Uusin voimanlähtein tulevaisuuteen

Italialainen Milestone esitteli tulevia pelejään lontoolaisella moottoripyöräklubilla. Paikanvalinta ei ollut sattuma, sillä studion tyylin mukaisesti uudet pelit käsittelevät erilaisia moottorivekottimia. Virtuaalisten polttomoottoreiden sijaan studion tärkein uutinen oli kuitenkin sen siirtyminen Unreal Engine 4 -pelimoottoriin.

Tehokkaalle Unreal-pohjalle siirtyminen on antanut studiolle uutta intoa ja mahdollisuuden keskittyä sisällön hiomiseen. Lehdistötilaisuuden yhteydessä järjestetyissä kehittäjäworkshopeissa studion työntekijät esittelivät, miten helppoa esimerkiksi uusien karttojen ja tekoälypolkujen luominen on uusilla työkaluilla.

Itse peleistä esillä oli motocrossin virallisen MXGP-pelisarjan tuleva versio MXGP3. Pelimoottorivaihdos tuo mukanaan lukuisia uudistuksia, kuten uudistetun grafiikan, ratojen muuttuvat urat ja paremman ääniteknologian käyntiäänien simulointiin.

Toisena pelinään Milestone esitteli salaperäisemmän rallikisailun Gravelin, joka maanläheisestä nimestään huolimatta pyrkii erottautumaan Codemastersin rallipeleistä letkeämmällä tyylillä.

MXGP3 – kaksitahti haisee virtuaalisesti

Virallisena lisenssituotteena MXGP3 tuo mukanaan kaikki kauden 2016 kuljettajat, moottoripyörät ja radat. Lisäksi mukana nähdään Motocross of Nations -mestaruuskisan maaotteluantimet. Fanitoiveiden ansiosta mukana nähdään myös kymmenen kaksitahtipyörää (125- ja 250-kuutioiset), joten sohvakuskit voivat päristellä nyt hajuttomasti.

Unreal Engine 4 tuo mukanaan tietysti koko joukon muutoksia myös fysiikkamallinnukseen. Milestone lupaileekin sitä tuttua ajettavuuden Graalin maljaa eli enemmän yksityiskohtia mutaratsastuksen kunkuille ja helpompaa viihtymistä sunnuntaisuhareille. Viralliset motocrossradat on kuulemma kartoitettu lasereiden ja kuvauskoptereiden avulla.

Lyhyesti kokeiltavana ollut demo esitteli MXGP3:n uusia puolia lyhyellä maistiaisella. Kaksitahtisella Husqvarnalla päristely oli sangen hauskaa puuhaa kymmenen kuljettajan kilpailussa. Viimeisillä kierroksilla rataan kuluneet urat muuttavat ajamista jo selkeästi, ja sadekeli tekee ajamisesta todella mutaista puuhaa. Pääsuunnittelija Irvin Zonca kehaiseekin, että eri maatyyppien kovuus on huomioitu eri säillä. Lennokkailla radoilla on puolestaan erityisen hauskaa ajaa kuljettajan perspektiivistä.

Ajettavuuden realismista on turha kommentoida mitään, mutta pelaaminen oli hauskaa ja esimerkiksi kaasun ja etujarrun samanaikainen käyttö tuotti haluttua tulosta mutaisesta mutkasta poistuttaessa.

Motocrossaajien odotus ei ole kovin pitkä, sillä Milestone lupailee MXGP3:n päristelevän julkisuuteen ajokauden alussa eli 12. toukokuuta Xbox Onelle, PlayStation 4:lle sekä pc:lle.

MXGP3

Gravel – hauskanpitoa sorataipaleella

Milestonen edellinen rallipeli, Sébastien Loeb Rally Evo, saapui ikävästi vain hetkiä ennen erinomaisen DiRT Rallyn konsolijulkaisua. Nyt studiot ovat jälleen puuhailemassa rallipelejä, mutta onneksi lähestymiskulmat ovat tällä kertaa selkeämmin erilaiset.

Hiukan mystiseksi jäävä Gravel keskittyy formaatissaan parhaiden palojen poimintaan. Uusilla kehitystyökaluilla on muunnettu maailman upeimpia sijainteja komeiksi ralliradoiksi, joissa ideana on ajaa kisaa hauskimmilla ralliautoilla kautta historian. Niinpä kalustoa on aina 1970-luvun ralliklassikoista nykyisiin Trophy Truckeihin. Mestaruussarjojen sijaan Gravelin kehyksenä toimii tositv-sarja, joka seuraa kilpailijoiden etenemistä haasteesta toiseen.

Yleisin kilpailumuoto Gravelissa on siis yhtäaikainen kilpailu maastoon rakennetuilla silmukkaradoilla, joten rallin aikavertailu ja yksisuuntaiset pätkät jäävät muiden murheeksi. Kaaos onkin taattua kymmenen kilpa-avolavan rynnistäessä ensimmäiseen mutkaan samassa läjässä. Luvassa on myös stadioneilla kisaamista sekä ilmeisesti avoimempaa kilpailemista maastossa ilman selkeitä ratoja.

Vielä MXGP3:akin raaempi testiversio vihjaili suoraviivaisesta ajettavuudesta ilman turhia murheita. Kilpaileminen toi mieleen Forza Horizon 3:n offroad-haasteet vähemmillä yllätyksillä sekä hiukan myös muinaisen Sega Rallyn. Ajettavaa kalustoa demossa oli klassisesta Toyota Celica GT-Fourista aina BMW X3:een ja Ford F-150 Trophy Truckiin.

PlayStation 4:lle, Xbox Onelle sekä pc:lle suuntaava Gravel saapuu Milestonen mukaan jo tänä kesänä.

Gravel

Aake Kinnunen

Lisää luettavaa