Kokeile Pelaajan uutta näköislehtialustaa ilmaiseksi ja anna palautetta! / Artikkelit / pelaaja.fi

Kokeile Pelaajan uutta näköislehtialustaa ilmaiseksi ja anna palautetta!

27.11.2019 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
10
Kokeile Pelaajan uutta näköislehtialustaa ilmaiseksi ja anna palautetta!

Tulevaisuus on täällä – Pelaaja-lehdestä ryhdytään ensi vuonna nimittäin jälleen tarjoamaan digitaalista näköisversiota!

Konsepti on kuitenkin vielä kehitysasteella ja kaipaamme lukijoidemme ajatuksia aiheesta, joten julkaisemme syyskuun Pelaaja-lehden numeron 203 nyt ilmaiseksi Pelaaja.fissä. Mukana lehdessä on muun muassa Janne Pyykkösen massiivinen erikoisjuttu Cyberpunk 2077:stä, eli luettavaa riittää.

Suuremmilla ruuduilla suosittelemme klikkaamaan lehden suoraan koko näytön kokoiseksi alla olevan näköislehtisoittimen oikeasta alakulmasta. Mobiilikäyttäjille tarjolla on muutamia pikkuruuduille räätälöityjä verkkotaittoja, jotka parantavat lukumukavuutta pitkien juttujen kohdalla. Niitä pääset tarkastelemaan puhelimella soittimen alla olevasta listasta.

Lue, nauti ja kajauta palautteesi ilmoille joko tämän artikkelin kommenttiosiossa tai Pelaajan sosiaalisissa medioissa! 

Mobiiliystävälliset versiot tarjolla näistä artikkeleista:

Ennakossa The Outer Worlds – Fallout avaruudessa

Testissä lokakuussa ilmestyvä, Obsidianin kehittämä tieteisroolipeli The Outer Worlds.

Ennakossa isompi, syvempi Borderlands 3

Testasimme ennakkoon vuoden odotetuimman räiskintäpelin ja jututimme tuottaja Chris Brockia.

Cyberpunk 2077 – synkän tulevaisuuden rakentajat äänessä

Haastattelimme CD Projekt Redin seuraavan suurpelin avainkehittäjiä ja alkuperäisen pöytäroolipelin kehittänyttä Mike Pondsmithia. Yllättäen selvisi, että studiossa on myös suomalaisedustusta.

Arvostelussa Control – kosmista kauhua maailman kamalimmassa virastossa

Control on tunnelmallinen ja kiehtova pelikokemus, jota pienet kauneusvirheet eivät estä olemasta yksi vuoden parhaista peleistä.

Arvostelussa Bloodstained: Ritual of the Night – vain Dracula puuttuu

Maailma saa Bloodstainedista juuri sitä mitä tilasi, vaikka pieni budjetti nostaakin vähän väliä päätään.

Pikselipölyä: Vagrant Story

Pelaajan retromuistelupalstalla Squaren unohdettu klassikko Vagrant Story.

Pyykkösen kolumni: Minä en vain jaksa

Pyykkönen ei enää jaksa mediassa vuosikymmeniä pyörinyttä keskustelua videopelien haitoista.

Kommentit

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Muutama asia tuli heti mieleen:

- Tuleeko vuodenvaihteessa myös mahdollisuus tilata pelkkä näköislehti? Olisi minulle nimittäin ihanteellinen toimitusmuoto, koska ympäri kämppää lojuvat lehtipinot ei enää nykyään ajatuksena houkuta. Varmaan teillekin kustannustehokkaampi tapa?

- Tuleeko vanhat lehdet myös näköislehtinä saataville ja tilaajien vapaasti luettavaksi? Olisi melkoinen tilauksen arvoa kohottava tekijä. Tarvittaessa joku kesäharjoittelija skannerisulkeisiin digitoimaan arkistokappaleita?

- Kai näköislehteen tulee mahdollisuus hakea tiettyä lehteä esim. sen sisältämien arvostelujen ja artikkelien perusteella?

Sitten itse toteutukseen (luen tietokoneen näytöltä):

- Heti pisti silmään, että leipäteksti on aavistuksen liian ohutta digimuotoon. Ongelma näkyy ehkä parhaiten Cyberpunk-artikkelissa, jossa tosin on ihan oma fonttinsa. Paksummassa tekstissäkin huomaa ongelmia, kun katsoo Toimituksen kuulumisia -osion alaosan nimiä. Vähän bugittaa ja särähtää silmään.

- Tähän olisi varmaan joku hieno ammattitermikin olemassa, mutta miksi osa sivuista on "kiinteitä", eli koko sivu on teksteineen päivineen tehty yhdeksi kuvaksi, kun taas toisissa teksti skaalautuu normaalisti zoomatessa? Ei tässä muuten ongelmaa, mutta kiinteissä sivuissa teksti menee hieman liikaa pikselimössöksi, että sitä olisi mukava lukea.

