Retrostelussa Grand Theft Auto III – pelimaailmojen mullistaja / Artikkelit / pelaaja.fi

Retrostelussa Grand Theft Auto III – pelimaailmojen mullistaja

23.02.2019 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
6
Retrostelu, Grand Theft Auto III, GTA III, GTA 3, Grand Theftu Auto 3

Nykyään Rockstar Games on mailman arvostetuimpia pelinkehittäjä, ja firman Grand Theft Auto -sarja pelimaailman kiistattomia kruununjalokiviä. Hieman erikoisesti matka tähän pisteeseen ei oikeastaan alkanut kahden ensimmäisen Grand Theft Auton myötä, vaan vasta sarjan kolmannen osan.

Ne kaksi ensimmäistäkin peliä olivat kyllä ihan viihdyttäviä rikosrällästyksiä, mutta erikoinen perspektiivi ja nykysilmin kovin alkeellinen pelattavuus eivät tuoneet peleille sitä kaivattua suosiota. Mutta kolmas osa? Voi pojat. Se räjäytti potin.

Muistan itse vieläkin ensimmäisen kosketukseni Grand Theft Auto III:een: eräs kotimainen pelilehti uutisoi tulevasta eepoksesta ja jutussa oli mukana peräti kuva, jossa kolmiuloitteinen sankari seisoi kukkulan päällä sinko kädessään ja edessään vino pino kaaosta. Pieni tajuntani paukahti siltä istumalta, koska suurena Grand Theft Auto -kohelluksen ystävänä ajatus kolmiuloitteisesta GTA:sta tuntui uskomattomalta.

GTA III

Totuus ei ollut paljon vaisumpi, sillä Grand Theft Auto III oli vallankumoksellinen peli. Jo pelkästään aikanaan valtavalta ja niin kovin elävältä tuntunut kaupunki oli elämää suurempi juttu. Toki nykysilmin tarkasteltuna Liberty City on kovin alkeellinen paikka ja esimerkiksi PlayStation 2:n laitteistorajoitusten johdosta autot teleporttailevat pelimaailmaan kulmien ja pelaajan selän takana, minkä näkeminen väistämättä rikkoo illuusion kertaiskusta. Mutta silti: suuri ja kolmiuloitteinen kaupunki! Korkeusvaihteluita! Hirmuisesti jalankulkijoita! Elämää!

Pelattavuus oli tietenkin kuin aivan toisesta maailmasta verrattuna aiempiin, yksinkertaisiin GTA-peleihin. Nyt taustalla pyöri eeppinen rikostarina, jota tehtävät kuljettivat eteenpäin. Niiden ohella tarjolla oli tietenkin runsaasti sivutehtäviä, joista monet löytyivät mukavan orgaanisesti. Poliisiautossa pystyi esimerkiksi kytkemään sireenit päälle ja ryhtymään palkkionmetsästäjäksi.

Tällainen kaikki on nykyään tietenkin osa sitä perus-GTA-kokemusta, mutta ensimmäistä kertaa koettuna se tuntui niin huikealta. Hienoa oli myös se, että Rockstar hyppäsi täysillä mukaan populäärikulttuurin kelkkaan. Peli vilisi viittauksia elokuviin, sarjoihin, kirjoihin ja oikeisiin julkkiksiin. Radiokanavilla eivät pauhanneet enää geneeriset biisit, vaan oikeat erilaisten teemojen ympärille kasatut soittolistat, joiden välissä kuultiin oikeita juontajia ja mainoksia. Oma suosikkini oli tietenkin Flashback 95.6 FM, jossa soi 80-luvun rempseä musiikki.

GTA III

Ja mitäpä olisi GTA-peli ilman paheksuntaa ja kohua? Grand Theft Auto III nousi otsikoihin kun tarkoishakuiset järjestöt uutisoivat, että lapsille suunnatussa pelissä muun muassa jaettiin pisteitä poliisien ja ilotyttöjen murhaamisesta. Kohussa oikeastaan mikään ei ollut totta, mutta se ei tahtia haitannut. Rockstar todennäköisesti nauroi koko matkan pankkiin myyntien noustessa samalla kun aina laajempi yleisö sai kuulla paheellisesta murhapelistä. Ilmainen mainonta on parasta mainontaa!

