Pillars of Eternity II: Deadfire – kaikki mitä sinun pitää tietää taistelemisesta ja taistelujärjestelmistä

Pelaajalehti.comin Pillars of Eternity II: Deadfire -ennakkojuttujen sarja jatkuu taistelemiseen uppoutuvalla artikkelilla.

3.5.2018 10:25

Pillars of Eternity II: Deadfire -katsaus, osa 3:
taistelu

Deadfire ja sitä edeltänyt Pillars jatkavat ns. Infinity Engine -roolipelien perinteitä, eli niissä taistellaan vuorojen sijaan tosiajassa. Hahmot mätkivät toisiaan ja käyttävät erikoiskykyjä, joita varten pistetään peli taukotilaan ja pähkäillään, mihin oikeasti kannattaisi tähdätä.

Deadfire uudistaa Pillarsista tuttua järjestelmää kuitenkin useammalla tavalla. Ensinnäkin tahti on aavistuksen hitaampi, joten tauotusta ei tarvitse jatkuvasti, vaan kykyjä ehtii käyttää muutenkin. Hahmojen määrä on laskenut kuudesta viiteen, joten mikromanagerointiakaan ei tarvitse harrastaa samassa mittakaavassa. Jokaisella hahmoluokalla on lisäksi oma ”valuutta”, kuten barbaarien rage, joka säätelee erikoiskykyjen käyttöä. Joihinkin luokkiin tämä vaikuttaa enemmän ja joihinkin vähemmän. Esimerkiksi velhojen pitää painia enemmänkin loppuun kuluvien loitsujen ja todella pitkien loitsimisaikojen kanssa.

Ennen kuin taisteluun edes pääsee, pitäisi kuitenkin päättää, millaiseen lihamyllyyn hahmonsa lähettää. Deadfiressa on viisi eri vaikeustasoa. Classic on Baldur’s Gatensa pelanneille ja Veteran sekä karmea Path of the Damned mestareina itseään pitäville. Relaxed ja Story ovat niille, jotka haluavat ennemmin keskittyä dialogeihin ja rentoon seikkailuun. Lisäksi voi aktivoida Trial of Iron -tilan, joka tuhoaa tallennuksen kuolon tullessa. Vihollisten tasoskaalautumista ei ole perustilassa, mutta senkin voi aktivoida. Viholliset voi säätää mukautumaan ryhmän tasoon joko koko pelissä tai pelkästään juonen kannalta kriittisillä alueilla. Skaalautumisen voi myös säätää nostamaan tasoa pelkästään ylöspäin, jolloin haaste pysyy aina tasaisen tappavana.

Taistelujen vaikeuteen voi vaikuttaa monin tavoin myös pelin sisällä. Tappeluun suin päin ryntääminen heittää viholliset tyypillisesti lähitaisteluun suoraan tai antaa niiden jopa väijyttää ryhmän paremmista asemista. Kohtaamisia voi helpottaa ryhmän taitoja käyttämällä, jolloin voi tehdä oman väijytyksen.

Otetaan esimerkiksi tappelu solassa liskomiehiä vastaan. Jos pelaaja rynnistää tai mokaa hiiviskelyn, viisi liskolaista päälliköineen on heti kurkussa kartan latauduttua. Jos tilana on Classicin sijaan Path of the Damned, mopoliskot on korvattu lisäksi doupatuilla versioilla. Jos ryhmän varas tarkkaili tilannetta ja pääsit väijyttämään, liskolaiset eivät ole yhdessä läjässä vaan ripoteltuina kartalle arkipuuhiinsa, ja lisäksi hahmosi ovat Stealth-tilassa jo ennakkoon. Hiiviskelyn ja keskustelujen vaikutus monien taistelujen vaikeuteen on siksi massiivinen.

Engagement eli kyky sitoa viholliset lähitaisteluun on edelleen avainasemassa. Jos hahmo on engagement-tilassa, yritys kävellä muualle antaa vastustajalle disengagement-iskun, jonka tehoa voi tehostaa monin tavoin. Pari hahmoa kannattaa siis valita kilpimuuriksi, joiden takaa musketit ja velhot paukuttavat rauhassa.

