Retrostelussa Teenage Mutant Ninja Turtles IV: Turtles in Time / Artikkelit / pelaaja.fi

Retrostelussa Teenage Mutant Ninja Turtles IV: Turtles in Time

12.11.2017 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
3

Kolikkopeli kotiruudulla!

Kun olin nuori mies, kolikkopelit eivät olleet vain mobiilipelejä suurilla ruuduilla, vaan jotain elämää suurempaa. ”Kolikkopeli kotiruudulla” oli käsite, jota lukemattomat pelit jahtasivat ja 16-bittisten konsolien myötä myös miltei saavuttivat.

Eräs minulle rakkaimmista esimerkeistä onnistumisesta on Turtles in Time. Teinimutanttikilpikonnat olivat minulle tuttuja Kevin Eastmanin ja Peter Lairdin sarjakuvien, sekä niihin pohjautuvan pöytäroolipelin myötä. NESille julkaistu Teenage Mutant Ninja Turtles II: The Arcade Game oli vielä vain vaisu varjo siitä oikeasta, paljon hienomman näköisestä kolikkopelistä, jota joskus kesäreissuilla Särkänniemeen pääsimme pelaamaan.

Kun sitten muutamaa vuotta myöhemmin Turtles in Time julkaistiin Super Nintendolle, leuat loksahtelivat. Tämähän näyttää aivan siltä kolikkopeliltä! Suuret spritet ja värikäs grafiikka olivat välittömiä valtteja, joilla peliä kelpasi esitellä kavereille. Se todellakin näytti prikulleen kolikkopeliltä, vaikka esikuvan nelinpeliä siitä ei löytynytkään. Kahdestaankin oli kiva pelata!

Turtles in Time hyödynsi myös Super Nintendon Mode 7 -skaalainpiiriä erinomaisen hauskalla tavalla. Joskus tiukan kombon jälkeen kilpparit sieppasivat vihollisiaan kraivelista kiinni ja heittivät ne päin näyttöä. Eräässä pomotaistelussa tämä on jopa ainoa keino vahingoittaa pomoa, jonka perspektiivistä taistelua tarkastellaan. Samaista ideaa oli toki käytetty aiemminkin muun muassa Raren Battletoads-pelissä, mutta ei se näin hyvältä näyttänyt!

Lopulta kotiversio oli ehkä vielä esikuvaansa parempi, sillä siihen oli lisätty uusia kenttiä ja pomoja. Tämä tuli todellakin tarpeeseen, sillä alkujaan kolikkopeliksi suunniteltu kilpparirällästys oli sangen lyhyt kokemus: 600 markan hintaisen pelin pelasi ensimmäistäkin kertaa läpi muutamassa tunnissa.

Se ei tahtia haitannut, sillä Turtles in Timeä pelattiin Lehtosilla kerran toisensa jälkeen. Kuten monet Konamin tuon ajan pelit, se oli erinomaisen näyttävä, viihdyttävä ja koukuttava toimintapläjäys. Sellainen, jonka saamisesta kotiruuduille vain muutamaa vuotta sitten vielä haaveiltiin kolikkopelihalleissa.

P.S. peli toimii edelleen mainiosti ja kiitos emulaattoreiden itse kukin voi nyt vertailla alkuperäistä kolikkopeliä ja Super Nintendo -käännöstä rinnakkain.

Liity Miikka Lehtosen seuraan retrostelemaan vanhoja pelejä uudistuneessa Pelaajalehti.comissa joka sunnuntai!.

Kommentit

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Ilmaisen jälleen epäsuositun mielipiteeni. The Hyperstone Heist oli ja on edelleen parempi. Ei tietenkään tarkoita etteikö Turtles In Time olisi myös todella hyvä.

Käyttäjän Chadu kuva
Chadu

Suosikki peli Super Nintendolla :). Tämä peli sai jopa säästämään aikanaan Playstation konsoliin.

Käyttäjän Boxxu kuva
Boxxu

Ehkä parhaat pelimusiikit ja äänet ikinä <3 Pomotaistelujen bassojytke soi päässä vieläkin.