Retrostelussa Advance Wars – peli, joka avasi Nintendon silmät länsimaisille pelimarkkinoille / Artikkelit / pelaaja.fi

Retrostelussa Advance Wars – peli, joka avasi Nintendon silmät länsimaisille pelimarkkinoille

3.07.2021 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
6
Retrostelussa Advance Wars – peli, joka avasi Nintendon silmät länsimaisille pelimarkkinoille

Advance Wars (2001)

Vuoropohjainen strategia ja taktikointi eivät vuonna 2001 olleet mikään uusi juttu edes konsolien puolella. Japanissa pelaajat olivat jo vuosikausien ajan pelailleet jos jonkinlaisia syvällisiä strategiapelejään, mutta Japanin ulkopuolella ja ehkä myös hieman Japanissakin ne olivat pienen porukan juttu.

Kaikki muuttui kuitenkin miltei kertaiskusta, kun Intelligent Systemsin kehittämä Advance Wars yllätti Game Boy Advance -pelurit puskasta ja löi monen sydämiin niin kriittisen osuman että se tuotti elinikäisen rakkaussuhteen strategiapeleihin.

Retrostelussa Advance Wars – peli, joka avasi Nintendon silmät länsimaisille pelimarkkinoille

Vaikka Advance Wars olikin monelle meistä se ensimmäinen kosketus pelisarjaan, se ei suinkaan ollut pelisarjan ensimmäinen peli. Intelligent Systems julkaisi sarjan ensimmäisen pelin Famicom Warsin jo vuonna 1988. Koska Nintendo vielä tuolloin epäili strategiapelien kiinnostavuutta, peliä ei nähty ikinä Japanin ulkopuolella. Eikä nähty sen useita seuraajiakaan.

Vuonna 2001 tilanne sitten keikahti kertalaakista päälaelleen, sillä hämmentävästi Advance Wars julkaistiin alkujaan vain länsimaissa, eikä täälläkään aivan kivuttomasti. Pelin julkaistiin aikataulujen mukaan Yhdysvalloissa syyskuun 10. päivänä vuonna 2001. Seuraavan päivän tapahtumien seurauksena sotaisan pelin julkaisua lykättiin Euroopassa useilla kuukausilla. Japanissa peliä ei nähty alun perin lainkaan, koska Nintendo ei halunnut sen kilpailevan samaan aikaan markkinoilla olevan Game Boy Wars 3:n kanssa.

Mutta miksi tuuli yleensäkään kääntyi purjeissa? Miksi Advance Wars julkaistiin länsimaissa, mutta aiempia pelejä ei? Tästä on kiittäminen Intelligent Systemsiä. Nintendo aikoi alkujaan jättää meidät väliin myös Advance Warsin kohdalla peläten yhä, että verrattain raskas strategiapeli olisi liikaa konsolikansalle. Kehittäjät kuitenkin lisäsivät peliin todella kattavan pakollisen opetteluosion sekä virtaviivaistivat monia pelin jo vuosia vanhoja ja hieman kankeita elementtejä, jotta uusi yleisö saisi mahdollisimman sujuvan pelikokemuksen.

Vaiva ei mennyt hukkaan, sillä Advance Wars sai todella positiivisen vastaanoton ja nousi kertalaakista yhdeksi Nintendon suurista pelisarjoista.

Retrostelussa Advance Wars – peli, joka avasi Nintendon silmät länsimaisille pelimarkkinoille

Advance Wars on juuri sopivan kepeä taktiikkapeli, jossa oranssi ja sininen valtio ottavat yhteen eeppisessä sodassa. Intistä tuttu keltainen valtiokin nähdään myöhemmin tarinan käänteissä. Game Boy Advancen erikoisuuksiin kuuluneiden moninpelitilojen ohella tarjolla on pitkä ja haastava tarinatila, jossa nurkkaan ahdistettu oranssi valtio kääntää sodan päälaelleen uuden taktisen neuvonantajansa avustuksella.

