Retrostelussa Sim City 2000 – jatko-osa, jota ei oikeastaan edes kehtaisi sanoa jatko-osaksi / Artikkelit / pelaaja.fi

Retrostelussa Sim City 2000 – jatko-osa, jota ei oikeastaan edes kehtaisi sanoa jatko-osaksi

22.07.2023 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
1

Jos maailmassa on jotain, mitä vakavat taiteilijat vihaavat, niin jatko-osien kehittämistä. Ymmärrän kyllä hyvin. Jos on luova ihminen, jolla on paljon erilaisia ja toteuttamistaan odottavia ideoita, niin palaaminen jo kertaalleen tehdyn idean pariin, vaikkakin sitten jatkokehitellyssä muodossa, ei välttämättä tunnu kovinkaan houkuttelevalta.

Tämä oli kuitenkin se todellisuus, joka odotti Will Wrightia. Vuonna 1989 julkaistu SimCity oli mieletön hitti, joka teki Wrightista ja hänen studiostaan kertalaakista pelimaailman suuria nimiä. Wright hyödynsi pelin tuottoja ja mainettaan kokeilemalla jos jonkinlaisia ideoita. SimEarth, SimAnt, SimLife ja muut sarjan pelit eivät päässeet lähellekään SimCityn suosiota, ja niin ei auttanut muu kuin purra hammasta ja palata SimSorvin ääreen.

Jälkikäteen on todettava, että tämä oli lopulta kaikkien onni, sillä tuloksena ollut SimCity 2000 oli älyttömän hyvä peli.

Vaikka kyseessä toki on kiistatta jatko-osa, nimike tuntuu tässä tapauksessa miltei vähättelevältä. SimCity 2000 on niin valtava harppaus eteenpäin yksinkertaisesta originaalista, että oksat pois. Perspektiivi on vaihtunut alkuperäisen yläkuvakulmasta isometriseen, ja kun maailmaa on kerran helpompi hahmottaa kolmiuloitteisena ympäristönä, siihen on myös lisätty korkeuseroja. Kyse ei ole pelkästä graafisesta fiilistelystä, sillä realistisempi maaston mallintaminen tuo peliin runsaasti lisää haastetta ja syvyyttä – sekä vertauskuvallisesti että kirjaimellisesti.

Alkuperäisessä SimCityssä pelaaja oli sidottu maan päälle, mutta SimCity 2000 tuo mukaan myös kaupunkien maanalaisen puolen metrojen ja vesiputkistojen muodossa. Kaupungit eivät myöskään enää sijaitse tyhjiöissä, vaan niiden ympärillä on muita kaupunkeja, joihin voi rakennella yhteyksiä maanteiden muodossa. Alkuperäisestä pelistä mukana tuodut lentokentät ja satamatkin tuntuvat paljon mielekkäämmiltä, kun ne oikeasti yhdistyvät johonkin – vaikka se jokin sitten onkin vain nimi kartalla.

Kun kerran vauhtiin päästiin, Wright lisäsi tiiminsä kanssa peliin älyttömästi muutakin sisältöä ja syvensi alkuperäisen pelin ideoita entisestään. Erilaisia voimaloita on joka lähtöön, veroprosentteja voi säädellä kaupungin eri aluetyypeille, houkuttavuutta voi lisätä rakentelemalla museoita tai bussiverkostoja, kaavoituksessa voi omistaa alueita kevyelle tai tiheämmälle rakennukselle ja niin edelleen. Listaa voisi jatkaa vielä usean kappaleen verran.

Kuten jo totesin: SimCity 2000 ei ole mikään perustason jatko-osa, jossa alkuperäiseen peliin lisättiin pari uutta juttua ja korkea hintalappu. Se on toki selvästi yhä SimCityn perillinen, sillä se tuo mukana paljon tuttuja ideoita, ja tietenkin myös sen tärkeimmän piirteen: hauskuuden.

SimCityjen väliin mahtuneet SimKokeilut epäonnistuivat todennäköisesti useista monimutkaisista syistä johtuen, mutta keskeinen tekijä oli se, että niiden pelaaminen ei ollut hauskaa. Ne lipsahtivat liian paljon sinne simulaation puolelle, eikä vaikka verrattain monimutkaisen maapallosimulaation seuraaminen ollut kovinkaan hauskaa puuhaa.

Onkin mukavaa, että Wright löysi SimCity 2000:ta varten sen kadoksissa olleen tasapainon uudelleen. Se on kyllä edelleen aikaisekseen todella kehittynyt ja realistinen kaupunkisimulaatio, mutta ei ikinä pelattavuuden tai hauskuuden kustannuksella. Käyttöliittymä toimii mainiosti ja pelaaminen on sujuvaa. Grafiikka on näyttävää ja värikästä, ja pelkästään jatkuvasti kehittyvän kaupungin seuraaminen ja katselu on hauskaa puuhaa. Peli ei myöskään unohda sitä tärkeää pilkettä silmäkulmassa ja se elää edelleen muutamien meemien muodossa. Kukapa meistä ei olisi jossain vaiheessa törmännyt siihen harmaassa laatikossa olevaan ukkeliin, joka uhoaa, että budjetin leikkaamista tullaan vielä katumaan. Se ukkeli on muuten itse Will Wright.

Hauskuuden myötä SimCity 2000 löysi myös ne kadoksissa olleet myynnit. Siitä tuli välitön hitti, joka vielä merkittävämmin piti asemansa pitkään. PC-versio tuotti mukavasti rahaa vuosien ajan laajennustensa ansiosta, ja suunnilleen kaikille mahdollisille alustoille julkaistut käännökset löysivät myös yleisönsä.

Tämän ohella SimCity 2000 oli myös koko pelisarjan ja kaupunginrakentelugenren kannalta todella vaikutusvaltainen peli. Se on nimenomaan se teos, jota sarjan myöhemmät pelit kopioivat ja josta myös miltei kaikki muut ovat lainailleet ideoita omiin peleihinsä.

On toki mahdoton sanoa, mitä lennokkaita Sim-pelejä meiltä jäi näkemättä, koska Wright tiimeineen joutui kehittämään jatko-osan alkuperäiselle hitilleen, mutta kun tuloksena oli näin rakastettu ja vaikutusvaltainen peli, ei siitä voi lopulta olla kovin harmissaankaan. Enkä usko, että Wright itsekään katui projektia hirveästi.

Liity Miikka Lehtosen seuraan retrostelemaan vanhoja pelejä viikottain Pelaaja.fissä. Ehdota kommenteissa, mitä seuraavaksi pitäisi napata retrosteluun.

Kommentit

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou

Yksi kaikkien aikojen suosikkipeleistä. Tähän tuli upotettua kyllä paljon tunteja, joka tulee edelleen kaivettua aika ajoin esiin. Mahtava peli kyllä.