Retrostelussa Pinball Fantasies – Battlefield-kehittäjien menneisyydestä löytyy historian paras flipperipeli / Artikkelit / pelaaja.fi

Retrostelussa Pinball Fantasies – Battlefield-kehittäjien menneisyydestä löytyy historian paras flipperipeli

10.04.2021 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
2
Retrostelussa Pinball Fantasies – Battlefield-kehittäjien menneisyydestä löytyy historian paras flipperipeli

Pinball Fantasies

Nykyään ruotsalainen DICE on tunnettu yhdestä pelisarjasta ylitse muiden, sillä Battlefield-verkkoräiskinnät ovat olleet megasuosittuja jo ensimmäisestä osastaan lähtien. DICE ei kuitenkaan ponnistanut ilmoille tyhjistä, saati sitten tehtaillut monimutkaista verkkoräiskintää ensimmäisenä pelinään, vaan firman juuret ulottuvat kauas 1990-luvun alkuvuosille saakka.

Ennen Battlefieldejä DICE tunnettiin paitsi toisella nimellä, myös aivan toisenlaisista peleistä: 1990-luvun alkuvuosina pelaava maailma puhui Digital Illusionsin kehittämistä hillittömän hyvistä flipperipeleistä.

Retrostelussa Pinball Fantasies – Battlefield-kehittäjien menneisyydestä löytyy historian paras flipperipeli

Kuten 1990-luvun alkuvuosina usein oli tapana, myös Digital Illusionsin juuret ovat syvällä demoskenen mullassa. Neljä ruotsalaista ystävystä ja entistä demogroupin jäsentä päätti suomalaisen Remedyn tavoin vaihtaa demot pelinkehitykseen ja julkaisi ensimmäisenä pelinään suoraan hillittömän hitin Pinball Dreamsin muodossa.

Meidän katseemme on kuitenkin Pinball Dreamsin olan takana, sillä vaikka Pinball Dreams oli hyvä peli, se kalpeni vertailussa saman vuoden loppupuolella julkaistun jatko-osan Pinball Fantasiesin rinnalla.

Flipperipelit ovat olleet suosittuja siitä lähtien, kun pelikonsoleita ja kotitietokoneita nyt on yleensäkään ollut olemassa, sillä flipperin pelaaminen on kivaa. Mutta jos ei satu olemaan kohtalaisen varakas ja jäätävän kokoisessa kartanossa asuva tyyppi, niitä voi pelata vain pelihalleissa. Mitä jos saman kokemuksen siirtäisi digitaaliseen muotoon? Eiväthän flipperi-videopelit toki oikean kokemuksen kanssa kilpaile, koska oleellinen osa flippereistä nauttimista on se fyysinen kanssakäyminen mekaanisen laitteen kanssa, mutta hei: hyvä flipperipeli on kuitenkin ihan kohtalaisen hyvä korvike.

Pinball Fantasies on vuodesta 1995 saakka ollut flipperipelien kuninkaiden joukossa, sillä Digital Illusionsin tyypit saivat pelituntuman hiottua heti miltei täydelliseksi. Pallo tuntuu juuri sopivan painavalta ja realistisesti käyttäytyvältä esineeltä, minkä koodaaminen on varmasti ollut Amigalla illan tai parinkin rupeama.

Myös pelin kentät ovat erinomaisia. Moni digitaalinen flipperipeli missaa sen tärkeän pointin, että oikeissa flipperiautomaateissa on omat tarinansa. No, ”tarinansa”. Pelaaminen ei ole vain passiivista jyskyttämistä, vaan pelaajan tulisi edetä loogisten askeleiden kautta moniosaisen pelin läpi lyömällä pallonsa oikeaan aikaan oikeaan kohteeseen. Näin peliin aukeaa uusia osia ja reittejä, joita pitäisi sitten tavoitella.

Tämäkin puoli oli Pinball Fantasiesissa kohdallaan, mikä kielii kovasti siitä, että pelin kehittäjät olivat kenties itsekin melkoisia flipperifriikkejä.

Retrostelussa Pinball Fantasies – Battlefield-kehittäjien menneisyydestä löytyy historian paras flipperipeli

Pinball Fantasies myi erinomaisen hyvin ja poiki vielä vuonna 1995 jatko-osan, Pinball Illusionsin. Pelikoneiden kehityttyä Pinball Illusions sisälsi täysin digitaalista musiikkia ja edeltäjäänsä enemmän digitoitua ääntä. Koska myös flippereiden maailma oli parissa vuodessa kehittynyt teknisesti, Pinball Illusions ajan hengen mukaisesti hyödynsi paljon edeltäjäänsä enemmän virtuaalista LCD-näyttöään, jossa pyöri nyt komeita animaatioita ja jopa minipelejä. Ihan kuin 90-luvun puolivälin oikeissakin flippereissä!

Vaikka Digital Illusionsin tyypit siirtyivätkin tämän jälkeen hiljalleen muiden pelien pariin, tiimin flipperipelit elävät edelleen 90-luvun pelaajien muistoissa, eikä ihme. Niille kun ei tavallaan ole vieläkään löytynyt korvaajia tai voittajia. Toki Pinball FX:n kaltaiset, oikeita flippereitä digitaalisesti toistavat pelit ovat oma lukunsa, mutta rehellisesti sanoen nekään eivät pelituntumaltaan saa 28 vuotta vanhaa Amiga-peliä tuntumaan mitenkään alkeelliselta tai kankealta.

Ei huono saavutus Ruotsin pojilta!

Liity Miikka Lehtosen seuraan retrostelemaan vanhoja pelejä joka lauantai Pelaaja.fissä. Ehdota kommenteissa, mitä seuraavaksi pitäisi napata  retrosteluun.

Kommentit

Käyttäjän Irezawa kuva
Irezawa

Olen täysin samaa mieltä, että Pinball Dreams oli jo hieno peli mutta Fantasies räjäytti pankin. Myös kolmas osa Pinball Illusions oli mainio peli.

Kuvissa näkyvä Law 'n Justice on Illusionsin pöytä. Fantasiesin pöydät olivat Party Land, Speed Devils, Billion Dollar Gameshow sekä oma suosikkini Stones 'n Bones.

Käyttäjän make72 kuva
make72

Näitten tekijät tais kuuluu Amiga demo scenen the Silents grouppiin.Multa löytyy viellä Pinball illusions Amiga Aga versio cibbinä.Muuten ainaki iphoneen löytyy appstoresta Pinball dreams sekä fantasies hyvin tuntuu toimivan puhelimella.
Tosin mieluiten pelaan Amigalla.

Nostoja