Sata battle royale -peliä hyppää markkinoille, kuka voittaa? Katsauksessa viisi lupaavinta! / Artikkelit / pelaaja.fi

Sata battle royale -peliä hyppää markkinoille, kuka voittaa? Katsauksessa viisi lupaavinta!

12.05.2018 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
3
Sata battle royale -peliä hyppää markkinoille, kuka voittaa? Esittelyssä viisi lupaavinta!

Sata battle royale -peliä hyppää markkinoille, kuka voittaa?

PlayerUnknown’s Battlegroundsin ja Fortnite Battle Royalen noustua hillittömiksi hiteiksi suunnilleen jokainen kynnelle kykenevä pelinkehittäjä on lähtenyt kehittämään omaa battle royale -peliään.

Kilpailijoita riittää jo nyt yllin kyllin, ja lisää ilmestyy Steamin tulevien pelien listalle sellaista tahtia, että kaikkien – tai edes merkittävän osan – käsitteleminen olisi mahdotonta. Samalla se olisi myös aika hyödytöntä, sillä suurin osa kehittäjistä tuntuu vain tavoittelevan suosiota kopioimalla härskisti PUBG:tä tai Fortnitea.

Eivät kuitenkaan kaikki, sillä muutamilta harvoilta peleiltä saattaa olla odotettavissa muutakin kuin kopiointia. Esittelemme nyt lyhyesti niistä viisi. Pinnan alla kuplii muitakin lupaavia pelejä, joista ei kuitenkaan tiedetä vielä oikeastaan yhtään mitään.

Tiettävästi esimerkiksi seuraavaan Battlefield-peliin ollaan lisäämässä battle royale -pelitilaa, ja DICEn toteuttamana idealta on ehkä lupa odottaakin jotain. Myös suomalainen Housemarque kehittää Stormdivers-peliä, joka on haastattelujen perusteella ainakin jonkinlainen battle royale -peli.

Paladins Realm Royale

Hi-Rez Studiosin Paladins on käytännössä ilmainen ja fantasia-aiheinen vaihtoehto Blizzardin Overwatchille. Paladins Realm Royale onkin kiinnostava tapaus, koska se sisältää samanlaisia ”hero shooter” -elementtejä. Hahmoilla on omat ominaisuutensa ja kykynsä, joita voi tehostaa kentältä löytyvillä aseilla ja lootilla.

Battlegrounds-pelitila on edennyt testivaiheeseensa, ja testin perusteella tulossa on kovin Fortnite-henkistä kepeää ja nopeatempoista mättöä. Hahmokyvyt piristävät peliä ja tuovat siihen hieman lisää syvyyttä, mutta ainakaan toistaiseksi Paladins Realm Royale ei tunnu löytäneen lopullista muotoaan. Pelkät hahmokohtaiset kyvyt tuskin riittävät erottamaan sitä massasta niin paljon, että suuri yleisö jättää Fortnitensa. Onneksi kehitysaikaa vielä riittää.

Radical Heights

Radical Heights on muun muassa Unreal Tournamentin ja Gears of War -pelisarjan taustavaikuttaja Cliff Bleszinskin ja hänen Boss Key Productions -studionsa uusi peli. Kun moninpeliä kehittävän tiimin takaa löytyy tällaista kokemusta, on syytä odottaa peliltäkin jotain.

Toistaiseksi Radical Heights tuntuu lähinnä nojaavan armottomaan ja ylilyövään 80-luvun juustoiseen tunnelmaansa. Takatukat liehuvat, neonvärit hohtavat ja matsivoiton jälkeen soi Karate Kid -leffasta tuttu Joe Espositon You’re The Best.

Ironian ohella Radical Heights tarjoaa kiinnostavia ideoita, kuten BMX-prätkät, joilla voi tehdä matsin aikana temppuja. Pelin aikana kerätään rahapalkintoja, joita voi tallettaa tililleen ja käyttää joko parempien aseiden hankkimiseen tulevissa matseissa tai lootin ostamiseen hahmolleen.

Uutispäivitys 14.5.2018: Battle royale ei pelastanut pelistudiota – Radical Heights -kehittäjä Boss Key suljetaan

Mavericks: Proving Grounds

Mavericks: Proving Grounds on suuruudenhulluuden ruumiillistuma. Sadan pelaajan battle royale ei kehittäjien mielestä riitä, sillä heidän pelissään saarelle heitetään 400 pelaajaa, erikoistapauksissa jopa tuhat. Toistaiseksi nämä ovat vain suuria myyntipuheita, sillä itse peliä on demottu lehdistölle paljon pienemmillä pelaajamäärillä.

