Retrostelussa Grand Theft Auto – megasarjan yskähtelevä ja kömpelö alku / Artikkelit / pelaaja.fi

Retrostelussa Grand Theft Auto – megasarjan yskähtelevä ja kömpelö alku

31.03.2018 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
9
Retrostelussa Grand Theft Auto – megasarjan yskähtelevä ja kömpelö alku

Grand Theft Auto

Kehittäjä: DMA Design
Julkaisija: Take-Two Interactive
Julkaisu: lokakuu 1997
Alustat: PC, PlayStation, Game Boy Color

Ennen vuotta 1997 pikkuinen DMA Design tunnettiin lähinnä Lemmings-peleistään, sekä Super Nintendon mainiosta Unirallysta. Lokakuussa kirjoitettiin pelihistoriaa, kun tiimi julkaisi Grand Theft Auton. Toisin kuin nykyään, tapahtumaa ei hirmuisesti noteerattu, eikä arvostelumenestystkään ollut kovin kummoinen. Pelin vaikutukset kuitenkin tuntuvat vielä tänä päivänäkin.

Muistan itse vielä hyvin tarkkaan, missä pelasin ensimmäistä kertaa Grand Theft Autoa. Kuten meillä tuolloin oli tapana, pidimme kaverini ja tämän serkun kanssa pieniä LAN-pippaloita vanhempieni keittiössä. Jollain oli kovalevyllään Grand Theft Auto, jota hän ei itsekään ollut vielä ehtinyt testaamaan. 15 minuutin päästä seisoimme jo kaikki jonkun koneen ympärillä tuijottamassa ruudulla hirmuista väkivallan orgiaa.

Nykysilmin tarkasteltuna Grand Theft Auto on melkoinen paske. Se näyttää rujolta kuin mikä, eikä pelissä ole vielä kuin hienoisia vihjeitä tulevasta Rockstar-huumorista. Sen tilalla on kunnon alatyylin kieltä ja rivoutta, mutta paistaa se päivä välillä risukasaankin. Muistan elävästi, miten joku onnistui päräyttämään varastamallaan bussilla kadulla kiertelevän Hare Krishna -letkan yli, jolloin ruudulle paukahti suuri ”GOURANGA!”-teksti. Olimme myytyjä ykkösellä.

Pelaaminen jatkui säännöllisesti ja aktiivisesti kuukausien ajan. Joskus jaksoimme suorittaa pelin tehtäviä, jotka olivat suurilta linjauksiltaan samanlaisia kuin nykyäänkin, vaikka pelin runko olikin erilainen. Oletettavasti laitteistorajoituksista johtuen Grand Theft Auto oli jaettu kolmeen isompaan lukuun, joissa vierailtiin Liberty Cityssä, Vice Cityssä ja San Andreaksessa. Kaupunkien välillä ei voinut liikkua, vaan valinta tehtiin päävalikosta samalla kun valittiin, mitä tehtäväkokonaisuutta halusi pelata.

Sitten varasteltiin autoja, asennettiin poliisipäällikön autoon autopommeja ja niin edelleen. Tehtävät olivat yksinkertaisia, eivätkä suoraan sanoen kovin hauskoja. Paljon viihdyttävämpää oli vain riehua ja aiheuttaa pahennusta.

Koska vuonna 1997 kukaan ei ollut vielä keksinyt myydä huijauskoodeja mikromaksuja vastaan, Grand Theft Auto tietenkin sisälsi vinon pinon koodeja, joilla sai itselleen vaikka kaikki aseet ja loppumattomat elämät. Vakioviihdettä oli hankkia itselleen sinko ja sitten vain katsoa, kauanko pystyi säilymään hengissä alati kasvavan poliisipaineen uhkaamana. Sama juttu on muuten edelleen vakioviihdettäni joka ikisessä Grand Theft Autossa.

Grand Theft Autoa kehitettiin Race’n’Chase-prototyyppinimellä, ja alkuperäisissä visioissa se oli nopeatempoinen ajopeli, jossa kaahattiin karkuun poliiseilta laista piittaamatta. Kenties tästä johtuen peli keskittyy lopullisessa muodossaankin enimmäkseen autojen ympärille. Jalankin voi liikkua, mutta se tuntui aina kömpelöltä sivujutulta.

