Kaupallinen yhteistyö MSI: Älä tyydy ultraan

Muun muassa näytönohjaimistaan tuttu MSI kertoo, miksi on tärkeää päivittää pc-pelikonetta ja mitä eroa on 1440p- ja 4K-pelaamisella.

15.6.2017 12:10

Yksi pc-pelaamisen suurista kysymyksistä on, miksi minun pitäisi päivittää pelitietokoneeni, joka vielä viisi vuotta sitten ostettaessa oli kovinta huutoa? Pääsyy on tietenkin se, että teknologia kehittyy kovaa vauhtia ja pelit ovat yleensä kehityksen kärjessä. Niissä hyödynnetään viimeisimpiä laitepuolen uutuuksia ja niiden tarjoamia ominaisuuksia. Viisi vuotta vanha pelikone kykenee toki pyörittämään myös uusimpia pelejä, mutta se ei ehkä tarjoa niissä parasta pelikokemusta.

1440p- vastaan 4K-pelaaminen

Pelaaminen on siirtymässä vauhdilla korkeampiin resoluutioihin, sillä perinteinen teräväpiirto eli 1080p-tarkkuus alkaa olla eilistä päivää. Nykyään nopeatempoisissa kilpailullisissa peleissä, kuten Overwatchissa ja CS:GO:ssa, tavoitteena on saavuttaa 1440p:n resoluutio korkealla ruudunpäivityksellä ja virkistystaajuudella, mikä takaa parhaan reagoivuuden näissä peleissä.

Syy tähän on se, että 1440p-tarkkuus antaa hyvän resoluution, jolla voi pelata pelejä 120–240 Hz:n virkistystaajuudella, ja mahdollistaa silti sitä hyödyntävän korkean ruudunpäivityksen. Tämä on erittäin tärkeää pelin sulavuuden vuoksi. Lyhyesti sanottuna: mitä korkeampia ruudunpäivitys ja monitorin virkistystaajuus ovat, sitä paremmin peli reagoi. Se vaikuttaa esimerkiksi pelissä tähtäämiseen, johon vaikuttaa myös ruudunpäivityksen viive.

Jos ruudun virkistystaajuus on esimerkiksi 60 Hz, se päivittää näytön kuvan 60 kertaa sekunnissa. Tämä voi vaikuttaa jo tarpeeksi nopealta, mutta 120 Hz:n näyttö tekee pelistä vieläkin sulavamman ja reagoivamman.

Näytön virkistystaajuudesta huolimatta näytönohjaimen ruudulle piirtämä kuva ei välttämättä osu yksiin virkistystaajuuden ajoituksen kanssa. Alemmilla ruudunpäivitysnopeuksilla tämä aiheuttaa ilmiön, jota sanotaan ruudunpäivityksen viiveeksi. Silloin näyttö näyttää uudelleen jo käytetyn ruudun sen sijaan, että se odottaisi näytönohjaimelta uutta ruutua, joka ei tule tarpeeksi nopeasti. Tämä saa pelin tuntumaan tahmaiselta ja hitaammin reagoivalta.

Jos näytönohjain taas kykenee suurempaan ruudunpäivitysnopeuteen kuin näytön virkistystaajuus, aiheutuu ruudun repeilyksi kutsuttu ilmiö. Siinä näytön näyttöpuskuriin tulee uusi ruutu, ennen kuin vanha on näytetty, jolloin niiden sisältämä informaatio menee päällekkäin. Korkeamman virkistystaajuuden näyttöä käyttämällä tämä on harvinaisempaa, mutta se ei poista ilmiötä kokonaan.

Ongelmaa lievittävät NVIDIAn G-Syncin ja AMD:n FreeSyncin kaltaiset ominaisuudet, jotka asettavat ruudunpäivityksen ja näytön virkistysajan samaan tahtiin. Se ratkaisee ongelman useimmissa tapauksissa, mutta tästä aiheesta voisi kirjoittaa myös kokonaan oman artikkelinsa.

Tiivistäen voi sanoa, että korkean virkistystaajuuden näyttöä käyttämällä näet kuvan uudemman ruudun useammin. Kun tämän yhdistää korkeaan ruudunpäivitykseen, näet pelistä nopeasti päivittyvää kuvaa, jolla on suuri vaikutus omaan reagointiaikaasi, pelin sulavuuteen ja mahdolliseen ohjaamisen vasteviiveeseen.

