Puhtaasti mekaanista pelituntumaa

Ammattilaistasoisten pelinäppäimistöjen markkinoille vastikään saapuneet MSI:n Vigor GK70  ja GK80 ovat molemmat vaikuttavia ilmestyksiä. Kevyestä alumiinista valmistetut rungot ja täysin mekaaniset näppäimet ovat jykeviä, mutta kokonaisuus on moniin kilpailijoihin verrattuna samalla astetta painavampi.

Näppäimistömalliston pikkusisar GK70 (ovh. 120 euroa) karsii sirommasta rungostaan perinteisen numeronäppäimistön, eikä siinä ole myöskään multimediatoimintoihin pyhitettyjä painikkeita. Testaamieni vähittäismyyntipakettien perusteella metallinen kämmentuki kuuluu vain kookkaamman GK80:n (ovh. 185 euroa) varustukseen, mutta siihen erot pitkälti loppuvat. Kokeilujaksoni leijonanosan vietin näpytellen GK80:lla, jonka täysikokoinen näppäimistö soveltuu omaan käyttööni paremmin. Tosin mieltäisin kaksikon pienemmän osapuolen oivaksi paljon matkustavan pelaajan apuvälineeksi, jos tilanpuute on akuutti.

Iänikuisista logitecheistaan visusti kiinni pitävän jääränkin on välillä aika tulla ulos kuorestaan ja kokeiltava mitä uutta markkinoilta löytyykään. Olen tähän mennessä pitänyt MSI:n näppäimistöjä jokseenkin mitäänsanomattomina laitteina, joiden lohikäärmeitä pursuava punahohtoinen markkinointimateriaali ei tuota minkäänlaista intoa pukea ostohousuja jalkaan. Testien perusteella voin todeta, että yksinkertaisesta muotoilusta ja rehdin mekaanisista näppäintuntumasta ammentaneet uutukaiset vetoavat täysin eri tavalla kuin esimerkiksi saman valmistajan Interceptor-perusnäpyttimet. Budjetin pitää olla kunnossa, sillä tässä vaiheessa dollarimerkkisiä hintalappuja katsellessa hintakin on edellä mainittuihin Interceptoreihin verrattuna moninkertainen.

GK70

MSI Vigor GK70

GK80:n näppäintuntuma on jämäkkä ja välitön. Tokihan mekaanisen näppäimistön kolina ja liikeradan pituus ovat tottumattomalle melkoinen shokki, mutta tietynlaista miehekkyyttä näppäinten toiminnassa kiistatta on. Paljon kirjoittavalle en uskalla näppäimistöä suositella suoraan, sillä itselleni meteli ja näppäinten korkea lähtöasento ovat samassa järjestyksessä ärsyke sekä hidaste. Pelikäytössä tuntuma on sen sijaan erinomainen ja napakka. Omaa näppäimistöään voi myös viritellä mukana tulevilla ”lohikäärmeennahkaisilla” kumipinnoitetuilla vaihtonäppäimillä, joten suoraan laatikosta nostetun näppäimistön metalliset WASD-näppäimet ja omat keskeisimmät toimintanäppäimet voi vaihtaa halutessaan huomattavasti pitävämpiin versioihin. Myös näppäimistön tukijalat ovat kumitetut, joten peliväline pysyy tiukasti paikallaan rankemmissakin istunnoissa.

MSI:n ohjelmisto näppäimistön kustomointiin ja valaisuohjelmien hallintaan on suhteellisen toimiva. Gaming Centre -sovelluksen kautta näppäimistön RGB-valaistusta voi säätää mieleisekseen ja omien macro-komentojen ohjelmointi on yksinkertaista. Näppäimistön muutoin laadukkaan rakenteen huomioiden pelkästään macro-käyttöön pyhitettyjen näppäinten puuttuminen tuntuu miltei käsittämättömältä ratkaisulta. Samaten näppäimistön rungon tapaan alumiinista tehty irrotettava rannetuki ei ole materiaalinsa vuoksi siitä mukavimmasta päästä. Näppäränä ominaisuutena MSI:n emolevyjä käyttävät voivat hallita prosessoriensa ja näytönohjaimiensa ylikellottamista suoraan GK80:n pikanäppäinten kautta. Tämän ominaisuuden saa myös pois häiritsemästä Gaming Centre -sovelluksen kautta.

Yhteenveto

MSI:n GK70- ja GK80-pelinäppäimistöt vetoavat pelaajaan todella jämäkällä rakenteellaan, laadukkailla mekaanisilla näppäimillään ja kirkkaan värikkäällä RGB-valaistuksellaan. Tärkeimmät näppäimet ovat lisäksi vaihdettavissa pinnaltaan aggressiivisemmin muotoiltuihin kumitettuihin versioihin. Varsinaisten macro-näppäinten puuttuminen, GK80:n mukana tuleva epämukava alumiininen rannetuki ja oletettavan korkeat vähittäismyyntihinnat ovat näiden uutuusnäppäimistöjen suurimmat miinukset.

GK80MSI Vigor GK80

Lisää luettavaa