Retrostelussa Oregon Trail – simulaatioklassikko muutti kymmenien tuhansien kärsimyksen hölmöksi videopeliksi / Artikkelit / pelaaja.fi

Retrostelussa Oregon Trail – simulaatioklassikko muutti kymmenien tuhansien kärsimyksen hölmöksi videopeliksi

23.07.2022 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
4
Retrostelussa Oregon Trail – simulaatioklassikko muutti kymmenien tuhansien kärsimyksen hölmöksi videopeliksi

Jos amerikkalaisia ystäviämme pyydettäisiin nimeämään videopeli, nykyään moni varmasti osaisi nimetä jo useita oikeita pelejäkin, mutta perinteisesti vastaus on ollut yleisesti Oregon Trail. Tämä nimi ei taas välttämättä sanokaan monelle suomalaiselle hirveästi, vaikka kyseessä on valtavan tunnettu ja suosittu peli. Syykin on selkeä: peli on tunnettu amerikkalaisista peruskouluista, joissa se on jo vuosikymmenten ajan opettanut lapsille historiaa.

Mutta piileekö meemien takana mitään oikeasti pelaamisen arvoista?

Kuten kaikki historian tunneilla kuunnelleet varmasti tietävät, Yhdysvallat asutettiin eurooppalaisten uudisasukkaiden toimesta ensin itärannikolta lähtien. Kun itärannikko oli otettu haltuun ja kolonistit kaipasivat hieman enemmän lebensraumia, he käänsivät katseensa länteen. Tämä koitui useiden kohtaloksi, sillä matka kohti läntistä rannikkoa oli pitkä, hankala ja vaarallinen.

Tämä on myös Oregon Trailin taustatarina. Peli on nimetty historiallisen Oregonin osavaltioon vievän vankkurireitin mukaan ja sinne myös pelaajan pitäisi suunnata. Oregon Trail on kepeä simulaatio, jossa pelaaja kasaa itselleen maksimissaan viisi uudisasukasta, lastaa vankkureihin ruokaa, varaosia, ammuksia, vaatteita ja muita tarvikkeita ja sitten pistää härät marssimaan kohti länttä. Ja sitten hupi alkaa.

Oregon Trail on tullut tunnetuksi erityisesti sen takia, että peli on täynnä riemastuttavan julmia ja yllättäviä satunnaisia tapahtumia. Ajattelin itse ensimmäisessä testipelissäni tehdä klassisen tempun ja nimetä omat uudisasukkaani Pelaajan päätoimittajien mukaan. Kuinka ollakaan, toisen joenylityksen aikana Johanna hukkui kaatuneiden vankkureiden alle, mutta sitä ennen Thomas oli jo ehtinyt kuolla punatautiin, kun lähtöpaikka oli vielä huutoetäisyyden sisällä. Sitä ei voi ehkä enää pistää reitin piikkiin!

Tämä kaikki hilpeän brutaali meno alleviivaa sitä pelin suurta oppituntia: uudisasukkaiden elämä ja matkat kohti länsirannikkoa olivat vaarallisia. Yhdysvaltojen hallituksen mukaan noin 350 000 uudisasukasta lähti kohti länsirannikkoa vilkkaimpien 25 vuoden aikana ja noin 65 000 heistä jäi matkan varrelle. Peli alleviivaa tätä veikeän synkeällä ominaisuudella: aina kun joku pelaajan ryhmän jäsenistä kuolee, peli tallentaa tämän hautapaikan ja sen voi löytää myöhempien pelikertojen aikana. Tiettävästi tämä aiheutti erityisen suurta hilpeyttä kouluissa, joissa samoja Oregon Trail -asennuksia pelattiin vuosien ja vuosien ajan, jolloin “peperony & chease” -tason nimet täplittivät tietä Missourista Oregoniin.

Mutta jos ei satu olemaan amerikkalainen peruskouluoppilas, onko Oregon Trailissa mitään pelaamisen arvoista? No, ei hirveästi. Nyt retrosteluun osunut varhainen DOS-versio on vielä kovin alkeellinen ja sisältää hyvin vähän tekemistä. Tiettävästi myöhempien vuosien aikana julkaistut uusintaversiot ja jatko-osat ovat lisänneet peliin syvyyttä, mutta eivät nekään uudistukset Oregon Trailista mitään hittipeliä tee.

Monen muun retrosteltavan tavoin myös Oregon Trail on merkittävä lähinnä kulttuurihistoriallisen asemansa johdosta. Vaikka ei piittaisi pätkääkään uudisasukkaista, monet indie-pelinkehittäjät kasvoivat Oregon Trailin parissa ja ammensivat siitä inspiraatiota omiin peleihinsä. Organ Trail, The Flame & The Flood, Banner Saga ja Overland ovat vain muutamia esimerkkejä peleistä, jotka ovat selvästi paljon velkaa Oregon Trailille.

Liity Miikka Lehtosen seuraan retrostelemaan vanhoja pelejä joka lauantai Pelaaja.fissä. Ehdota kommenteissa, mitä seuraavaksi pitäisi napata retrosteluun.

Kommentit

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou

Kyseessä on yksi varhaisimmista tietokonepeleistä. Alkuperäisellä pelillä ikää jo yli 50 vuotta.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Meemeistä huolimatta ei ole tullut koskaan tutustuttua Oregon Trailin historiaan. Kuvittelin, että kyse oli Atarin surullisenkuuluisan E.T. pelin kaltaisesta huonousmeemistä. Nyt tämän meemiarvon ymmärtää jo huomattavasti paremmin.

Lainaus Izmou

Kyseessä on yksi varhaisimmista tietokonepeleistä. Alkuperäisellä pelillä ikää jo yli 50 vuotta.

Aika huikea pala pelihistoriaa. Pikaisella wikipedian vilkaisulla alkuperäisen tekstiseikkailun tosiaan koodasi HP2100:lle porukka college senioreita 1971. Dos-versio tuli markkinoille ilmeisesti 19 vuotta myöhemmin, eli se lienee jo verrattain "kehittynyt" versio.

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou
Käyttäjän Johanna Puustinen kuva
Johanna Puustinen

En osaa uida kunnolla, joten kuulostaa oikealta.