Pokémon GO -opas – näillä tärkeillä vinkeillä pääset alkuun! / Artikkelit / pelaaja.fi

Pokémon GO -opas – näillä tärkeillä vinkeillä pääset alkuun!

13.07.2016 // Kirjoittanut: Jaakko Herranen
10
Pokémon GO -opas – näillä tärkeillä vinkeillä pääset alkuun!

Päivitys (18.heinäkuuta, kello 12:15): Toisen kohdan virheellistä sykähtelyvinkkiä korjattu ja tarkennettu.

Niantic Labsin kehittämä Pokémon GO on muodostunut valtavaksi ilmiöksi heti julkaisunsa jälkeen. Taskuhirviöiden kouluttajat pääsivät ensin tositoimiin Pohjois-Amerikassa, Uudessa-Seelannissa, Australiassa, Saksassa, Iso-Britanniassa, Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa, mutta nyt homma rullaa myös Suomen kamaralla. Vaikka Pokémon GO vaikuttaa päällisin puolin yksinkertaiselta, löytyy taustalta yllättävänkin paljon pieniä niksejä, joiden avulla homma sujuu entistä tehokkaammin.

1) Tärkein vinkki lienee paras käydä läpi heti kättelyssä: liiku, liiku ja liiku hieman lisää. Vaikka niitä tavallisimpia pokémoneja saattaa löytyä säännöllisesti vaikkapa kotisohvalta tai tietokoneen näppäimistöltä, parhaat tulokset saavutetaan lähtemällä ulos. Pidemmällä tähtäimellä ne tusina Rattataa tai Drowzeetä eivät lämmitä kunnianhimoista kouluttajaa. Taskuhirviövalikoima vaihtelee mitä kauemmas jaksat lähteä moisia metsästämään. Jos lähipuistosta löytyy ainoastaan Pidgeytä, saattaa muutaman kilometrin päässä keskustassa vilistä Psyduckeja. Vielä kerran: liiku.

2) Pokémonien luokat riippuvat suoraan ympäristöstä ja jopa ajankohdasta. Vesistöjen läheltä bongaa reilusti enemmän kaloja, rapuja ja merikäärmeitä kuin kuivilta pelloilta. Kummitusluokan pokémonit liikkuvat luonnollisesti aktiivisemmin ilta -ja yöaikaan. Logiikka noudattelee yllättävänkin tehokkaasti sitä niin hyväksi todettua maalaisjärkeä. Ruudun oikeasta alareunasta löytyy kuvake, joka kertoo lähistöllä lymyilevät taskuhirviöt. Kolme jalanjälkeä tarkoittaa otuksen olevan yli 300 metrin päässä, yhden jäljen hirviöt pyörivät taas aivan lähistöllä. Luettelossa ensimmäisenä patsasteleva taskumonni taas piilottelee aina pelaajaa lähimpänä. Kuvakkeen sykähtely kertoo järjestyksen Nearby-listalla muuttuneen. Tämä antaa edes pientä osviittaa siitä, mistä suunnasta pokémonia olisi hyvä lähteä etsiskelemään.

Pokémon GO -opas

3) Kun mobiililaite värisee ja kartalle ilmestyy pokémon, pääset yrittämään tämän nappaamista. Ota pokepallosta sormella kiinni, odota kunnes pokémonin kohdalla oleva rengas pienenee minimiinsä ja heitä. Vihreällä rinkulalla varustetut taskuhirviöt jäävät kiinni lähes itsestään, mutta korkeamman tason keltaiset ja punaiset vihulaiset vaativat astetta enemmän taktiikkaa. Myöhemmässä vaiheessa tärkeäksi taidoksi kohoaa esimerkiksi kierreheitto, mutta alkuun pääsee mainiosti ihan perusviskaisulla.

4) Mikäli projektia haluaa helpottaa hieman, voi puhelimen AR-ominaisuuden ottaa pois päältä ruudun oikeasta ylänurkasta. Tällöin taskuhirviö pysyy kiltisti ruudun keskellä. Kerätyn pokémonin CP-arvo kertoo suoraan hirviön voimakkuuden. Mitä suurempi luku, sen äkäisempi pokémon. Otuksia voi myös kehittää tienattujen karkkien puitteissa, mutta alkutaipaleella on hyvä keskittyä kattavan perusvalikoiman keräämiseen. Vaikka tuntuisikin hölmötä napata se kahdeskymmenes Weedle, voi matosen myöhemmin vaihtaa karkkeihin – ja saapa kaappaamisesta kaivattuja kokemuspisteitäkin.