Niin vallankumouksellinen kuin Grand Theft Auto III olikin, rehellisesti sanoen siitä kyllä huomaa, että se oli se sarjan ensimmäinen 3D-peli. Mitään läheskään modernin tasoista pelattavuutta on turha odottaa, sillä peli on kovin kankea ohjata ja pelata. Siitä myös puuttuu paljon sellaisia ominaisuuksia, joita nykyään pidetään itsestäänselvyyksinä. Lentokoneet ja moottoripyörät, sekä monet muut hienoudet tulisivat sarjaan vasta vuosia myöhemmin.

Ongelmistaan ja puutteistaan huolimatta Grand Theft Auto III on ruusunpunaiset lasinsa ansainnut. Se oli aikanaan oikeasti hauska, teknisesti valtavan vaikuttava ja kaikin puolin vallankumouksellinen peli. Ilman sitä Rockstar ei olisi Rockstar, eikä pelaamisen maailma sellainen kuin se on nykyään.

Liity Miikka Lehtosen seuraan retrostelemaan vanhoja pelejä joka lauantai Pelaajalehti.comissa!

Kommentit

Käyttäjän Monco Carser kuva
Monco Carser

Itse joudun vieläkin myöntämään, etten ole GTA3:Sta koskaan läpäissyt. Kun minusta tuli pelaaja, oli Vice City jo julkaistu ja se oli paljon hauskempi maailma pelata. Sitten San Andreas tuli ja se oli juuri sellainen peli, joka iski minuun 1000%. GTA3 on nytkin PS4:n latauslistalla odottaen, että palaan sen pariin :p Kyllä se vielä läpi mennään, joskus..

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Triggeröidyin jälleen kerran venytetyistä kuvakaappauksista! Vaikka geometria näyttäisikin olevan oikein, mutta HUD-elementit ei. Retropelaajana ja A/V hifistelijänä minulle on ensiarvoisen tärkeää, että materiaali esitetään niinkuin se on tarkoitettu. Eli tässä tapauksessa 4:3.

Mutta kuitenkin, oli eeppinen peli. Tuli lainattua kaverilta PS2 tämän pelaamista varten kunnes pc-versio ilmestyi, jota tuli modattua enemmän kuin mitään peliä ennen sitä tai sen jälkeen. Good times.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

Vasta muutama vuosi sitten tuli GTA 3 (sekä Vice City ja San Andreas) ensimmäistä kertaa koettua, ja toki näistä nimenomaan GTA 3 oli selvästi vanhentunein peli, siinä missä jo sitten San Andreas oli vanhentunut huomattavasti paremmin. Silti kyllä tuon GTA 3:n pystyi myös vielä läpi pelaamaan ja voin kyllä ymmärtää hyvin miksi aikoinaan peli oli niin suuri juttu.

Itse en aikoinaan GTA:sta juurikaan kiinnostunut sen takia, että peli näytti päättömältä örveltämiseltä, enkä ikinä edes ymmärtännyt/tarjunnut, että kyllä näistä ihan juonikin löytyi :D

Käyttäjän Carpathian kuva
Carpathian

Ai että, tästä pelistä on pelkästään hyviä muistoja! Muistan kuinka vanhemmat yllätti ja osti heti julkaisupäivän aamuna tämän, ja satuin kaiken lisäksi olemaan flunssassa, joten sain skipattua koulun sinä päivänä ja tahkottua tätä. Englantia osaamattomana jumnuna en tietenkään silloin mistään mitään tajunnut mitä pelissä tapahtui, mutta eipä se menoa haitannut. Vieläkin tulee vuoden - parin välein palattua tämän pariin ja vedettyä läpi.

Niin ja oma suosikkikanava oli silloin, ja on kyllä vieläkin, Head Radio

Käyttäjän zerodaunholy kuva
zerodaunholy

tässä oli sitä fiilistä. oivoi, good times.

Käyttäjän Qvistus kuva
Qvistus

Tämän pelin vaikutusta pelimaailmassa ei voi vähätellä! Teki vaikutuksen minuunkin. GTA3:ssa oli todellinen vapauden tuntu. Tehtäviäkin pystyi suorittamaan monella tapaa, toisin kuin uudemmissa sarjan peleissä, joissa tehtävät on enemmän valmiiksi skriptattuja. Siis silloin kun tehtäviä tuli tehtyä. Suosikkijuttuni oli varastaa poliisauto ja hankkia muutama wanted-tähti ja yrittää sitten tehdä poliisitehtäviä samalla kun poliiit jahtaavat minua. Se on todella kaoottista.