Parhaat Star Wars -pelit kautta aikojen, päätösluku: Vapaus vanhassa tasavallassa

Pelaajalehti.comin Star Wars -viikko ja artikkelisarjamme parhaista Star Wars -peleistä päättyy Knights of the Old Republicin merkeissä.

25.5.2018 10:17

Artikkeli on alunperin julkaistu Pelaaja-lehdessä numero 177 kesäkuussa 2017. Julkaisemme sen nyt verkkoon sovitettuna artikkelisarjana tänään 41-vuotispäiväänsä viettävän alkuperäisen elokuvan sekä tällä viikolla ensi-iltansa saaneen Solo: A Star Wars Story -elokuvan innoittamina.

***

Sivu 1 | Sivu 2 | Sivu 3 | Sivu 4 | Sivu 5

Vapaus vanhassa tasavallassa

Koska Tähtien sota on sankarifantasiaa, jonka juonenkäänteet ja hahmot olivat täysin Lucasin käsissä, pelaajille eikä pelinkehittäjille ei jäänyt paljoa tilaa omien suurseikkailujen keksimiseen. Vastaus löytyi kaukaisesta menneisyydestä. Kun BioWare alkoi kehittää Knights of the Old Republic -roolipeliään, se sai luvan tehdä uusia, aivan omia tarinoitaan 4 000 vuoden takaisessa menneisyydessä. Aikakautta oli aiemmin tutkailtu 1990-luvun alun Tales of the Jedi -sarjakuvissa, mutta tämä maailma oli periaatteessa tyhjä kangas. Ja kuinka ollakaan, niin syntyi ns. vanhan tasavallan aikakausi, joka näyttää, kuulostaa ja tuntuu 90-prosenttisesti tuntemaltamme Tähtien sodalta.

Knights of the Old Republic (2003) oli yksi onnistuneimmista Star Wars -peleistä, ja siihen on monta hyvää syytä. Se oli ensimmäinen peli, joka antoi pelaajan todella pelata jediritaria. Toki esimerkiksi Jedi Knight -peleissä oli nähty sapelinsuristelua, mutta jedinä olemisen ydin on moraalinen painiskelu Voiman valoisan ja pimeän puolen välissä. Puhumiseen ja päätöksiin perustuva Knights of the Old Republic antoi pelaajan tehdä omasta hahmostaan Luken, Vaderin tai jopa keisarin vastineen. Pelaajalla oli jopa Millennium Falcon, joka ei ollut ihan Millennium Falcon vaan myös linnun mukaan nimetty Ebon Hawk. Ei haitannut se, että kaikki oli kopiota. Vanha tasavalta on Star Wars -maailma, joka on tehty juuri pelaajaa varten.

Oma pelihahmo sidottiin myös taitavasti pääjuoneen selvittämään galaksin ykköspahiksen eli Darth Revanin mysteeriä. Revanista rakennettiin elämää suurempi roisto, jonka tarinan käänteet ja kohtalon pelaaja saattoi kuitenkin itse päättää. Knightsin suuri paljastus oli pelien oma ”No, I am your father” -kohtaus. Jos olet onnistunut sen jotenkin välttämään, älä enää epäröi, vaan käy tämän klassikon kimppuun heti. BioWare onnistui kuitenkin pilaamaan koko hahmon myöhemmin, kun pelaajan valinnat nollattiin ja Revanista tehtiin tusinapahis jatko-osiin. Hänelle kirjoitettiin jopa fanit suututtanut loppu Star Wars -kirjoihin. Jos vapautta annetaan, sitä ei pidä myöhemmin ottaa pois.

Vanhan tasavallan maailma laajeni Obsidianin tekemässä kakkososassa, joka panosti studion huippukirjoittajien kykyihin. Peli revitteli uskomattomia keskusteluja Voiman olemuksesta ja jedien filosofiasta, mutta se ei koskaan valmistunut. Keskeneräistä peliä on paikattu fanien toimesta, mutta emme saa koskaan selville, olisiko se todella voinut voittaa ensimmäisen Knightsin.