5) Kun nyt olet päässyt ylös, ulos ja lenkille, on hyvä tutkailla Pokémon GOn karttaa, joka vilisee Pokestop-pysäkkejä sekä Gym -treenipaikkoja. Pokestopille suunnistamalla ja kuvaketta vinhasti pyörittämällä pelaaja kerää erilaisia esineitä – tärkeimpänä poképallot ja munat. Samassa yhteydessä tilille napsahtaa muutama kokemuspiste, joilla nostetaan kouluttajan tasoa. Pokestopit sijaitsevat yleensä tärkeiden maamerkkien kuten patsaiden ja monumenttien luona. Myös kirkot, kirjastot, postit ja kaupungintalot ovat hyviä paikkoja vaeltaa. Saamattomampi pelaaja pääsee kohtuullisen pitkälle vaeltelemalla kaupunkien keskustoissa, mutta pidemmän päälle homma käy tylsäksi pokémon-valikoiman toistaessa itseään. Mikäli Pokestopin yllä leijuu sydämiä, paikalta löytyy astetta harvinaisempia otuksia – muiden kouluttajien lisäksi.

6) Mikäli inventaariosta löytyy pokémonin muna, on tämä hyvä pistää heti kättelyssä hautomoon. Munat löytyvät pokémon-valikosta sipaisemalla oikealle. Kahden kilometrin munat vaativat kävelyä luonnollisesti kaksi kilometriä ja niin edelleen. Pidemmän matkan munista kuoriutuu harvinaisempia otuksia, sillä vaivaa hautomisen eteen on nähty enemmän. Ja kyllä, Pokémon GO tunnistaa mikäli yrität hautoa munaa polkupyörän, skootterin tai vaikkapa auton kyydissä.

Pokémon GO -opas

7) Kuntosalien ovet aukenevat kouluttajan saavuttaessa 5. hahmotason. Samalla tasolla pelaajan kontolle jää valita kouluttajalleen yksi kolmesta joukkueesta. Mieti tarkkaan, valintaa ei voi muuttaa myöhemmin. Kouluttajat voivat asettaa oman väriselle kuntosalille vartioon haluamansa Pokémonin – salin tason puitteissa. Vastustajatiimin salin tasoa lasketaan voittamalla omalla kuuden hirviön rykmentillä kuntosalia vartioivia vastustajien pokémoneja. Myös omilla kuntosaleilla taistellaan, tällöin paikan Prestige-taso sen sijaan kohoaa. Homma vaikuttaa alkuun haastavalta, eikä omia heikomman tason otuksia olekaan mitään syytä lähettää korkean tason kuntosaleille kuolemaan. Oman tiimin saleilla meno ei ole niin julmaa, sillä hirviö jää aina henkiin yhden voimapisteen turvin.

8) Pokémon GO on myös tietyssä mielessä välineurheilua. Koska peli ei rekisteröi ympäröivän maailman tilannetta esimerkiksi näytön ollessa kiinni, syö se vietävästi myös akkuvirtaa. Peruspuhelimella sompailee helposti sen 2-4 tuntia, mutta reippaimmat kouluttajat marssinevat suorinta tietä varavirtalähdekauppaan.

9) Kuten Pokémon GO latausruudussa ystävällisesti ilmoittaa, on myös ympäristöä hyvä pitää aktiivisesti silmällä. Ota kartasta selvä suuntima, sujauta puhelin taskuun ja lähde liikkeelle. Kun tasku värisee, on lähistölle ilmestynyt pokémon. Pysähdy, nappaa otus ja jatka matkaa. Näin homma pysyy turvallisena käyttäjälle itselleen kuin myös kanssaihmisille!

Pyydä mukaan hyvä kaveriporukka ja lähde matkaan – Gotta catch ‘em all!