Uutuutena kaikissa aseluokissa on nyt oma erikoiskyky. Musketissa se on hitaampi mutta tehokkaampi ”aimed shot”, ja moukareilla voi päästä paremmin haarniskan läpi. Keihäässä on tarjolla puolustustila, joka hidastaa kävelyä mutta sitoo yhden vihollisen enemmän engagementiin. Yhdistä se vaikkapa muurikilven kykyyn, joka tekee sinusta vielä tehokkaamman puolustajan mutta estää kävelyn, jolloin syntyy klassinen falangipuolustus. Kunhan aseluokan hallitsee, aseiden erikoiskyvyt voi pistää päälle ja pois napinpainalluksella.

Ykkös-Pillarsissa hahmoille voi valita taistelun avuksi eri tekoälypaketteja, kuten ”puolustava taistelija” tai ”aggressiivinen velho”, jotka vähensivät mikromanagerointia entisestään. Deadfiressa näitä paketteja voi säätää vapaasti, ja niitä voi tehdä jopa itse. Voit siis räätälöidä ryhmäsi kaikkien hahmojen tekoälyt vapaasti juuri niihin kykyihin, joita satut heille valitsemaan. Järjestelmä on tuttu muun muassa Final Fantasy XII:n gambitit nähneille.

Saaliskin on kokenut parannuksia. Ensimmäisessä Pillarsissa tuli pelin loppua kohti selväksi, että useimmissa taika-aseissa toistuivat aina samojen erikoiskykyjen valikoimat. Deadfiressa näitä erikoiskykyjä on enemmän, ja uniikkiesineissä jopa erikoiskyvyt ovat aidosti ainutkertaisia nimen ja vaikutuksen puolesta. Lisäksi tarjolla on enemmän Soulbound-esineitä, jotka sidotaan tietyn hahmon käyttöön, jolloin niiden kyvyt avautuvat hitaasti. White March -laajennuksessa nähty Soulbound-mekaniikka oli aiemmin loppupelin hupia, joten tämä on tervetullutta kehitystä.

Myös vaurio- ja ruokasysteemi on uusittu. Ensimmäisessä Pillarsissa oli kaksi eri osumapistenumeroa. Health tarkoitti pysyvämpiä vammoja, joten sen palkki ei kulunut ennen kuin vihut hakkasivat pois lyhytaikaista vahinkoa kuvaavan Endurance-palkin. Sekava ja rasittava järjestelmä on heitetty pois, ja tilalla on perinteisempi yhden elämämittarin systeemi. Kun se napsahtaa nollille, hahmo tipahtaa kanveesiin taistelun loppuun asti ja ottaa yhden haavan. Miinuksia antavat haavat kertyvät, ja niitä voi saada myös ansoihin astumalla. Neljäs haava tappaa hahmon pysyvästi.

Haavoja voi poistaa lepäämällä, ja myös tämä järjestelmä on uusittu. Ykkösessä kulutettiin abstrakteja ”leiriytymisvarusteita”, joita ryhmällä saattoi olla mukana enimmillään neljä. Nyt joka hahmolle valitaan eväät suuresta valikoimasta. Köyhin sapuska eli laivakeksit parantavat haavat pois, mutta kaikki sitä parempi antaa erilaisia bonuksia taistelussa. Tekijöiden mukaan ideana on se, ettei laivakeksien ole tarkoitus loppua, paitsi jos pelaaja mokaa todella pahasti. Sen sijaan pahojen taistelujen vaikeutta vähennetään oletusarvoisesti vetämällä naamariin tarkkaan valittua apetta, jota voi kokata pelin crafting-järjestelmällä. Kukapa nyt haluaisi tapella, jos sitä ennen ei ole tullut nautittua laatuviiniä ja gourmet-särvintä?

Pillars of Eternity II: Deadfire -juttusarja

***

Tämä juttu on osa maksettua näkyvyyskampanjaa pelin kustantajan Versus Evilin kanssa. Kustantaja ei ole vaikuttanut jutun sisältöön.

Lisää luettavaa