Testaamaan päässeet toimittajat ovat kuitenkin kertoilleet kiinnostavia tarinoita. Mavericksissa on paljon syvyyttä, josta esimerkkinä mainittakoon vaikkapa maastoon jäävät jalanjäljet ja pelaajien liikkeistä lakoontuva kasvillisuus, jota hyödyntäen joku voi jäljittää saalistaan – tai jonka avulla seuraajan voi johdattaa ansaan.

Suurilla puheilla ei tietenkään ole mitään arvoa, vaan lupaukset täytyy myös lunastaa. Suoraan sanoen Mavericksin kehittäjillä riittää pelottavan paljon työtä, mutta yrittämättä ei saavuta mitään. Toivotaan siis parasta.

Battlerite Royale

Ei, nyt ei ole aprillipäivä. Suosittu MOBA-henkinen areenamättö Battlerite on myös hyppäämässä battle royale -kelkkaan. Aivan äskettäin julkistettu pelitila kuulostaa paperilla hieman huonolta idealta pelissä, joka keskittyy ylhäältä kuvattuihin, muutaman minuutin mittaisiin ja maksimissaan kuuden pelaajan välisiin areenamättöihin.

Onneksi myös kehitystiimi tuntuu tiedostavan tämän, sillä Battlerite Royale ei ole ihan tusinakamaa. Kehittäjien mukaan hakusessa on ollut Diablo-henkinen roolipelikokemus, jossa maksimissaan 20 pelaajaa tutkii mystistä saarta, kerää kokemustasoja ja saalista sekä tietenkin myös murhaa toisiaan. Battlerite Royale julkaistaan ilmaisena päivityksenä Battleriteen ”kesän aikana”, joten kokeilemaan pääsee jo kohtapuoliin.

Dying Light: Bad Blood Battle Royale

Kuten muutkin kiinnostavat battle royale -pelit, myös Dying Light -zombipelin battle royale -tila sisältää kiinnostavia ja erilaisia ideoita. Tällä kertaa saarelle ei hyppää sataa vaan kuusi pelaajaa. He eivät myöskään taistele pelkästään toisiaan vastaan, vaan saarella on myös tuhat tekoälyn ohjastamaa zombia. Niitä tappamalla manataan esiin suurempia pomohirviöitä, joista saa parempaa saalista ja enemmän pisteitä – jos siis niistä selviää hengissä.

Tällaista PvP:n ja PvE:n yhdistelmää on kokeiltu muun muassa CryTekin Hunt: Showdownissa, mutta Dying Lightin etuna on muun muassa se, että peruspeli itsessään on jo oikein toimiva ja mainio zombimurhasimulaatio. Tiukka selviytymistaistelu kauhujen saarella sopii ainakin ideana pelikaavaan mainiosti, sillä zombien joukossa seikkailu on ahdistavaa ja stressaavaa puuhaa jo ennen kuin kuvioihin lasketaan muut ihmispelaajat, jotka voivat auttaa tai puukottaa selkään juuri pahimmalla hetkellä.

Kommentit

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Call of Dutyksi Call of Dutyn paikalle -tilanne. Kaikki tulee feilaamaan.

Käyttäjän Kukko kuva
Kukko
Lainaus snaketus

Call of Dutyksi Call of Dutyn paikalle -tilanne. Kaikki tulee feilaamaan.

Call of Duty feilas itsensä jo kahdeksan vuotta sitten. Enpä usko, näissä kaikissa on potentiaalia niin kauan, kun Fortnitessa on sitä paskaa rakentamista ja PUBGin moottori on aivan paska eli kumpikaan ei tule parantumaan.

Käyttäjän Viikuna kuva
Viikuna
Lainaus

Call of Duty feilas itsensä jo kahdeksan vuotta sitten. Enpä usko, näissä kaikissa on potentiaalia niin kauan, kun Fortnitessa on sitä paskaa rakentamista ja PUBGin moottori on aivan paska eli kumpikaan ei tule parantumaan.

PUBGilla on sama moottori kuin Fortnitellakin (Unreal Engine 4).