Nykyään Grand Theft Auto alkaa olla jo hieman hankala tapaus pelata. Huomasin itse omistavani ihan laillisen kopion pelistä Steamissa, mutta sen pelaaminen olikin sitten hankalampaa. Kukaan ei ole nimittäin jaksanut kamalasti huolehtia siitä, että peli olisi hirveän yhteensopiva modernien tietokoneiden kanssa.

Eipä silti, että tässä kamalasti menettäisi, sillä aika ei ole ollut Grand Theft Autoa kohtaan kiltti. Se näyttää karulta, on kiikkerä pelata ja kärsii lukuisista ongelmista. Aikanaan harvinainen roima väkivalta kuitenkin riitti nostamaan pelin myyntilistoille sen verran hyvin, että jatko-osia saatiin markkinoille.

Grand Theft Auton maailmanvalloitusta saatiin odottaa vuoteen 2001 asti, mutta se on toisen päivän juttu.

Liity Miikka Lehtosen seuraan retrostelemaan vanhoja pelejä  Pelaajalehti.comissa joka lauantai!

Kommentit

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Monikohan vielä tuohon aikaan olisi arvannut, että 20 vuoden päästä GTA on isoin pelibrändi koko maailmassa? Ja jos tuon ajan kukkahattutädeille olisi moista vihjannut, niin millaisenhan silmittömän väkivallan värittämän dystopian he olisivat tulevaisuudesta mielessään maalanneet?

Käyttäjän Teräskäsine kuva
Teräskäsine

Muistan hyvin kuinka vuonna 2002 ala-asteen kutosella kaikki pelasi tätä vuorollaan koululuokan ainoalla tietokoneella. Itse kokeilin myös, mutta kamalan ryhmänpaineen vuoksi en nauttinut ja tajunnut pelistä mitään.

Käyttäjän Mikanes kuva
Mikanes

WTF kysymys nousee mieleen kun puhutaan GTA-sarjasta ja alustana Game Boy Color!!? Siitäkin huolimatta, että itseltä löytyy moinen versio, ihmetyttää pelisarjan poissaolo Nintendon alustoilta. No onhan siellä GTA Chinatown Wars DS:lle, mutta silti.. olisi se huhuttu Switch-versio GTA V:sta lopulta kova juttu. Hyvin myydessään vahvistaisi GTA VI:n Switchille.. ellei sitten jo valmiiksi ole tuotannossa!!?

Käyttäjän dragnaz kuva
dragnaz

Hienosti ovat saaneet säilymään autojen huonon ajettavuuden vuosien ajan.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus dragnaz

Hienosti ovat saaneet säilymään autojen huonon ajettavuuden vuosien ajan.

Muuten vaan ajettavuus on GTA V:ssä parempi kun monessa autopelissä.

Käyttäjän wlizer kuva
wlizer

Ei tämä minusta niin kovin kauhea ollut silloin pienenä eikä ole vieläkään (jos sen saa jotenki kunnolla toimimaan). Pelasin hiljattain gta:sta ja minusta se jopa on välillä parempi peli kuin gtav siitä yksinkertaisesta syystä että ylhäältä päin pelattuna on mukavampi räiskiä ja tappaa ihmisiä, eikä 2 pikselin ihmisen tappamista ota niin vakavasti kuin näissä uusissa ultra realistisissa peleissä.

Käyttäjän Ot1s kuva
Ot1s

Tämä tuo kyllä hyviä muistoja mieleen. Vaikkei peliä ole pelannut varmaan viiteentoista vuoteen, niin vieläkin muistaa autojen ulkonäöstä mitkä oli nopeita ja mitkä prutkuja. Pitää ehkä tehdä nostalgiatrippi tämän pelin pariin vielä jossain vaiheessa.

Käyttäjän Hepii89 kuva
Hepii89

muistan 97 ku tyyppasin gta ykköstä frendillä, jäin koukkuu ja sehän oli saatava ittelleekin

Käyttäjän Sheiman kuva
Sheiman

Ei ole kirjoittaja tainnut itse pelata peliä kun se julkaistiin sillä sillon olisi paljon positiivisempaa tekstiä. GTA oli tullessaan todella mullistava peli sillä vastaavaa ei ollut.