Retrostelussa Outrun – legendaarinen huristelupeli synnytti oman kansanliikkeensä

Retrostelussa tällä erää Segan klassikkokaahailu.

19.4.2021 08:26

Outrun

Jos pelaajilta kysytään, mitä heille tulee ensimmäiseksi mieleen heidän kuullessaan nimen Sega, reaktiot todennäköisesti vaihtelevat aika paljon vastaajan iästä riippuen. 16-bittisellä aikakaudella eläneet pelaajat voisivat vastata jotain sinisistä taivaista, värikkäistä ja iloisista peleistä, sekä todella iskevästä pelattavuudesta.

He olisivat täysin oikeassa, eivätkä vain sen takia, että nämä asiat tulevat minullekin ensimmäisenä mieleen. 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa Sega todellakin tuli niin tunnetuksi näistä värikkäistä peleistään ja sinisistä taivaistaan, että ilmiön ympärille lyötiin pystyyn jopa kansanliike, kun Xbox 360 -sukupolven videopelit korvasivat iloiset väripalettinsa ruskean ja punaisen sävyillä.

Ja se kaikki alkoi Outrunista.

Retrostelussa Outrun – legendaarinen huristelupeli synnytti oman kansanliikkeensä

Vuonna 1986 julkaistu Outrun ei ole Segan ensimmäinen kolikkopeli, ensimmäinen huristelupeli eikä edes ensimmäinen sinisiä taivaita pursuava peli. Mutta se on se legendaarisin. Outrunissa yhdistyivät kaikki erinomaisen kolikkopelihitin ainekset. Se oli kämäisten kotitietokoneiden aikana todella näyttävä peli. Vauhdin tuntu oli hillitön, soundtrack erinomainen ja pelattavuus niin koukuttavaa, että kun matka väistämättä päätyi voltteja lentävän Ferrarin myötä, automaattiin oli pakko syöttää lisää rahaa.

Ajan hengen mukaisesti tämä tarkoitti väistämättä, että ennen pitkää kolikkopelihitti tultaisiin kääntämään myös kaikille mahdollisille kotitietokoneille ja pelikonsoleille. Tykitys oli hirmuista ja oikeastaan vain Nintendon konsolit jäivät ilman omia versioitaan, koska vielä 1980-luvulla Nintendo ja Sega olivat kilpailijoita.

Kotiversioiden laadussa on dramaattisesti eroa, ja esimerkiksi Mega Driven käännös on jopa sangen onnistunut. Se pyörii nopeasti, näyttää hyvältä ja hämmentävästi myös kuulostaa hyvältä. Outrun-kokemuksessa Hiroshi Miyauchin hillittömän hyvä soundtrack on avainasemassa, joten tämä on tärkeä juttu.

Mega Drive -version jälkeen alkaakin sitten jyrkkä alamäki, jonka pohjalla kummittelevat vaikkapa DOSin ja Atari ST:n käännökset, jotka näyttävät karmeilta ja ovat miltei pelikelvottomia. Sellaista se aikanaan oli, koska esimerkiksi Sega ei itse koskenut näihin käännöksiin lainkaan. Sen sijaan oikeudet myytiin kolmansille osapuolille, jotka tiesivät, että Outrunin kotiversiot myisivät hyvin vaikka ne olisivat millaista tuubaa. Ja vähemmän yllättäen aikaisekseen supernäyttävän kolikkopeliversion pusertaminen paljon huonommille kotikoneille oli hyvin haastavaa puuhaa.

Retrostelussa Outrun – legendaarinen huristelupeli synnytti oman kansanliikkeensä

Outrun koki vuosituhannen vaihteen tiimoilla uuden nousemisen, kun pino pitkän linjan pelitoimittajia kyllästyi modernien pelien ”kaiken pitää olla ruskeaa, paitsi veren. Veri voi olla ruskehtavan punaista” -meininkiin ja aloitti ”Blue Sky in Games” -kampanjansa, joka huumorin säestämänä pyrki palauttamaan peleihin menneiden vuosien asenteita.

– Pelit tarvitsevat sinisiä taivaita! Pelit tarvitsevat kirkkaan keltaisia aurinkoja! Pelit tarvitsevat sinisiä ja punaisia juttuja! Me haluamme pelata iloisessa mielikuvitusmaailmassa, emme paskassa versiossa amerikkalaisesta slummista, joka on täynnä lisensoituihin urheilupukuihin pukeutuneita gangstereita, kampanja ilmoitti tavoitteekseen.

Kaiken keskiössä oli Outrun, jonka kampanja nosti esiin kaivatun asenteen ja pelidesignin huipennuksena. Olivatko toimittajat väärässä? Eivät ehkä ainakaan täysin, sillä vielä vuonna 2021 Magical Sound Shower pesee huolet, murheet ja stressin hartioilta alta aikayksikön. Vaikka kaikki väistämättä päättyykin voltteja lentävään Ferrariin.

Liity Miikka Lehtosen seuraan retrostelemaan vanhoja pelejä joka lauantai Pelaaja.fissä. Ehdota kommenteissa, mitä seuraavaksi pitäisi napata  retrosteluun.

Lisää luettavaa