Kaupallinen yhteistyö: The Sims rohkaisee pelaajia löytämään itsensä – näin peli muutti tubettaja-Nedden elämän / Artikkelit / pelaaja.fi

Kaupallinen yhteistyö: The Sims rohkaisee pelaajia löytämään itsensä – näin peli muutti tubettaja-Nedden elämän

23.12.2021 // Kirjoittanut: Toimitus
0
Kaupallinen yhteistyö: The Sims rohkaisee pelaajia löytämään itsensä – näin peli muutti tubettaja-Nedden elämän

Artikkeli on julkaistu osana kaupallista yhteistyökampanjaa Electronic Artsin kanssa.

Videopelit ovat perusolemukseltaan aina tietynlaista roolileikkiä, mutta Electronic Artsin elämäsimulaatio The Sims vie konseptin askeleen pidemmälle. Pelisarja todella antaa pelaajilleen mahdollisuuden olla joku aivan muu, ja siksi se onkin ollut faneilleen jo vuosikymmenien ajan tärkeä työkalu luovan energian purkamiselle. Tosielämän kahleet eivät paina simien maailmassa, vaan kuka tahansa voi pienellä paneutumisella ryhtyä pelissä aivokirurgiksi, jalkapallotähdeksi tai vaikkapa superrikolliseksi.

Erilaisten elämänpolkujen, roolien ja identiteettien tutkailu voi kuitenkin kertoa ihmiselle paljon myös itsestään. Electronic Arts polkaisi hiljattain käyntiin Löydä omat itsesi -nimellä kulkevan The Sims -kampanjan, joka rohkaisee pelaajia tutustumaan oman itsensä eri puoliin pelin kautta. Kampanjan kansainvälinen keulakuva on sometähti Bretman Rock, joka tunnetaan räiskyvästä persoonastaan ja pettämättömästä tyylistään.

Koto-Suomessakin asustaa kuitenkin lukemattomia pelaajia ja tunnettujakin sisällöntuottajia, joita The Sims on henkilökohtaisesti koskettanut, ja yksi heistä on 25-vuotias Janette “Nedde” Lukkarinen. Yli 90 tuhannen seuraajan pelikanavaa YouTubessa pyörittävä nuori nainen tunnetaan eritoten The Sims -sisällöstään, ja ilman pelisarjaa hän ei olisi tallannut elämässään juuri niitä polkuja, joille nyt on päätynyt. Jututimme häntä Löydä omat itsesi -kampanjan hengessä tavoista, joilla The Sims on hänen elämänsä suuntaa luotsannut.

Nedde, olet yksi Suomen suosituimmista The Sims -tubettajista. Kuinka urasi sai alkunsa?

Nykyään teen YouTube-töitä yrittäjänä, mutta aloitin videoiden tekemisen ihan vain harrastuksena vuonna 2013. Pidin tuolloin blogia, ja halusin sinne videosisältöä, joten ryhdyin tekemään vlogeja. Pelivideoihin siirryin pian Minecraftin kautta, ja tätä nykyä teen pääosin The Sims -sisältöä. Välillä pelaan jotain muuta, mutta se näkyy heti katsojaluvuissa!

Pelasitko The Simsiä jo ennen pelikanavasi avaamista?

Olen pelannut sitä käytännössä koko elämäni – aina ensimmäisestä The Simsistä asti. Lapsuudessani kummisedälläni oli tapana ostaa minulle lisäosia joululahjaksi. Lempimuistojani noilta ajoilta ovat jaetun ruudun The Sims -pelihetket veljeni kanssa PlayStation 2:lla, ja kaikki ne monet kerrat, kun kaverini tulivat kylään pelaamaan yhdessä.

Tykkäätkö pelata itsesi kaltaisilla simeillä, vai leikitteletkö elämillä?

Pienempänä loin peliin aina itseni ja vaikkapa ihastuksiani! Oli huippua, ettei muiden mielipiteistä tarvinnut pelissä välittää, vaan itsensä pystyi luomaan peliin juuri sellaisena kuin oli. Nykyään pelaan itselläni harvemmin, vaan tykkään luoda videoitani varten hyvinkin erilaisia simejä. On mukavaa, että pelissä voi kokeilla kaikenlaista hullua.

Pidän itseäni tosin enemmänkin rakentajana, ja viime aikoina minulla onkin ollut kova rakennus- ja sisustuskuume.

Mitkä ovat lempilisäosiasi?

Koska rakastan sisustamista pelissä, pidän muun muassa Ekoelämää-laajennuksesta, Unelmakoti-pelipaketista ja Pikkukotikamaa-setistä. Myös Kukoistava koti -kit on ihana, koska siinä on paljon huonekasveja.

Oletko poiminut The Simsistä tyylivinkkejä omaan kotiisi tai pukeutumiseesi?

Paljonkin! Muutin hiljattain, ja jo ennen avaimien hakemista rakensin uuden kotimme The Simsiin. Asettelin huonekalujamme virtuaalisesti paikoilleen ja testailin seinämaalien värejä eri huoneissa.

Pukeutumisen suhteen en voi sanoa samaa, koska simini ovat aina todella kivasti pukeutuneita ja näyttäviä, mutta itse pukeudun lähinnä huppareihin.

Oletettavasti myös monet katsojasi ovat The Sims -faneja. Millaisen yhteisön olet kerännyt ympärillesi?

The Sims sopii pelinä nuoremmillekin, joten minulla on paljon kouluikäisiä, noin 12-15-vuotiaita katsojia, jotka kommentoivat videoitani aktiivisesti ja esimerkiksi käyvät Tubeconissa tapaamassa minua.

Vaikka The Sims 4:ssä ei ole moninpeliä, keksin katsojieni kanssa silti kaikenlaista hauskaa. He voivat esimerkiksi ladata The Sims 4:n galleriaan rakentamiaan koteja, joita sitten sisustan valmiiksi.

Aivan hiljattain järjestin Suomen kaunein koti -ohjelman hengessä myös Simsin kaunein koti -kisan, jossa katsojani puolestaan pääsivät sisustamaan minun rakentamaani taloa. Sen latasi noin 2000 ihmistä, ja teinkin monen jakson mittaisen videosarjan, jossa sitten arvostelin ja pisteytin katsojieni luomuksia. Oli hauskaa nähdä, miten kekseliäitä sisustusratkaisuja he olivat tehneet, ja sain niistä inspiraatiota omaankin peliini.

Oletko löytänyt tosielämän ystäviä työsi tai The Simsin kautta?

Tapasin parhaan kaverini YouTube-kanavani kautta! Olen myös osa pelitubettajaporukkaa, jonka kanssa olen ollut esimerkiksi mökkeilemässä yhdessä. Yrittäjänä minulla ei ole työkavereita, mutta kollegoiden paikkaa pitävät tubekaverit.

Sanoisitko, että The Sims on jollain tapaa auttanut sinuakin löytämään itsesi?

Voisi sanoa, että koko urani sisällöntuottajana on oikeastaan tavallaan pelin ansiota, ja olen saanut kokea sen kautta huikeita asioita, kuten työmatkoja ja tapahtumia. On todella hauska ajatus, että olen pelannut The Simsiä pienestä asti, ja nyt saan tehdä sitä työkseni.