Jaakko Herranen

Kommentit

Käyttäjän Majur1 kuva
Majur1

"Valitse haluamasi pokémon, pyöritä karttaa hitaasti ja kuvakkeen sykähtäessä tiedät otuksen lymyilevän kyseisessä suunnassa. Kun suunta on selvillä, lähde kävelemään ja toivo parasta."

Olen pelannut jo varmaan 20 tuntia ja en ole tuota itse tajunnut! Kiitoksia tästä!

Pientä selvennöstä voisin lisätä tuohon kolmanteen kohtaan. Ainakin aloittelijalle parasta on heittää pallo nimenomaan silloin kun vihreä rinkula on suurimmillaan tai puolessa välissä, koska sitä helpompi on saada tuo Nice/Great Throw. Mitä pienemmäksi tuo rinkula menee niin on mahdollista saada Excellent Throw, mutta silloin pallolla pitäisi osua juuri siihen pienen ympyrän keskelle. Se on todella vaikeaa ja jos siitä osuu ohi, niin heitto on ihan tavallinen.

Käyttäjän Bloob kuva
Bloob

Jos Nintendolla olisi nyt takataskussa Pokemon (MMO) peli NX:lle niin voisivat olla varmoja NX:n menestyksestä

Käyttäjän Brutal1ty kuva
Brutal1ty

Kohdat 8 ja 9 ovat hieman ristiriidassa keskenään.

Lainaus

8) Pokémon GO on myös tietyssä mielessä välineurheilua. [u]Koska peli ei rekisteröi ympäröivän maailman tilannetta esimerkiksi näytön ollessa kiinni[/u], syö se vietävästi myös akkuvirtaa. Peruspuhelimella sompailee helposti sen 2-4 tuntia, mutta reippaimmat kouluttajat marssinevat suorinta tietä varavirtalähdekauppaan.

Lainaus

9) Kuten Pokémon GO latausruudussa ystävällisesti ilmoittaa, on myös ympäristöä hyvä pitää aktiivisesti silmällä. [u]Ota kartasta selvä suuntima, sujauta puhelin taskuun ja lähde liikkeelle.[/u] Kun tasku värisee, on lähistölle ilmestynyt pokémon. Pysähdy, nappaa otus ja jatka matkaa. Näin homma pysyy turvallisena käyttäjälle itselleen kuin myös kanssaihmisille!

Eli seuraako se ympäristöä näytön ollessa pimeenä vai ei? Laitanko mä sen puhelimen taskuun näyttö päällä?

Käyttäjän CCL kuva
CCL
Lainaus käyttäjältä Brutal1ty

Kohdat 8 ja 9 ovat hieman ristiriidassa keskenään.

Lainaus Pokémon GO on myös tietyssä mielessä välineurheilua. Koska peli ei rekisteröi ympäröivän maailman tilannetta esimerkiksi näytön ollessa kiinni, syö se vietävästi myös akkuvirtaa. Peruspuhelimella sompailee helposti sen 2-4 tuntia, mutta reippaimmat kouluttajat marssinevat suorinta tietä varavirtalähdekauppaan.

Lainaus9) Kuten Pokémon GO latausruudussa ystävällisesti ilmoittaa, on myös ympäristöä hyvä pitää aktiivisesti silmällä. Ota kartasta selvä suuntima, sujauta puhelin taskuun ja lähde liikkeelle. Kun tasku värisee, on lähistölle ilmestynyt pokémon. Pysähdy, nappaa otus ja jatka matkaa. Näin homma pysyy turvallisena käyttäjälle itselleen kuin myös kanssaihmisille!

Eli seuraako se ympäristöä näytön ollessa pimeenä vai ei? Laitanko mä sen puhelimen taskuun näyttö päällä?

Kyllä mun kännykkä (LG4) ainakin värisee myös näytön ollessa kiinni.

Käyttäjän Jaakko Herranen kuva
Jaakko Herranen
Lainaus käyttäjältä Brutal1ty

Eli seuraako se ympäristöä näytön ollessa pimeenä vai ei? Laitanko mä sen puhelimen taskuun näyttö päällä?