Hehkeän grafiikan ja sympaattisten pelihahmojen taustalla pyörii kohtalaisen kattava ja monipuolinen pelimoottori, joka pitää huolen siitä, että taistelukentät ovat täynnä taktisia vaihtoehtoja. Yksiköiden välillä vallitsee löyhä kivi-paperi-sakset-kuvio, eli rynkyillä aseistettuja janttereita ei kannata lähteä jahtaamaan vihollisten raskaita panssarivaunuja. Panssarivaunut kyllä ottavat runtua kenttätykistöltä ja kenttätykistö taas ei tykkää jalkaväen rynnäköistä.

Näitä peruskuvioita voi ravistella kätkemällä yksikkönsä metsään tai vaikka hyökkäämällä vuoristosta vihollisten kimppuun, jolloin lopputulos toivottavasti on hieman edukkaampi. Muutaman tunnin mittainen tutoriaali opettaa käsitteet tehokkaasti ja sujuvasti, mutta varsinkin alkupään taisteluissa tulee silti turpaan ja kovaa, koska vaikka tekoäly on sangen helposti jallitettava, se on myös täysin armoton. Jos yksikkönsä unohtaa väärään paikkaan, tekoäly ei emmi tai armahda, vaan käy murhaamassa poloiset alta aikayksikön.

Mutta sitä hehkeää grafiikkaa ja niitä sympaattisia pelihahmoja ei myöskään sovi unohtaa. Veikkaan, että Advance Wars myi itsensä käsitteenä monille juuri sen takia, että se näyttää niin hyvältä ja lähestyttävältä. Yksiköiden hyökkäyksiä säestetään komeilla pikselianimaatioilla ja yleinen tyyli on niin energinen ja innostunut, että Advance Wars ei tunnu raskaalta strategiapeliltä.

Kun pelaaja sitten vihdoin tajuaa, mitä on tapahtumassa, hän on jo niin syvällä, että toivoa paosta ei enää ole. Kieroa, mutta tehokasta!

Liity Miikka Lehtosen seuraan retrostelemaan vanhoja pelejä joka lauantai Pelaaja.fissä. Ehdota kommenteissa, mitä seuraavaksi pitäisi napata  retrosteluun.

Kommentit

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou

Joulukuussa tulee Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp -remaster Switchille

Käyttäjän Teräskäsine kuva
Teräskäsine

Kakkososa oli ensikosketus tähän ja ainoa pelaamani Advance Wars. Todella mukava peli, joka koukutti mukaansa ja grafiikka vetosi. Jäänyt vaan muut osat välistä, isojen konsoleiden versioista en ole ollut kiinnostunut.

Käyttäjän Hayarigami kuva
Hayarigami

^ Ei pelistä ole mitään "isojen konsolien" versioita, jos kotikonsoleihin viittaat. Kaikki toistaiseksi käsikonsoleilla (Advance Warsin Wii U Virtual Console -versiota lukuun ottamatta).

Olen pelannut vain DS:n Dual Strikeä, mutta jo se teki niin suuren vaikutuksen, että joulukuussa ilmestyvä Re-Boot Camp on aivan ehdoton ostos.

Käyttäjän Teräskäsine kuva
Teräskäsine
Lainaus Hayarigami

^ Ei pelistä ole mitään "isojen konsolien" versioita, jos kotikonsoleihin viittaat. Kaikki toistaiseksi käsikonsoleilla (Advance Warsin Wii U Virtual Console -versiota lukuun ottamatta).

Mutta Battalion Warsit on. Gamecubelle ja Wiille löytyy.

Käyttäjän Hayarigami kuva
Hayarigami

^ Ahaa, puhuit spin-off-peleistä. Niitä ei varsinaisesti lasketa Advance Wars -sarjaan.

Käyttäjän Brutal1ty kuva
Brutal1ty

Oma kosketukseni sarjaan oli sarjan viimeinen peli: Dark Conflict DS:llä. Kakkonen aikanaan kiinnosti paljon, Tilt.tv antoi sille 10/10 ja Viikon Peli-tittelin, olin köyhä joten ohi meni, tuo synkkä viimeinen peli oli ainoa johon sain käteni. Vaikka ei huono, ei se inspiroinut minua pelaamaan loppuun. Battalion Wars:in kanssa sama ongelma. En tiedä pitäisikö ostaa 1+2 Rebootcamp, kiinnostavampi kun nuo edellä mainitsemani, mutta jos en pitänyt niistä, pidänkö näistäkään?

Nostoja