Retrostelussa Shadow Warrior – miten pitkälle rasismi ja väkivalta riittävät? / Artikkelit / pelaaja.fi

Retrostelussa Shadow Warrior – miten pitkälle rasismi ja väkivalta riittävät?

6.02.2021 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
7
Retrostelussa Shadow Warrior – miten pitkälle rasismi ja väkivalta riittävät?

Shadow Warrior

1990-luvun perspektiivistä 3D Realmsin Duke Nukem 3D:n pitkäikäisin perintö oli sen pelimoottori. Aikanaan vallankumouksellisella Build Engine -moottorilla tehtailtiin Duken jälkeen useita muitakin räiskintäpelejä, luonnollisesti vaihtelevin tuloksin.

Eräs eniten huomiota keränneistä oli vuonna 1997 ilmestynyt Shadow Warrior, eikä huomio valitettavasti ollut puhtaasti positiivista.

Shadow Warriorin kehityksestä vastasi suurelta osin sama tiimi, joka oli aiemmin kehittänyt myös Duke Nukem 3D:n. Pääosassa nähtävän Lo Wangin hahmon kehitti itse George Broussard, joka tunnetaan myös Duke Nukemin isänä. Yhtäläisyydet on helppo uskoa, sillä Shadow Warrior pyrkii esiintymään edukseen samoilla elementeillä kuin Duke Nukemkin: se on äärimmäisen väkivaltainen ja kyseenalaisella huumorilla varustettu räiskintäpeli.

Retrostelussa Shadow Warrior – miten pitkälle rasismi ja väkivalta riittävät?

Siinä missä Duke Nukemin tapauksessa huono huumori oli enimmäkseen pissa- ja kakkahuumoria ronskilla seksismillä varustettuna, Shadow Warrior nojaa hieman toiseen suuntaan flirttailemalla aika avoimesti rasistisen huumorin kanssa. Jos sitä ei jo aasialaisen soturimme nimestä, ”Lo Wang”, aavistanut, Shadow Warrior on täynnä ”ah, me so solly” -tason läppää. Lo Wang kuulostaa 1950-luvun aasialaiselta stereotyypiltä, joka sitten tykittää suustaan huonoja vitsejä ja viittauksia 90-luvun puolivälin pop-kulttuuriin.

En toki yritä väittää, että Broussard ja kumppanit pelin kehittämisen välissä pitivät ku klux klan -henkisiä rasistikekkereitä takapihallaan, mutta Shadow Warrior edustaa hämmentävän huonoa makua. Se sekoittaa surutta Kiinan ja Japanin keskenään (Lo Wang on kiinalainen ”ninja”), nojaa muinaisiin rasistisiin stereotyyppeihin ja vitseihin, pudottelee lisämausteeksi mukaan hieman alastomia anime-hahmoja ja kuorruttaa koko kakun pelihistorian huonoimmalla ”komedia-räpillä”. Ja kyllä, muistan Donkey Kong Rapin.

Jos onnistuu pääsemään ylitse pelin kehnosta huumorista ja asenneongelmasta, jääkö jäljelle mitään pelaamisen arvoista? Mmm. Hankala kysymys. Nostan 3D Realmsille hattua siitä, että tiimi on selvästi oppinut lisää kikkoja Duke Nukem 3D:n jälkeen ja hyödyntää oppimaansa Shadow Warriorissa. Se sisältää ajettavia ajoneuvoja, konekivääripesäkkeitä ja muuta vuonna 1997 oikeasti vallankumouksellista kamaa.

Retrostelussa Shadow Warrior – miten pitkälle rasismi ja väkivalta riittävät?

Hyvä pelimoottori ei kuitenkaan riitä paikkaamaan huonoa pelisuunnittelua. Shadow Warriorin kentät ovat sekavia ja suttuisia sokkeloita, joissa juostaan 10 minuuttia etsimässä avaimia ja niihin sopivia lukkoja. Vaikeustaso on myös hieman turhan korkea, sillä viholliset tykittävät Lo Wangin kumoon alta aikayksikön ja sitten yritetään uudelleen.

Muistan hämärästi, että vuonna 1997 Shadow Warrior jaksoi hymyilyttää typerällä huumorillaan hetken, minkä jälkeen pelasimme LAN-viikonlopuilla sen moninpeliä mutta siihen se sitten jäikin. Shadow Warriorista ei tullut Duke Nukemin kaltaista 1990-luvun pelimaailman jättiläistä, joten oli hieman hämmentävää kun peli herätettiin vuonna 2013 uudelleen henkiin ”uudelleenkuviteltuna” versiona, joka sai vielä jatko-osankin muutamaa vuotta myöhemmin.

Mutta mikäs siinä, jos ei keksi itse mitään hyviä ideoita, niin aina voi kierrättää uudelleen toisten huonoja ideoita. Tervetuloa pelibisnekseen!

Liity Miikka Lehtosen seuraan retrostelemaan vanhoja pelejä joka lauantai Pelaaja.fissä. Ehdota kommenteissa, mitä seuraavaksi pitäisi napata  retrosteluun.

Kommentit

Käyttäjän rautahuilu kuva
rautahuilu

Olen ilmeisesti huono ihminen kun näen stereotypioihin nojaavan huumorin huumorina.
Suosittelen jättämään pelaamatta semmoisen kuin redneck rampage enkä ainoastaan valkoisiin maalaisiin kohdistuvan rasismin takia.

Käyttäjän Portable kuva
Portable

Onks tää sama tyyppi joka mollas postal 2?

Käyttäjän Oskulock kuva
Oskulock
Lainaus Portable

Onks tää sama tyyppi joka mollas postal 2?

Tottakai on, näkeehän sen jo siitä että tämän voisi vetää google translaten läpi suoraan Kotakun sivuille.

Käyttäjän frozen kuva
frozen

Huomaa että SJW vallannut pelaajan toimituksen nykyään ja samoin Sony fanipojat kun annetaan bannia ilman mitään varoitusta jos postataan negatiivista Sony jutuista

Käyttäjän Bloob kuva
Bloob
Lainaus rautahuilu

Olen ilmeisesti huono ihminen kun näen stereotypioihin nojaavan huumorin huumorina.
Suosittelen jättämään pelaamatta semmoisen kuin redneck rampage enkä ainoastaan valkoisiin maalaisiin kohdistuvan rasismin takia.

Sama täällä, ja aika usein mitä överimmin stereotyyppeihin nojataan, niin sen hauskempi. Absurdius on oma huumorin lajinsa, ja usein nojaa stereotyyppeihin, mutta ei sovi kaikille. Esimerkiksi, Bayonetta tai Keijo.

Käyttäjän Fwank_91 kuva
Fwank_91

Heti otsikon ja kuvan nähtyäni mielessä alkoi soimaan pelin tunnari. Esikouluikäisenä shareware versio oli kovassa kulutuksessa, ai että.

Käyttäjän Speedy kuva
Speedy

Se on huumoria. Se että jos se ei jollekkin uppoo niin ei tarkota etteikö se muille uppoisi ilman että se tekee ihmisistä rasisteja. Hauska peli ja huumori nauratti mutta en silti yhtään rasistisemmaksi muuttunut.