Muistatko vielä nämä? Legendaariset Demo1-levyt olivat monelle ensikosketus alkuperäiseen PlayStationiin – katso video / Artikkelit / pelaaja.fi

Muistatko vielä nämä? Legendaariset Demo1-levyt olivat monelle ensikosketus alkuperäiseen PlayStationiin – katso video

10.10.2018 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
16

Sonyn hiljattainen PlayStation Classic -julkistus on nostanut alkuperäisen PlayStationin taas monien mieliin. Muistella on kelvannut niin laitetta itseään kuin sen yksittäisiä pelejä, mutta yhtälailla monien pleikkarielämyksestä keskeinen osan muodostivat myös Demo1-levyt.

Demo1-levyt olivat monien alkuperäisten PlayStation-konsolien mukaan Euroopassa pakattuja kylkiäisiä, joiden tarkoituksena oli esitellä Sonyn uuden pelikoneen kyvykkyyttä. Yksi kuuluisimmista Demo1-kokonaisuuksista sisälsi muun muassa sellaista klassista demopelattavaa kuin Oddworld: Abe's Oddyseen, Rage Racersin ja Overboardin sekä vähemmän hemaisempia maistiaisia, kuten Lifeforce Tenkan. Ikuisesti monien meidän mieleen on porautunut varmasti myös Soul Bladea esittelevä video julmetun menevällä tunnarillaan.

Se legendaarisin osa Demo1-tarjontaa ei koostunut kuitenkaan niiden kokeiluversioissa tai videoista. Vielä tänäkin päivänä alkuperäistä PlayStationia käsittelevät keskustelut ajautuvat helposti Dino-teknologiademoon, jossa massiivinen t-rex marssii pimeyden keskellä painostavan musiikin säestämänä ja reagoi kevyesti erilaisiin napinpainalluksiin. Dinosauruksen valloittavasta olemuksesta kertoo paljon se, etteivät kaikki enää välttämättä muista, että sen rinnalla levyiltä löytyi myös toinenkin tekniikkanäyte. Siinä leppoisa rausku uiskentelee meressä kalojen ympäröimänä samalla, kun taustalla soi huomattavasti hempeämpää musiikkia.

Myöhemmissä Demo1:n inkarnaatioissa teknologiademot pudotettiin pois ja keskittyminen painottui juurikin uudempien pelien esitteluun. Näissä tarjolla olikin esimerkiksi Kula Worldin, Tekken 3:n ja Gran Turismon kaltaisia pelattavia kokeiluversioita sekä videoita tuotoksista, kuten Metal Gear Solid, Spice World ja Spyro the Dragon.

Isoilta osin yhden Demo1-levyn antia voi fiilistellä oheisella PelaajaHD-videolla. Materiaali kuvattiin alkuperäisellä noin 20 vuotta vanhalla levyllä ja PlayStation 3:lla, mikä saattaa olla havaittavissa parissa kohtaa.

Videon sisältö:

0:00 Käynnistys ja alkuanimaatio
2:08 Tech – Dino
4:51 Tech – Manta
7:52 Movies – Rosco McQueen
9:38 Movies – Soul Blade
11:15 Games – Oddworld: Abe's Oddysee
18:43 Games – Hercules
23:16 Games – Lifeforce Tenka
27:19 Games - Porsche Challenge
29:45 Games – Rage Racer
33:08 Games – Rapid Racer
37:01 Games – Kurushi
41:44 Games - Overboard
46:34 V-CD (insert audio -ruutu)
47:33 Dino Encore

Kommentit

Käyttäjän Rokkijani kuva
Rokkijani

Muistan, kun pleikkarin äiti osti ja siinä oli demolevy mukana. Sisälti Wipeoutin, Tekkenin ja Loadedin. Olikohan joku muu vielä...hm.. se kolaripeli ehkä? Loaded oli huikea kyllä. Muistan, miten demon pelasin ties kuinka monta kertaa läpi.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Muistan ja sattuu vieläkin olemaan Demo1-levy tuolla lukuisten muiden joukossa. Good times!

Käyttäjän kokkobill kuva
kokkobill

Uuh! Kulaworld, medievil, abes oddyssey, rapid racer. Muistoja <3

Käyttäjän Kuros kuva
Kuros

Kyseiset demo levyt saivat minut hommaamaan noin 85% peleistä. Oli kyllä hienoa aikaa.

Käyttäjän Bloodborne kuva
Bloodborne

Tässähän ihan liikuttuu. Tuota tuli hakattua todella paljon. Porsche challenge syöpynyt takaraivoon.

Käyttäjän Smiling Nik kuva
Smiling Nik

No nyt on kyllä nostalginen olo

Käyttäjän OsKu kuva
OsKu

Kyllä, tuon violetin demon omistin ja tuli sitä ahkerasti pelattua. Se saattaa olla vieläkin jossain tallessa!

Käyttäjän zappah kuva
zappah

No tästähän sitä Overboardia tuli jauhettua! Oletin että olisi ollut jostain VPL:n mukana tulleista demolevyiltä. Abea ja Herculestakin tuli pelailtua paljon.

En yhtään osaa sanoa onko tuota punaista ollut itsellä. Toisaalta siinä on Kula World, Medievil ja Tekken 3, joten melko pakko se on ollut olla kun jokaista noistakin tuli demottua ja Tekkenistä jopa ostettua koko pelikin.

Vai tulivatko nuo molemmat kenties yhtäaikaa mukana?

Käyttäjän Riepu kuva
Riepu
Lainaus zappah

Vai tulivatko nuo molemmat kenties yhtäaikaa mukana?

Tuota purppuraa eli vanhempaa kamaa sisältävää levyä on ehdottomasti jaettu myös omillaan ja sekin on joissain yhteyksissä ollut punaisessa pahvitaskussa. Kuvissa olevat levyt sain molemmat yhtäaikaa oman Pleikkarini mukana.

Käyttäjän Niko Nirvi kuva
Niko Nirvi

Noissa demolevyissä oli myös täysikokoisia indie-pelejä, jonka opin vasta katsottuani loistavan Kim Justice videon. Sieltä löytyikin vuosia miettimäni "vauvapeli", jota joskus tuli demolla pelattua.

Kaverilla oli sika monta demoa, joita tuli playstation lehden mukana. Good times!

Your text to link...