja kuuluu, sillä siirtokuntaplaneetoille suuntaava pelaaja löytää itsensä ja syväjäädytyksessä yhä olevat kanssamatkustajat megakorporaatioiden valtaaman avaruuden syrjäseuduilta. The Outer Worlds jäänee myös Obsidianin viimeiseksi useammalle konsolille julkaistavaksi peliksi, sillä Microsoft nappasi studion viime vuonna omaan muonavahvuuteensa.

SKULL & BONES

Skull & Bones

Tekijä: Ubisoft Singapore Julkaisija: Ubisoft
Alustat: PlayStation 4, Xbox One ja pc Julkaisu: 2019

Monet ilahtuivat kuullessaan Assassin’s Creed -sarjan meritaisteluiden kasvaneen täysin omaksi merirosvopelikseen. Skull & Bonesin odotettua pidemmäksi venähtänyt kehitysaikataulu ja Assassin’s Creed Odysseyssa täysiverisen paluun tehneet meritaistelut ovat hieman laannuttaneet odotusta, mutta merirosvoteema ja moninpelivetoisuus ottavat sopivissa määrin pesäeroa antiikin Kreikan merenkäyntiin. Ruudinkatkuisiin taisteluihin saadaan runsaasti taktisia piirteitä eri laivatyypeillä, joita voi myös muokata ja kehittää aseistuksen ja ulkoasun osalta. Yksin pelaavienkaan ei tarvitse huolestua, sillä lukuisten moninpelitilojen lisäksi mukana on myös yksinpelikampanja.

SHENMUE III

Shenmue III

Tekijä: Y's Net, Neilo Julkaisija: Deep Silver
Alustat: PlayStation 4 ja pc Julkaisu: 27.8.

Jos kuun ja tähtien asennot osuvat kohdilleen, Shenmue-fanien unelma käy elokuussa vihdoin toteen. Dreamcastilla peräti 18 vuotta sitten kesken jäänyt pelisaaga jatkuu viimein, mikäli Yu Suzukin ennätyspotilla joukkorahoitettu Shenmue III todella valmistuu nykyisessä aikataulussaan. Ryo Hazukin tarinan uusimmasta luvusta on povattu jopa kaksi kertaa aiempia osia pidempää kokemusta, joka vie isänsä murhaajaa etsivän nuorukaisen ainakin Kiinan vuoristossa sijaitsevaan Guiliniin. Päällimmäisin kysymys lienee, voiko aikansa teknologisena ihmeenäkin tunnetun sarjan jatko-osa vastata mitenkään kaikkiin lähes kahden vuosikymmenen aikana kasaantuneisiin odotuksiin? Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.

Ville Arvekari

Kommentit

Käyttäjän Eripsa kuva
Eripsa

Ainakin itselleni tulee olemaan parempi pelivuosi kuin mitä oli viimevuosi.

Käyttäjän Bloodborne kuva
Bloodborne

Sekiro on pakkohankinta heti julkaisussa ja olen jopa ennakkoa erikoisversiosta miettinyt. Muista isoista the outer worlds kiinnostaa cyberpunkia odotellessa.

Mitä remakkeihin tulee niin CTR taitaa viedä pisimmän korren. Medieval on myös mukava nähdä tuolla listalla, toivottavasti nämä ovat hyviä ehostuksia. Ja sitten on RE2, kyllä kiinnostaa, mutta minun on pakka sanoa, että kauhupelit yksin pelatessa on minulle jotain todella hc:ta :D joten tällä ei ole kiire, tarvitsen peliseuraa, ehkä sitten ensi halloweenina siskojen kanssa kauhufanaatikkoja kun ollaan :D

Kauhusta puheen ollen, surullista että The Sinking City ei ole listalla, tosin studiokaan ei ole suurimmasta päästä joten varmasti on paljon hyvää luvassa top-30 ulkopuoleltakin 🙏🏼

Käyttäjän Boblick kuva
Boblick
Lainaus Eripsa

Ainakin itselleni tulee olemaan parempi pelivuosi kuin mitä oli viimevuosi.

Ainakin se näyttää paremmalta kuin viimevuosi, mutta saapi sitten nähdä onko mielenkiintoisista peleistä mikään lopulta niin mielenkiintoinen.

Melko varmoja ostoehdokkaita ovat: Metro Exodus ja The Outer Worlds
Ja pelit mitkä saattavat päätyä ostolistalle ovat: Ace 7, Sekiro, Days Gone, Rage 2, Dying Light 2 ja Judgement.

Jos kaikki nuo onnistuvat niin kyllä, tästä pelivuodesta saattaa tulla todella hyvä. Mutta oman pelimaun tuntien uskoisin, että vain Metro ja Outer Worlds jaksavat itseäni kiinnostaa.

Käyttäjän Ripper kuva
Ripper

Tittelistä "suurpeli" voidaan olla montaa mieltä kyseisten pelien kohdalla, mutta 3 peliä listalta tulen ostamaan 100% varmuudella.

