Retrostelussa Grand Theft Auto: Vice City – yksinkertaisesti aivan älyttömän cool / Artikkelit / pelaaja.fi

Retrostelussa Grand Theft Auto: Vice City – yksinkertaisesti aivan älyttömän cool

6.11.2021 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
0
Retrostelussa Grand Theft Auto: Vice City – yksinkertaisesti aivan älyttömän cool

Grand Theft Auto: Vice City (2002)

Grand Theft Auto: Vice City kärsii tavallaan siitä keskimmäisen lapsen syndroomasta. Grand Theft Auto III muistetaan, koska se on ensimmäinen 3D-GTA. San Andreas taas on oman trilogiansa viimeinen ja kehittynein osa, joka toi pelisarjaan paljon sellaisia elementtejä, jotka kantavat sitä edelleen. Mutta Vice City? Vaikka se saikin aikanaan todella lämpimän vastaanoton, mikä on sen paikka miltei 20 vuotta myöhemmin? Mistä syystä se kannattaa muistaa?

Miten olisi vaikka se, että se on yksinkertaisesti aivan älyttömän cool?

Retrostelussa Grand Theft Auto: Vice City – yksinkertaisesti aivan älyttömän cool

Aika on siitä jännä juttu, että vaikka se on lineaarinen, se on samalla myös tavallaan syklinen, ainakin jos puhutaan muoti-ilmiöistä. 1980-luvulla neon-värit ja kasarimusan suurimmat hitit jylläsivät, sitten ne olivat kornia roskaa, sitten niitä arvostettiin ironisesti ja nyt neonväritteisen estetiikan ympärille on rakennettu useita muoti- ja musiikkisuuntauksia.

Tällaisten asioiden kolahtaminen itse kunkin kohdalla on toki mielipidekysymys, mutta ainakin itse pidän yhä suuresti Vice Cityn ilmeestä ja tyylistä. Muistan, että jo aikanaan oli todella hauska huristella pitkin Vice Cityn, eli käytännössä Miamin GTA-version, katuja samalla kun ylitseampuvan oranssi auringonlasku väritti neon-kylttejä ja pelihahmon pastellinsävyisiä asusteita. Coolia menoa, kuten oli myös pelin soundtrack, joka tutustutti kokonaan uuden sukupolven Blondien, Anekan ja Cutting Crewn kaltaisten retroartistien riemuihin.

Eikä ajan hammas ole Vice Cityn tyyliä sen ihmeemmin nakertanut, sillä vaikka peli oli 19 vuotta sitten todellinen ylistyslaulu Miami Vicen kaltaisten kasarihittien estetiikalle, nyt se tuntuu synthwave-, retrowave- ja outrun-estetiikan hämmentävän aikaiselta airuelta.

Retrostelussa Grand Theft Auto: Vice City – yksinkertaisesti aivan älyttömän cool

Ei Vice Cityn tarjonta toki pelkästään estetiikkaan rajoitu, vaikka kieltämättä se onkin yksi pelin parhaista osa-alueista. Pelinä se tuntuu selvästi Grand Theft Auto III:n jatko-osalta ja jättää kaipaamaan San Andreaksen uudistuksia, mutta ei tämä siitä huonoa peliä tee. Hieman turhan turvallisen ja tutun oloisen kylläkin.

Mutta jos kerran on pakko lampsia uudelleen Grand Theft Auto III:n jalanjäljissä, niin ainakin se lampsiminen on viihdyttävää. Peliä varten on taas kasattu todella eeppinen näyttelijäporukka, joten rooleissa kuullaan Ray Liottan, Dennis Hopperin, Tom Sizemoren, Burt Reynoldsin ja myös Miami Vicesta tutun Philip Michael Thomasin kaltaisia näyttelijöitä. Jälkikäteen onkin todella hämmentävää katsella, miten oikeastaan koko näyttelijäkasti on täynnä Hollywood-staroja (nykyisiä ja entisiä), mutta ”oikeat” ääninäyttelijät loistavat kokonaan poissaolollaan.

Tämäkin toki tavallaan sopii siihen pelin keskeiseen tyyliin: tarkoituksena ei ole ollut tarjoilla mitään mullistavaa tai uudenlaista, vaan pikemminkin tuttua ja turvallista retrofiilistelyä. Ei ole sattumaa, että monet näyttelijöistä tunnetaan juuri 1980-luvun rikossarjoista tai mafiatarinoista.

Retrostelussa Grand Theft Auto: Vice City – yksinkertaisesti aivan älyttömän cool

On aika selvää, että tämän koko jutun yleisenä teemana on, että Vice City ei tehnyt mitään hirveän uutta tai ihmeellistä, mutta se teki sen tutun ja turvallisensa tyylikkäästi.

Ja ehkä tämä on lopulta myös ihan sopivaa, sillä myös 1980-luku oli vuosikymmenenä tavallaan väliinputoaja. 1970-luvun poliittiset mullistukset olivat historiaa, mutta 1990-luvun teknologiset vallankumoukset antoivat vielä odottaa itseään, joten koko maailma tavallaan pyöritteli peukkujaan 10 vuotta pastellisävyjen ja Flock of Seagullsin tahtiin.

Liity Miikka Lehtosen seuraan retrostelemaan vanhoja pelejä joka lauantai Pelaaja.fissä. Ehdota kommenteissa, mitä seuraavaksi pitäisi napata  retrosteluun.