Retrostelussa Star Wars: Rebel Assault – historian palautetuin videopeli / Artikkelit / pelaaja.fi

Retrostelussa Star Wars: Rebel Assault – historian palautetuin videopeli

23.01.2021 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
2
Retrostelussa Star Wars: Rebel Assault – historian palautetuin videopeli

Star Wars: Rebel Assault

Palataan ajassa taaksepäin 1990-luvun alkuvuosiin, jolloin Tähtien sota oli todellakin trilogia. Kolme tuolloin jo muutaman vuoden vanhaa filmiä, legendaarisen surkea jouluspesiaali ja pino sarjakuvia ja kirjoja. Siinä se koko Tähtien sota -media-arkisto sitten olikin.

Kun kaiken maailman Jar Jar Binksit ja J.J. Abramsit eivät olleet vielä ehtineet pilaamaan koko sarjaa ja George Lucas oli useimpien mielestä vielä ainakin kohtalainen elokuvamaakari, kaikenlaiset Tähtien sota -pelit olivat vielä aikamoisia juhlatapauksia. Antoivathan ne kuitenkin tilaisuuden sukeltaa siihen monien rakastamaan universumiin konkreettisemmin kuin vaikka pöytäroolipelit tai novellit.

Näihin aikoihin nähtiin lukuisia pelijulkaisuja, joista osa oli jopa ihan hyviä. SNESin Star Wars oli ihan asiallinen tasohyppelypeli ja PC:lle julkaistu Dark Forces ihan kelvollinen varhainen 3D-FPS. Mutta joukkoon mahtui myös kalkkunoita, joiden kuningas on kiistatta vuonna 1993 julkaistu Star Wars: Rebel Assault.

Retrostelussa Star Wars: Rebel Assault

Rebel Assault oli kyyninen rahastusyritys, joka onnistui. CD-ROM-teknologia antoi pelinkehittäjien pumpata optiselle levylle yli viidensadan disketin verran dataa, joten yllättäen suttuinen koko ruudun video ja tuhnuiset digitaaliset ääniraidat olivat myös pelinkehittäjien ulottuvissa. Ja niitähän sitten hyödynnettiin kyseenalaisilla tavoilla.

Rebel Assaultin koko jippo on, että se olevinaan antaa pelaajan itse sukeltaa fotorealistiseen Tähtien sodan maailmaan uutena kapinaliiton pilottina. Todellisuus on luonnollisesti pari astetta karumpi, koska lopulta niille CD-levyille ei hirveän paljon hirveän laadukasta videota mahtunut. Niinpä Rebel Assault näyttää aivan karmealta. Lento Beggar’s Canyonin läpi muistuttaa enemmän silmänsä hautaamista mutalätäkköön. Ruudun täyttävät suttuiset, peukalon pään kokoiset väriläiskät, jotka tavallaan muodostavat ohi vilistävän kanjonin reunat. Pelaajan tehtävänä on sitten yrittää väistellä äärimmäisen huonosti määriteltyjä esteitä ohjausmetodilla, joka on yhtä elegantti kuin kaatokänninen setä nakkikioskin jonossa. Horjuu vasemmalle, horjuu oikealle, hups, nyt se singahtikin turvalleen 10 metriä vasemmalle.

Pelaaminen on miltei mahdotonta, koska kehitystiimi odottaa pelaajan pystyvän tarkkoihin ohjausliikkeisiin, jotka eivät näillä kontrolleilla ole yksinkertaisesti mahdollisia. Tähän on myös syynsä: jos Rebel Assaultia pelaa hyvin, sen pystyy pelaamaan läpi reilusti alle puolessa tunnissa. Ehkä jopa vartissa. Kenttiä on vain muutama, eikä uudelleenpeluuarvoa ole juuri lainkaan.

Pelaajat huomasivat myös tämän alta aikayksikön ja tarinan mukaan Rebel Assault onkin pelihistorian palautetuin peli. Kalliin CD-pelin ostajilla oli edessä pettymys, kun bussimatka kotiin kesti kauemmin kuin itse pelin läpäiseminen. Sitten lähdettiin bumerangina takaisin kauppaan vaatimaan rahoja takaisin.

Retrostelussa Star Wars: Rebel Assault

Peli sai kriitikoilta murskaavan vastaanoton, mutta ilmeisesti rahojen takaisin vaatiminen ei onnistunut lopulta riittävän monilta pelaajilta, sillä muutamaa vuotta myöhemmin Lucasfilm iski uudelleen Rebel Assault II:n muodossa. Pelaajat lankesivat jälleen samaan ansaan ja todella lyhyt videorällästys oli myyntimenestys.

Kiinnostavampaa on, että Rebel Assault II:n kehityksestä vastasi Factor 5 -studio, joka kerran Tähtien sodan makuun päästyään kehitti kehnon pelin jatkoksi pinon erinomaisia Rogue Squadron -räiskintäpelejä.

Mutta niistä puhutaan lisää myöhemmin.

Liity Miikka Lehtosen seuraan retrostelemaan vanhoja pelejä joka lauantai Pelaaja.fissä. Ehdota kommenteissa, mitä seuraavaksi pitäisi napata  retrosteluun.

Kommentit

Käyttäjän Paladin777 kuva
Paladin777

En tiedä sekoitanko nyt Rebel Assault 1 ja 2 keskenään. Muistan kun muksuna tuota peleilin. Ei ole epäilystäkään siitä kultaako aikamuistot vai ei. Muksuna tämän pelin grafiikka oli kuitenkin upea, verrattuna oikeastaan mihinkään, mitä tuolloin nähtiin niin peli ei hävinnyt.

Oma fiilis 90-luvun tuosta vaiheesta on, että kiskoräiskinnät elivät myös tuolloin kultakauttaan. Muistan kuinka pelihallissa hakattiin monen montaa kiskoräiskintää, joiden vaikeusaste oli ruuvattu niin korkeaksi, että markat vain kilisivät omistajan taskuun. Kun pelit olivat lähtökohtaisesti lyhyitä niin ainut keino niitä pidentää oli vaikeusaste.

Paluu tästä Rebel Assaultiin. Peli tarjosi tuolloin vaihtoehdon pelata upeaa kiskoräiskintää kotona, upottamatta koko säästöpossua pelihallin pelikoneen kitaan. Star Wars oli myös kovassa huudossa, niin olihan tämä pakko-ostos. Enkä muista koskaan ajatelleeni, että nyt rahat menivät kankkulan kaivoon tai että peli pitäisi palauttaa.

Maailma on toki muuttunut ja ajanhammas on kalunnut montaa lapsuuden suosikkipeliä todella kovaa. Ihan tuosta syystä mieluummin jätän lapsuuden suosikkipelit (lukuunottamatta NES JA SNES pelejä) pelaamatta. Ainakin itse muistelen ihan mielellään Rebel Assaultia ja muutamia kohokohtia pelistä. En siltikään suositelle kenellekkään tämän pelaamista enää! Miikan arvostelun kanssa olen siitä samaa mieltä.

Käyttäjän mur72 kuva
mur72

Nyt on niin syvältä perseestä kirjoitettu, että onkohan tää joku hätähuuto? RA1 oli suurinpiirtein kaikkialla ylistetty, eikä mikään ihme. Kakkonen oli sitten rahastusta ja niitä huonoja arvosteluja saanut palautettu peli.
Ei tarttis kännissä tai krapulassa tällasta paskaa Lehkosen kirjotella.

Nostoja