Lentävä lähtö Los Santosiin

Historiallisen menestynyt Grand Theft Auto V jatkaa edelleen myyntilistojen numerosijoilla roikkumista, eikä edes Nintendo voi odottaa julkaisuilleen yhtä hyvää jälleenmyyntiarvoa kuin mistä Rockstar Gamesin suurhitin käytetyt kappaleet nauttivat.

Suuri syy jatkuvaan menestykseen on tasaisesti päivittynyt moninpelitila GTA Online, johon peliyhtiö on keskittynyt vahvimmin vuoden 2013 julkaisun jälkeen. Toinen toistaan laajemmat moninpelipäivitykset ovat syntyneet huhujen mukaan yksinpelilaajennusten ja niitä odottaneiden fanien kustannuksella.

Juuri myyntiin saapuneen Grand Theft Auto V: Online Premium Editionin myötä lienee paikallaan luoda silmäys pelin nykytilaan ja siihen, mitä uuden pelaajan kannattaa huomioida, mikäli Los Santosin verkkoversioon haluaa lähteä tutustumaan uutuusversion etujen avustamana.

Mahtipontisesta nimestään huolimatta 70–75 euron paikkeille hinnoiteltu Online Premium Edition eroaa perusmallisesta GTA V:stä vain mukaan lisätyn Criminal Enterprise Starter Packin osalta. Uusille pelaajille suunnattu aloituspaketti sisältää Rockstarin mukaan yhteensä kymmenen miljoonan pelimaailman dollarin arvosta omaisuutta, johon kuuluu kattava sarja kiinteistöjä, rikollisimperiumin yrityksiä, erilaisia kulkuneuvoja ja aseita sekä miljoonan GTA-dollarin alkupääoma. Criminal Enterprise Starter Pack on tällä hetkellä saatavilla myös erikseen alustasta riippuen noin 45 euron lisähintaan.

Mukana tulevista eduista tärkeimpiä ovat ehdottomasti arvokkaat yritykset, joiden avulla uudet pelaajat pääsevät suoraan käsiksi rahakkaisiin huume-, ase-, salakuljetus- ja autobisneksiin. Jonkinlainen yhdistelmä myytävää tuottavien tehtaiden pyörittämistä ja esimerkiksi varastettujen urheiluautojen välittämistä lienee tällä hetkellä tehokkain ”rehellinen” tapa tuottaa tornikaupalla setelitukkuja oman toimiston somistamiseksi. GTA Onlinessa kaikki maksaa suuria summia rahaa, joten kunnon tuhlailuun miljoonan dollarin alkupotti ei oikeuta.

Suurin epäkohta GTA Onlinen taloudessa on edelleen rahan hankkimisen hitaus ja hyvänä kakkosena sen jakautuminen potentiaalisten ryhmäläisten kesken. Rahakkaimpaan ansaintaan pitää haalia kokoon kolme lisäpelaajaa, joiden kanssa autojen salakuljetus, asekauppa ja yleisesti laittomien resurssien muuttaminen rahaksi on ajallisesti tehokkainta. Paha vain, ettei palkollisille jää juuri mitään käteen toimitusjohtajalle rahakkaista keikoista. Tuhansien dollarien juokseva palkka ja muutaman tonnin bonukset ovat laiha kiitos satojentuhansien keikoista, varsinkin kun pelin parhaimmat autot, panssarivaunut ja aseistetut helikopterit maksavat miljoonia.

Moni päätyykin ostamaan pelivaluuttaa oikealla rahalla Rockstarin kaupittelemien haiteemaisten luottokorttipakettien muodossa. Ei liene yllätys sekään, että erilaisia autojen kloonausmenetelmiä ja muuta huijaustoimintaa opettavat tubettajat nauttivat peliä pitkään pelanneiden keskuudessa suurta suosiota. Miksi kuluttaa kymmeniä tunteja miljooniensa keräämiseen, kun muutamassa minuutissa on mahdollista tuottaa miljoonan arvoinen autoklooni Los Santos Customsiin myytäväksi? Näin kalliit urheiluautot, tuhovoimaiset sotakoneet ja hulppeat päivitykset kiinteistöihin ovat päivittäin täyttyvä tavoite eikä viikkokaupalla pyöritetyn sorvin tuotos.

