Viime viikolla söimme kalkkunaa viittauksena amerikkalaisiin jouluperinteisiin, mutta nyt mennään maailmanlaajuisemmalle osastolle. Perinteisesti uuden vuoden aikoihin on ollut tapana muistella paljon menneitä, joten mikä olisikaan parempi aika muistella niitä kaikkein menneimpiä, eli varhaisimpia pelimuistoja.

Vierailin jouluna perheen luona ja joulupöydässä keskustelu kääntyi jotenkin varhaisimpiin kotitietokonemuistoihimme ja ensimmäisiin peleihin, joita olimme veljeni kanssa pelanneet. Konsensus oli sen verran vahva, että jopa isäni, joka on pelannut elämässään ehkä puoli tuntia mitään videopelejä, muisti sen ensimmäisen pelini, joten palataanpa ajassa taaksepäin vuoteen 1983.

Ensimmäinen pelaamani peli – tai ainakin ensimmäinen peli, jota muistan pelanneeni – oli Commodoren VIC-20-kotitietokoneelle julkaistu Blitz. Vuonna 1981 VIC-20:lle julkaistun pelin kehitti ajan hengen mukaisesti yksi kehittäjä, Simon Taylor. Peli syntyi, kun joku Taylorin ystävä tai kollega kuvaili tälle pelaamansa pelin, Atari 2600:n kovin samanlaisen Canyon Bomberin. Tämän hämärän kuvauksen perusteella Taylor sitten kehitti oman pelinsä, joka niin ikään sai lukemattomia kopioita ja uusintaversioita.

Pelattavuus on äärimmäisen simppeliä. Pelin taustatarinan mukaan pelaaja on sumussa eksyneen pommikoneen pilotti, jonka täytyisi laskeutua pian, mutta alla on esteenä kaupunki. Niinpä kaupunki pommitetaan maan tasalle, jotta automaattisesti vasemmalta oikealle aina vain matalammalla lentävä kone saa puhtaan kiitoradan. Brutaalia menoa!

Blitz on yhden napin peli, sillä pelaajan ainoana puuhana on pudotella oikeaan aikaan pommeja, yrittäen pistää korkeimpia taloja matalaksi, jotta kone saa lisää lentotilaa. Haastetta tuo se, että ruudulla voi kerrallaan olla vain yksi pommi, joten pommituksen täytyisi olla hyvin tarkkaa, jotta peli ei pääty heti alkuunsa.

Ja siinä se sitten oli. Näin yksinkertaisia olivat ne aivan ensimmäiset videopelit, mutta se ei tahtia haitannut. Blitziä pelattiin useasti ja pitkään. En ollut myöskään yksin, sillä nopean googlailun perusteella monet muutkin ovat kommentoineet, että Blitz on heidän varhaisin pelimuistonsa, jota muistellaan edelleen lämmöllä. Peli saavuttikin aikanaan kohtalaisen suosion, minkä seurauksena Commodore kehitti siitä versiot myös myöhemmille kotitietokoneilleen, Commodore 16:lle ja Commodore 64:lle.

Nappasin oheiselle videolle kuvaa myös Commodore 64:n versiosta, joka tunnettiin nimellä Super Blitz. Se on muuten prikulleen sama peli, mutta alussa kuullaan kankea versio Taivaalla palaa -elokuvan (eli The Dam Bustersin) tunnusmusiikista ja lisäksi King Kong kiipeilee välillä pilvenpiirtäjiä pitkin, tarjoten pelaajalle tilaisuuden lisäpisteisiin.

Huvittavasti myös monet myöhemmät kotikoodarit ovat huomanneet, että simppeli Blitz sopii hyvin harrasteprojektiksi. Sekä Googlen että Applen kaupoista löytyy useita versioita Blitzistä.

Siinä sitä sitten oli, aikamatkaa miltei 40 vuoden taakse. Nyt kiinnostaisikin kuulla, mitkä ovat teidän varhaisimpia pelimuistojanne. Heitelkää siis meille kommentteja, poimimme kiintoisimpia käsittelyyn!

Lisää luettavaa