Kaiken kaikkiaan kuitenkin kannatettava kehityssuunta ja lehti varmaan palaa tilaukseen tässä muodossa sitten ensi vuonna.

Käyttäjän Tapiiri kuva
Tapiiri

Sinällään lukiessa ei ollut mitään ongelmaa, mutta olisi kiva mikäli zoomausta pystyisi kohdentamaan esim. kursoriin, jotta pystyisi tarvittaessa näkemään tekstin isompana sotkematta kuitenkaan kuvia tjms jos haluaa niitä samalla vilkuilla. Mitä konseptiin tulee, niin sehän henk. koht. miellyttää, sillä intoa ei löydy paperinivaskojen hamstraukseen.

Käyttäjän akitus kuva
akitus

Testasin PC:llä 4K resoluutiolla 55" TV:llä.
Frontti on hieman suttuista joissain artikkeleissa ja portaaton zoomi ei ainakaan omalla hiiren rullalla toimi, pitää erikseen liikuttaa slizeriä

Käyttäjän AK_Hamy kuva
AK_Hamy

Teknisesti toimiva, mutta teksti on hieman hankaöasti luettavaa. Kännykän näytöltä lueskelen.

Käyttäjän edqe kuva
edqe

Helmet.fi tarjoaa mahdollisuuden lukea lehtiä myös sivu kerrallaan, jonka toivoisin olevan mahdollista teidänkin näköislehteä lukiessa. Muuten tuo vaikutti varsin toimivalta ainakin nopean testauksen perusteella.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

Varsin toimivahan tuo jo on, mutta tosiaan olisi hyvä että etenkin mobiililaitteelta luettaessa pystyisi lukemaan sivu kerrallaan.

Käyttäjän Kansalainen kuva
Kansalainen

Hienoa saada melko tuore numero kokeiluun. 👍

Ihmettelin samaa kuin Haerski, eli miksi vain osassa sivuista teksti skaalautui oikein. Toinen hieman häiritsevä seikka on sivua vaihdettaessa zoom-toiminnon palaaminen oletusarvoonsa (eli ei zoomausta).

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Zoomauksesta tietokoneella ainakin sellainen huomio, että hiiren rulla on siihen tarkoitukseen täysin käyttökelvoton. Kaksoisklikkauksella toimii moitteetta, mutta silloin zoom on pelkkää on-off mallia, eli jos vakio zoomauksen taso ei sovi omaan käyttöön, niin aika kankeaa voi olla lehden käsittely.

Käyttäjän Johanna Puustinen kuva
Johanna Puustinen

Kiitos näistä palautteista!

Valitettavasti soitin on ulkopuolisen osapuolen kehittämä valmis ratkaisu, eli sen ominaisuuksiin voimme vaikuttaa hyvin rajallisesti.

Taiton suttuisuus on kuitenkin hyvä huomio, jonka tein nyt itsekin asiaa tarkemmin tutkiessani. Näyttäisi siltä, että teksti, jonka takana ei ole kuvaa, skaalautuu normaalisti zoomatessa, mutta tekstuuritausta aiheuttaa suttuisuutta. Juttelen aiheesta taittajille tänään - tälle saattaakin olla jotain tehtävissä.

Vaihtoehtona embed-koodissa on myös näyttää lehti joko aukeamina tai sivuina, mutta täppää näiden välillä vaihteluun palveluntarjoajalla ei valitettavasti ole. Tulemme todennäköisesti testailemaan tätä tulevien numeroiden kohdalla. :)

Sitten vielä vastauksia Haerskin kysymyksiin:
- Kyllä, aiomme mitä todennäköisimmin ryhtyä tarjoamaan digitaalista tilausvaihtoehtoa. Hinnoittelua ei olla vielä lyöty lukkoon, mutta tottahan tuo on, että paino- ja postituskulut säästyvät näiden kohdalla.
- Olisi mahtavaa saada arkistoa esille diginä, mutta ensin tahdomme saada uusien numeroiden jakelun toimimaan jouhevasti.
- Käytämme jakelualustana nyt issuuta, joka tarjoaa hakumahdollisuuden omilla sivuillaan. Tietyllä hakusanalla löytyvät toki kaikki muutkin alustalla julkaistut lehdet joissa samantyyppistä sisältöä on, mutta esim. "Cyberpunk Pelaaja" näytti nostavan ensimmäisenä esiin juurikin tämän lehden. Vastaus on siis kyllä!

Käyttäjän Peep kuva
Peep
Lainaus Balnazzard

Varsin toimivahan tuo jo on, mutta tosiaan olisi hyvä että etenkin mobiililaitteelta luettaessa pystyisi lukemaan sivu kerrallaan.

En tiedä mitä tarkalleen ottaen tarkoitat, mutta itse testasin iPadin Issuu-sovelluksella selata ja siinä ainakin sai sivu kerrallaan näkyviin.