Omaan ajanviettoon sopivia suosikkeja voi etsiä käsittämättömän laajasta valikoimasta. Tarjolla on eri muuttujin varustettuja tappomatseja tai muita tavoitteellisia sotimistiloja, erilaisin kulkuneuvoin käytäviä kisoja, juonellisia perustehtäviä tai yritysten pyörittämistä. GTA Onlinen laadukkainta moninpeliantia ovat kuitenkin tekoälyä vastaan suoritettavat suuret ryöstöt eli ”heistit” valmistelutehtävineen. Nämä tarkkaan suunnitellut tehtävät eri lähestymistapoineen kulminoituvat usein monimutkaisiin kokonaisuuksiin, joissa jokaisella ryhmän jäsenellä on oma tärkeä tehtävänsä.

Tutulla GTA-huumorilla ja tinkimättömällä yhteiskunnallisella satiirilla kyllästetyt ryöstötehtävien juonikuviot ovat laadukkuudessaan GTA V:n yksinpelikokemuksen veroisia. Pelin alkuaikoina heistit olivat vain etäisiä spekulaation kohteita, joita Rockstar tuntui panttaavaan pienen ikuisuuden ajan. Tällä hetkellä niitä on koettavana kokonaista kahdeksan kappaletta, mutta puolet niistä vaatii neljän hengen hyvin kommunikoivan ryhmän. Suosittelen sitä myös muihin 2–4 hengen voimin suoritettaviin tehtäviin.

Viimeisimpinä ja laadukkaimpina saapuneet Doomsday Heist -laajennuksen kolme ryöstöä ovat jopa mieleenpainuvampia kokonaisuuksia kuin yksinpelin loppupuolen suuroperaatiot. Siinä sivussa näytetään kansainvälisiä käsimerkkejä Yhdysvaltojen tämänhetkisille valtaapitäville ja miljardöörieksentrikoille, herätellään sosiaalisen median orjia sekä isketään teräviä tyrmäyslyöntejä 2010-luvun maailman keskeisiin pehmeisiin kohteisiin yleisesti. Tämä kaikki on koettavissa ystävien kanssa ryhmäkoossa, eikä tie hekumalliseen moninpeli-ilotteluun ole koskaan ollut yhtä tasaisesti päällystetty nyt. Voi kiistatta sanoa, että Rockstarin moninpelieepos on tällä hetkellä paremmassa kunnossa kuin koskaan.

Peliä alusta asti pelanneena olen edelleen yllättynyt Rockstarin tavasta tuoda kerta toisensa jälkeen sisällöllisesti kattavampia ja mielikuvituksellisempia laajennuksia Los Santosin moninpeliversioon. Missä muussa pelissä voit jahdata pahaa-aavistamattomia kanssapelaajia ohjuksia sylkevällä lentävällä Deloreanilla tai mattopommittaa alle eksyneitä kilpailijoita omasta pommikoneesta?

GTA V:n tuore uudelleenjulkaisu on hulppea mutta normaalia korkeahintaisempi versio alkuperäisestä pelistä ja sen huippusuositusta verkkomoninpelistä uusille moninpelaajille suunnatulla resurssipaketilla maustettuna. Mukana tulevan Criminal Enterprise Starter Packin sisältämät työkalut auttavat GTA Onlinen täysin kylmiltään aloittavan pelaajan vauhtiin huomattavasti nopeammin kuin koskaan aiemmin. Peliä alusta asti vaivannut tervainen talous ei tietenkään korjaannu yhdellä piristysruiskeella, mutta kymmenien tuntien tuskaisen rahankeruun ohittaminen on eittämättä pelistä maksettavan lisähinnan arvoinen. Sitten voitkin vapaasti lähteä kokemaan yhtä modernin videopelihistorian parhaista moninpeleistä.

Lisää luettavaa