Varsinainen kolmas Knights of the Old Republic hyllytettiin vuonna 2004, ja pitäisi ehkä syyttää World of Warcraftin suosiota siitä, että sarjan muuntui seuraavaksi massiiviroolipeli The Old Republiciksi. BioWare teki parhaansa tehdäkseen siitä ykkösosan veroisen tarinakokemuksen, mutta hienot juonet hukkuivat MMO-mekaniikan alle. Tekijät tajusivat lopulta itsekin, että Old Republic -maailman fanit eivät tahtoneet olla osasia moninpelissä. Siksi Knights of the Fallen Empire -laajennus muunsi pelin käytännössä MMO-kahleissa riutuvaksi yksinpelikokemukseksi.

Alkuperäinen Knights of the Old Republic on edelleen BioWaren myöhemmän tuotannon helmi, ja sen ideat näkyvät esimerkiksi Mass Effect -sarjan synnyssä. Nyt kun Mass Effectin nimi on tahrattu Andromeda-pelin myötä ja Tähtien sota on taas muodissa, voimme oikeasti alkaa toivoa sitä oikeaa, seuraavaa Old Republic -peliä.

Star Wars: Knights of the Old Republic (2003)

Parhaat Old Republic -hahmot

Darth Revan

Jedien pasifismin hylännyt Revan ansioitui sodassa mandalorialaisia vastaan ja pelasti käytännössä galaksin heidän valloituksiltaan. Sitten hän lankesi pimeälle puolelle oppipoikansa Malakin kanssa ja lopulta katosi. Myöhemmissä tarinoissa hänestä tuli idoli niille jedeille, jotka eivät halunneet olla pimeällä tai valoisalla puolella vaan jossain niiden välissä. Hänestä on kirjoitettu paljon turhaa tauhkaa, sillä se aito Revan on olemassa vain ensimmäisessä Old Republic -pelissä.

Darth Revan

HK-47

Tämä paha robotti on vitsihahmo, jota rakastetaan paljon enemmän kuin Jar Jaria. HK-47 vastaa käytännössä kysymykseen: ”Entä jos C3PO olisi paha?” Kaikkia eläviä olentoja vihaava murhadroidi puhuttelee jopa omaa omistajaansa lihasäkiksi, joka olisi syytä päästää päiviltä. HK-47:n suursuosio johti valitettavasti siihen, että sen huumori lypsettiin kuiviin jatko-osissa.

HK-47

Canderous Ordo

Mandalore-planeetan supersotilaat ovat kiehtoneet Star Wars -kirjoittajia useammassakin kirjassa. Elokuvissa ja peleissä he ovat pahamaineista ja salaperäistä porukkaa, ja muun muassa Boba Fettin haarniska on heidän tekoaan. Yksi harvoista näkökulmista mandalorialaiseen tulee Ordolta, joka joutui palkkasoturiksi sen jälkeen, kun Revan tuhosi heidän galaksia valloittaneet armeijansa.

Ordo

Kreia

Knights of the Old Republic II:n tärkein hahmo on samalla pelihahmon opettaja ja pahin vihollinen. Vuoron perään hyvän ja pahan puolella ollut jedi juttelee todella outoja Voiman olemuksesta, sillä hän haluaa tuhota koko Voiman. Kreia kyselee pelaajalta moraalisia kysymyksiä, jotka hämärtävät Voiman pimeän ja valoisan puolen eroja. Siksi kakkos-Republic sopii hyvin niille faneille, jotka haluavat pureutua syvälle jedien ajatusmaailmaan.

Kreia

***

Sivu 1 | Sivu 2 | Sivu 3 | Sivu 4 | Sivu 5

Sanat: Janne Pyykkönen

Lisää luettavaa