Retrostelussa Incredible Crisis – ensimmäisen PlayStationin taatusti oudoin peli

Lehtonen nappasi retrosteluun PlayStationin taatusti oudoimpiin peleihin lukeutuvan Incredible Crisis'n.

14.6.2019 10:40

WarioWare –pelisarja on tullut tunnetuksi ja rakkaaksi hullusta menostaan ja vielä hullummista mini- tai oikeammin mikropeleistään. WarioWare ei suinkaan ollut se ensimmäinen tällä konseptilla ratsastanut pelitietäjät, sillä tietäjät hurmaantuivat jo muutamaa vuotta aiemmin PlayStationin Incredible Crisiksen samanlaisesta, mutta vielä hullummasta menosta.

Incredible Crisis on kokoelma minipelejä, joita ympäröi hyvin hämärä ja lennokas juoni. Pelin pääosassa on tavallinen japanilaisperhe, jonka isoäiti viettää syntymäpäiviään. Kotiin pitäisi ehtiä siis ajoissa juhlimaan mummia, mutta eteen tulee jos jonkinlaista estettä, kuten muukalaisinvaasio tai isää työpaikalla jahtaava Indiana Jones -henkinen jättimäinen kivipallo.

Pienten tarinanpätkien välissä hypätään sitten pelaamaan outoja minipelejä, joissa vaikkapa väistellään paareihin sidottuna moottoritiellä vastaantulevaa liikennettä, todistetaan ensihoitajille olevansa tajuissaan vastailemalla ”onko Tanskan lippu maailman vanhin lippu?” -henkisiin kysymyksiin tai käydään kaupassa ostoksilla… tasapainottamalla kauppakasseja painemittarin päälle sijoitettua kultaista possupatsasta vasten, samalla kun piikkikatto laskeutuu kohti äidin päätä.

Incredible Crisis on todellakin puhdasta japanilaishulluutta. Osittain meno oli jopa turhan hurjaa meitä länsimaalaisia paholasia varten, sillä peliä jouduttiin sensuroimaan hieman meitä varten. Eräässä kohtauksessa työpaikan viettelijätär johdattaa isän maailmanpyörän kärryyn. Länsimaisessa versiossa isä antaa viettelijättärelle *krhm* hierontaa, mutta äänien perusteella kärryssä tapahtuu kyllä jotain muuta – tai sitten isukki on maailman paras hieroja.

Retrostelussa Incredible Crisis – ensimmäisen PlayStationin taatusti oudoin peli

Hullun meiningin ohella Incredible Crisis jäi mieleen erinomaisesta soundtrackistaan. Säveltäjiksi ja esittäjiksi palkattiin japanilainen Tokyo Ska Paradise Orchestra, jonka uniikkia ska-soundia kuuntelee mielellään pelin ulkopuolellakin, saati sitten sen sisällä.

Ei ole sinänsä yllättävää, että Incredible Crisis on niin hämärä teos, sillä pelin suunnittelusta ja käsikirjoituksesta vastasi Kenichi Nishi, joka oli merkittävässä roolissa myös Chibi Robon ja Captain Rainbown kaltaisissa, erikoisissa peleissä.

Nishi tiimeineen suunnitteli Incredible Crisikseen 24 erilaista minipeliä, joita voi tarinan ohella pelata myös erikseen. Todella erikoisena ideana Nishi on kertonut että nappiin pelattuna vajaan parin tunnin mittainen Incredible Crisis on suunniteltu bilepeliksi. Kaikki minipelit ovat teknisesti hyvin yksinkertaisia ja lisäksi peli ohjeistaa aina ennen minipeliä, miten niitä pelataan. Tarkoituksena olikin, että ohjain kiertää pelaajalta toiselle kaikkien muiden nauraessa mukana ja nauttiessa usein todella elävistä ja vauhdikkaista taustagrafiikoista, joihin pelaaja itse ei välttämättä ehdi kiinnittämään huomiota.

Rehellisesti sanoen WarioWare ilmestyessään varasti ansaitusti Incredible Crisiksen paikan ja kruunun. Se toimii samalla konseptilla, mutta on vielä helpommin lähestyttävä ja tiiviimpi paketti. Taskukoossa se on myös oivaa matkaviihdettä, siinä missä Incredible Crisis on sidottu TV-ruutuun ja kotisohvalle.

Mutta silti: jos iskevä ska, puhdas japanilaishulluus ja ainakin pari kertaa viihdyttävät minipelit jaksavat viihdyttää, Incredible Crisis on edelleen tutustumisen arvoinen peli.

Lisää luettavaa