Asiasta enemmän ja paremmin selitettynä tässä videossa:

Mitä tämä sitten tarkoittaa 4K-pelaamiselle?

Kaikki asetukset maksiimiinsa laitettuina ja mahdollisimman korkealla resoluutiolla pelaaminen on yleisintä graafista loistoa tarjoavissa peleissä, joissa kilpailullisuus tai vasteaika eivät ole kovin tärkeässä asemassa. Tällaisia visuaalisesti vaikuttavia pelejä ovat muun muassa The Witcher 3, Assassin’s Creed ­-sarja ja Fallout 4. Korkea resoluutio saa nämä pelit näyttämään niin teräviltä ja tarkoilta, että sitä voi vain hämmästellä. Toki näidenkin pelien tapauksessa vaaditaan riittävä ruudunpäivitys. 60 fps:n minimi tarjoaa sulavan pelikokemuksen, mutta sitäkin suurempi ei tietenkään ole pahaksi. G-Sync- tai FreeSync-näyttöä käytettäessä pelit tuntuvat vieläkin sulavimmilta.

Useimmat pelaajat pelaavat monenlaisia pelejä, joten valinta nopeatempoisen 1440p:n reagoivuuden ja leuat loksauttavan kauniilla grafiikalla varustetun 4K-pelaamisen välillä voi olla vaikea. Jokaisella on silti mieltymyksensä sen suhteen, nauttiiko enemmän kilpailullisesta vai rennommasta pelaamisesta. Tämä voi auttaa parhaan päätöksen tekemisessä siinä, mitä tietokoneeltaan ja sen suorituskyvyltä haluaa. Kummassakin tapauksessa on tärkeää ostaa näyttö, joka soveltuu parhaiten omiin tarpeisiin. 144 Hz:n virkistystaajuuteen kykeneviä 4K-näyttöjä on toki olemassa, mutta nykykoneista on lähes mahdoton saada tarpeeksi graafista tehoa, jotta saavutettaisiin 144 fps:n ruudunpäivitys 4K-resoluutiolla.

Älä tyydy ultraan

Pelkästään tietokoneiden kaikkien asetusten laittaminen ultraan ei siis automaattisesti takaa parasta pelikokemusta. Me MSI:llä olemme itsekin kovia peliharrastajia, joten tiedämme tarkalleen, mitä vaaditaan parhaan mahdollisen ja juuri sinulle sopivan pelikokemuksen varmistamiseksi – ja haluamme myös toteuttaa sen.

Oletko kilpapelaaja, joka haluaa saada edun vastustajiinsa nähden ja lisätä mahdollisuuksia varmistaa viime hetken voitto? Vai haluatko matkustaa todellista silmäkarkkia tarjoaviin maailmoihin, joissa kohtaamasi hirviöt, asukkaat ja ympäristöt näyttävät ennennäkemättömän upeilta? Me varmistamme, että kaikki tämä on ulottuvillasi.

MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X 11 G -näytönohjaimella nostat pelaamisesi uudelle tasolle. Siinä on markkinoiden tämän hetken paras ja hiljaisin jäähdytysjärjestelmä Twin Frozr VI, joka on myös voittanut useita palkintoja. Lisäksi se mahtuu taatusti tietokoneesi koteloon, sillä se on lyhyin markkinoilla olevista 1080 Titan -lippulaivamalleista.

MSI:n omalla Gaming App -ohjelmistolla pääset nopeasti ja helposti tarkastelemaan ja mukauttamaan näytönohjaimen suorituskykyprofiileja ja lisäominaisuuksia, kuten LED-ohjausta ja pelien sisäisiä järjestelmätietoja. MSI Afterburner -apuohjelma puolestaan tarjoaa laajat ja perusteelliset mahdollisuudet hallita ja säätää näytönohjaimen suorituskykyä.

Haluamme myös varmistaa, että saat näytönohjaimestasi kaiken hyödyn irti, sillä tuulettimien kaksoiskuulalaakerit kestävät vaivatta siihen saakka, kun päätät jälleen päivittää tehokonettasi uudelleen.

Ja kun olet hankkimassa uutta näytönohjainta, luvassa saattaa olla mahtavia etuja. MSI:llä on usein käynnissä pakettitarjouksia, joissa näytönohjaimen mukana saa uuden hittipelin ilmaiseksi!

Teknologia jatkaa kehittymistä – niin teemme mekin.

Lisää luettavaa