Käyttäjän Smiling Nik kuva
Smiling Nik

Veikkaan että suurin osa tulee olemaan loppu vuodesta siellä "vuoden suurimmat pettymykset"-listalla.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Resident Evil 2, Metro Exodus, Sekiro, Gears 5 ja Control. Hyvin varmoilta vaikuttavia ostoksia.

Rage 2 ja Days Gone myös vaikuttaisivat ostamisen arvoisilta.

Oikein hyvältä vaikuttava vuosi jo tämän perusteella. Pelejä tulee ostettua varmasti vähintään kolme kertaa sen, mitä tässä listasin, koska listan ulkopuolelle mahtuu varmasti paljon ostamisen arvoisia teoksia.

Käyttäjän Appeus kuva
Appeus

Mikäs siinä Spelunky 2 odotellessa... ka pyh... vuoden top 30 josta puuttuu tämän vuoden oikeasti suurin helmi! (Anteeksi hiema negatiivinen sävy. Hyvän listan väsäsit Arvekari!)

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou

Tulisikohan se Mount & Blade II: Bannerlord vihdoin tänä vuonna?

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

Dead or Alive 6
Fanipalvelua kyllä löytyy edelleen, mutta se on siirtynyt maksuseinämän taa. Deluxe editionista löytyy nämä ja rintojen tutinan lisäksi tutisee nyt myös takapuoli. Liikkeen määrä riippuu nyt tytön varustuksen koosta ja käytetyistä vaatteista.

Peliä kyllä markkinoitiin kovasti vähennetyllä fanipalvelulla, mutta suunta taisi muuttua about TGS:n aikoihin jossa alkoi tulla esille eroottisia tissihiirimattoja ja hahmojen body pillowia. En usko tämän johtuneen äänekkäästä backlash-laumasta (johon kuulun myös itse) vaan vaikutti siltä että fanipalvelun oli tarkoituskin olla mukana alusta asti.

PC-version deluxe olisi tarkoitus hankkia, mutta pre-orderia ei PC:lle ole.

Resident Evil 2
Kiinnostaisi kyllä varsinkin kun Ada sai klassisen pukunsa takaisin, mutta kauhupelit eivät oikein koskaan olleet minun juttuni.

Anthem
Vaikuttaa Biowaren Destinyltä josta on reippaasti karsittu Biowaren tavaramerkiksi muodostuneita tarinankerronnallisia ominaisuuksia, joten ei kiinnosta, en tykkää looter shootereista, varsinkaan moninpeleistä.

Days Gone, Metro Exodus ja Dying Light
Kiinnostaa paljonkin, mutta genre on taas kerran sitä kauhupeligenreä joka ei oikein nappaa.

Shenmue III
Ainoa peli jolle on tullut heitettyä rahaa Kickstarterissa.

Judgement
Tykkään Yakuza-sarjasta erittäin paljon ja Paradise Lost oli aivan loistava, joten tämä tulee olemaan pakko-ostos.

The Outer Worlds
Hiljainen protagonisti on itselleni valtava turn-off, mutta silti tämä vaikuttaa varsin lupaavalta joka voi edes hiukan paikata Fallaout 76:n aiheuttamia haavoja (tämä silti vaikka pysyin kaukana 76:sta).

Rage 2
Kiinnostaa kyllä, mutta Bethesdan palvelua ei kiinnostaisi käyttää, varsinkin ottaen huomioon viimeaikaiset loputtomalta tuntuvat toilailut Falloutin suhteen.

Control
Kiinnostaa kyllä paljonkin, ainakin jos tarinankerrontaa löytyy.

Crackdown 3
Aiemmat osat ovat olleet suurinpiirtein ilman tarinaa tai hyvin minimaalisella sellaisella, joten kiinnostus ei ole korkealla.

Gears 5
Kiinnostaa kyllä, tosin ensimmäinen näkemäni traileri näytti olevan enneminkin teinidraamasta kuin munakkaasta toimintaspektaakkelista.

Farcry: New Dawn, Devil May Cry 5, Division 2
Kaikki varattuna, tosin Division 2 lähti mukaan heräteostoksena.

Mortal Kombat 11
Kyllähän tämä pitää jossain välissä hankkia.

Kindom Hearts III
Pakko-ostos tämäkin.

Muut nimikkeet eivät niin hirveästi kiinnosta, paitsi ehkä Ace Combat 7 jonkin verran.

Käyttäjän frozen kuva
frozen

24.01.2019
HERESY :)

Battlefleet Gothic: Armada 2 - Abbadon Arrives at Cadia

The latest dramatic story development in the Warhammer 40,000 universe, the Gathering Storm and the 13th Black Crusade, serves as the canvas for three extensive and dynamic campaigns with high narrative values, focusing on the Tyranids, the Necrons, and the Imperium. Explore the systems in the Eye of Terror, with or against renowned characters such as Belisarius Cawl, Gulliman and more.

Nostoja