Retrostelussa Penn & Tellerin pilapeli, josta tuli suunnaton hyväntekeväisyyshitti

Penn & Teller’s Smoke and Mirrors oli vitsi, josta oli vieläpä tarkoitus maksaa itsensä kipeäksi. Voi kylkiparkojani kun naurattaakin!

11.12.2021 09:13

Penn & Teller’s Smoke and Mirrors: Desert Bus

Taikurikaksikko Penn & Teller on viihdyttänyt maailmaa jo useamman vuosikymmenen ajan. Penn Jillette tunnetaan myös melkoisena nörttinä, joten ei ole mitenkään hirveän yllättävää, että kaksikko tunki lusikkansa myös videopelien torttuun 1990-luvun villeinä vuosina. Kun huomioidaan tällaisten projektien yleinen onnistumisprosentti, ei ole myöskään hirveän yllättävää, että tuloksena oli täyttä tuubaa.

Tässä tapauksessa tosin ainakin osittain tarkoituksella. Kyllä, Penn & Teller’s Smoke and Mirrors oli vitsi pelaajan kustannuksella ja siitä ilosta oli vielä tarkoitus maksaa itsensä kipeäksi. Voi kylkiparkojani kun naurattaakin!

Kuten olemme tällä sivustolla aiemminkin todenneet, FMV-pelit olivat 1990-luvun pelaamisen riesa. CD-levyjen huima tallennustila antoi pelinkehittäjille tekosyyn tehdä ”pelejä”, jotka olivat enimmäkseen vain videoiden katselua – vieläpä todella rumien sellaisten. CD-levylle ei lopulta mahdu hirvittävän paljon dataa, joten CD-pelien videolaatu jätti todella paljon toivomisen varaa.

Retrostelussa Penn & Tellerin pilapeli, josta tuli suunnaton hyväntekeväisyyshitti

Tästä huolimatta muutaman vuoden ajan yrittäjiä riitti, mukana myös Penn & Teller. Heidän pelinsä on kaksikon imagon mukainen teos, sillä se ei ole niinkään peli kuin kokoelma teoksia, joita voisi anteliaasti ja silmiään tosi paljon siristäen kutsua taideteoksiksi. Realistisempaa olisi todeta, että ne ovat sellaisia ekan vuoden koodariopiskelijan harkkatyön tasoisia räpellyksiä, joiden tuotantoarvot sattuvat olemaan vain hieman korkeammat. Miltä kuulostaisi vaikka Mofo, ennustava apina? Paina nappia ja apina heittää ruudulle ennustuksen ”en sinuna menisi ulos ensi perjantaina” -hengessä.

Julkaisijat ja muut vastuulliset tulivat itsekin siihen johtopäätökseen, että 70 euron vitsi ei lopulta naurattaisi pelaajia ihan hirveästi, joten koko projekti kuopattiin ja jätettiin julkaisematta. Prototyyppi kuitenkin vuoti nettiin ja sen kautta löytyi pieni takaovi, jonka kautta Penn & Teller’s Smoke and Mirrors nousi maailmanmaineeseen, joskaan ei ollenkaan niistä syistä, joita tiimi itse olisi halunnut.

Smoke and Mirrorsin muistetuin ja tunnetuin peli on Desert Bus, maailman ensimmäinen huippurealistinen arkisimulaatio. Sen tarkoituksena on ajaa Arizonan osavaltiosta Las Vegasiin bussilla, joka kulkee maksimissaan noin 60 kilometrin tuntinopeudella. Ajomatka kestää reilut kahdeksan tuntia, eikä sen aikana tapahdu yhtään mitään. Pelaaja vain pitää kaasunappia pohjassa ja välillä ohjaa hieman vasemmalle, sillä bussin ohjaus vetää koko ajan oikealle. Kieroa, ei voi siis vain teipata ohjaimen nappia pohjaan ja läpäistä peliä.

Retrostelussa Penn & Tellerin pilapeli, josta tuli suunnaton hyväntekeväisyyshitti

Mitä tapahtuu, jos jaksaa huristella kahdeksan tuntia aavikkomaisemissa ja pääsee Las Vegasiin? Peli antaa pelaajalle yhden pisteen, bussi käännetään ympäri ja se lähtee takaisin paluumatkalle. Tästä on jo pakko nostaa kehittäjille hattua, tämä on nerokasta trollausta!

Desert Bus ei ole pelinä mitenkään noteeraamisen arvoinen, mutta sen ympärille on muodostunut merkittävä hyväntekeväisyysliike. Vuonna 2007 ensimmäistä kertaa järjestetty Desert Bus for Hope -puhelinkeräys haastaa vuosittain kaveriporukan pelaamaan Desert Bus -peliä todella sadistisissa olosuhteissa. Mitä enemmän rahaa pelaajat lahjoittavat, sitä pitemmäksi uhrien peliaika venyy.

Vuonna 2020 pelaajat joutuivat tuskastelemaan Desert Busin ääressä yli 164 tuntia ja keräsivät miltei miljoona taalaa Child’s Play -hyväntekeväisyydelle. Vuonna 2021 pistettiin vielä paremmaksi, sillä pelitunteja kertyi 167 ja lahjoituksia miltei 1,2 miljoonaa taalaa. Idea on saanut myös itsensä Penn Jilletten ja Tellerin hyväksynnän, sillä kaksikko lahjoitti rahaa jo ensimmäiseen keräykseen ja on sittemmin ollut tukemassa niin tapahtumaa kuin sen järjestäjiä.

Kukaan ei varmastikaan 1990-luvulla osannut odottaa, että taikurikaksikon kalliista pilapelistä tulisi tällainen positiivisen antamisen ja meiningin lähde reilut 20 vuotta myöhemmin. Mutta joskus ne yllätykset voivat olla iloisiakin.

Liity Miikka Lehtosen seuraan retrostelemaan vanhoja pelejä joka lauantai Pelaaja.fissä. Ehdota kommenteissa, mitä seuraavaksi pitäisi napata  retrosteluun.

Lisää luettavaa