Kannattaa muuten pistää "Battery Saver" -moodi päälle asetuksista. Tällöin peli himmentää näytön kun luurin kääntää ympäri, mutta antaa edelleen notifikationit. Itsellä ainakaan peli ei seuraa ympäristöä jos näytön pistää kiinni.

Käyttäjän Rutkula kuva
Rutkula

"Valitse haluamasi pokémon, pyöritä karttaa hitaasti ja kuvakkeen sykähtäessä tiedät otuksen lymyilevän kyseisessä suunnassa. Kun suunta on selvillä, lähde kävelemään ja toivo parasta."

Kuulostaa myytiltä, ainakin omassa pelissäni ruutua pyörittäessä kuvake vilkkuu jokaisella kierroksella eri paikassa.

Käyttäjän Megaman kuva
Megaman

Ei saakeli mulla tulee oikeasti korvista tätä Pokémon GO:ta. Viime yönä oli vaikeuksia saada unta, kun avonaisesta ikkunasta kuuluu "pokémoneja!! POKÉMONEJA!!!"-mölinä aamuyöstä. Jengi on seonnut aivan totaalisesti. Mähän olen itse kovan luokan Pokémon-fani, mutta surkeinta tässä mobiilisyöpä-Pokémon ilmiössä on, että tämä alkaa oikeasti pilaamaan Pokémonit mulle

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus käyttäjältä Rutkula

"Valitse haluamasi pokémon, pyöritä karttaa hitaasti ja kuvakkeen sykähtäessä tiedät otuksen lymyilevän kyseisessä suunnassa. Kun suunta on selvillä, lähde kävelemään ja toivo parasta."

Kuulostaa myytiltä, ainakin omassa pelissäni ruutua pyörittäessä kuvake vilkkuu jokaisella kierroksella eri paikassa.

Uskottavin esitetty selitys välkkymiselle on se, että aktiivisen pokemonin kuvake välähtää aina, kun se siirtyy "Nearby"-listassa pykälän ylemmäksi. Ilmeisesti lähin pokemon listassa näkyy aina ylimpänä vasemmalla, joten näin voisi vetää jotain johtopäätöksiä pokemonin sijainnista.

Käyttäjän _chagamon_ kuva
_chagamon_

Go kiinnosti jonkin verran, mutta ei kiinnosta enää lähinnä sen takia, että pelin perimmäinen tarkoitus on ilmeisesti hankkia CIA:lle tiedustelutietoja:

http://www.telesurtv.net/english/news/Could-the-CIA-Be-Watching-You-and-Your-Pokemon-Go-20160712-0028.html

"Pokemon Go has direct links to the CIA, with several board members and creators maintaining ongoing relations with the agency’s In-Q-Tel venture capital firm.

While the extent to which the CIA has access to the game’s data is unclear, In-Q-Tel, according to its mission, “identifies, adapts, and delivers innovative technology solutions to support the missions of the Central Intelligence Agency and broader U.S. Intelligence Community.”"

"Niantic was founded as an internal startup of Google — which was seed-funded by the CIA and the National Security Agency — by John Hanke in 2010. Hanke received extensive funding from In-Q-Tel when he founded Keyhole — later acquired by Google — which specialized in military reconnaissance systems, developed Google Earth’s app Google Viewer, and had an In-Q-Tel member on its board."

http://yournewswire.com/putin-to-ban-pokemon-go-from-russia-due-to-links-to-cia/

"Vladimir Putin is set to ban Pokemon GO from Russia after an internal Kremlin investigation revealed the viral augmented reality smartphone game has direct links to the CIA and wider intelligence community and is being used to secretly gather data on a colossal scale."

http://mvlehti.net/2016/07/20/pelaa-pokemon-gota-kuvaat-ymparistosi-tiedustelutarkoituksiin/

En halua antaa enempää tiedustelutietoa CIA:lle/NSA:lle. Teen sitä jo ihan tarpeeksi mm. facebookin kautta. Kyseinen peli asettaa myös Nintendon kyseenalaiseen valoon, mutta en sentään tämän tekeleen takia lopeta ko. yhtiön pelien pelaamista.

Käyttäjän Drangna kuva
Drangna

Mä ihmettelinki että selkäni takana oli agentti koko pelaamissession ajan...sitku sammutin pelin niin agentti häippäsi näkyvistä ;D