Spider-Man: Miles Morales on pian täällä – haastattelussa PS5-julkaisupelin peliohjaaja Cameron Christian / Artikkelit / pelaaja.fi

Spider-Man: Miles Morales on pian täällä – haastattelussa PS5-julkaisupelin peliohjaaja Cameron Christian

7.11.2020 // Kirjoittanut: Toimitus
7
Cameron Christian, Marvel's Spider-Man: Miles Morales, Miles Morales, Spider-Man: Miles Morales

Se uudempi Hämähäkkimies saa tulevina viikkoina oman PlayStation-seikkailunsa, kun Marvel's Spider-Manin astetta tiiviimpi sivuosa Spider-Man: Miles Morales saapuu PS4:lle 12. marraskuuta ja PS5:lle laitteen julkaisussa 19. marraskuuta.

Noin vuosi edellispelin tapahtumien jälkeiseen aikaan sijoittuvassa tarinassa seikkaillaan talvisessa New Yorkissa, kun seittisinkoilu-uraansa aloitteleva Miles ajautuu keskelle energiayhtiö Roxxonin ja Tinurin palkka-armeijan välienselvittelyä.

Pelaaja sai lähestyvän julkaisun myötä jutusteluyhteyden suoraan peliä kehittävälle Insomniac Gamesille, josta toimituksen kysymyksiin päätyi vastailemaan Spider-Man: Miles Moralesin peliohjaaja Cameron Christian.

Ensimmäisestä pelistä asti oli selvää, että teillä on suunnitelmia Milesin varalle. Missä vaiheessa tiesitte, että hahmolle omistettaisiin oma tämän mittaluokan peli?

– Miles haluttiin mukaan alkuperäiseen peliin alusta asti, mutta ajatusta jatkaa ja laajentaa hahmon matkaa Hämähäkkimieheksi ryhdyttiin puntaroimaan vasta pelin tuotannon loppupuolella.

Millaista on ollut hypätä Peter Parkerista käsittelemään hahmoa, jonka tausta on hyvin erilainen?

– Peter oli omassa pelissään toiminut reilun tovin Hämähäkkimiehenä. Milesin kohdalla tutkitaan hahmon ensiaskelia uutena supersankarina, eli pelaajat ovat samalla viivalla hänen kanssaan. Se on iso juttu meille kehittäjinä, koska voimme tarinan ohella osoittaa Milesin kasvun hahmona myös pelimekaniikan keinoin. Kun pelaajat opettelevat uusia kykyjä, ne ovat uusia myös Milesille itselleen.

Spider-Man: Miles Morales (PS5)

Entäpä se puoli, että sankari kuuluu tällä kertaa toisenlaiseen väestöryhmään?

– Tärkeintä on, että hahmot ovat autenttisia ja uskottavia, mitä varten tehtiin runsaasti taustatutkimusta ja konsultointia. Haluamme hahmoista samaistuttavia, ja siirtymä Brooklynistä Harlemiin auttaa tuomaan esille hahmon taustaa, elinympäristöä ja kulttuuria. Halusimme pelaajien kokevan Milesin kahdet erilaiset juuret, joiden autenttisuuden eteen tehtiin paljon töitä useiden ihmisten kanssa.

Milesilla on toki omat erikoiskykynsä, mutta miten paljon olette pelattavuuden suhteen lähteneet erottelemaan häntä Peterista?

– Ensimmäisessä pelissä oli oleellista, että taistelu tuntui hyvältä. Sitä pohjaa haluttiin muuttamisen sijaan kehittää monipuolisempaan suuntaan, mihin Milesin biosähköiset myrkkyhyökkäykset antoivat hyvät työkalut. Ketteränä hahmona Peter perinteisesti improvisoi taistelutilanteissa ja sinkoilee vihollisesta toiseen, mutta Milesin kyvyillä voi pitää myös ympäröiviä vihollisia kurissa.  

Entäpä New York? Talvi on toki saapunut kaupunkiin, mutta miten paljon Manhattanin tunnelman ja rakenteen uusimista on muutoin mietitty?

– Marvelin New York on käytännössä oma elävä maailmansa, joka kasvaa ja kehittyy jatkuvasti. Vuodenaikojen vaihtelu on hyvä tapa tuoda tätä esille, minkä takia talviseen tunnelmaan on panostettu vahvasti. Ajankulusta kertoo sekin, että Milesin seikkailussa nähdään uusia rakennuksia, joita vielä rakennettiin ensimmäisen pelin kaupunkikuvassa.

Iso osa Peterin tehtävistä sijoittui Brooklyniin keskikaupungille, mutta Milesin kohdalla painotus on näkökulman myötä enemmän pohjoisosissa Harlemissa. Aluetta on myös elävöitetty ja sinne on pyritty tuomaan uutta sisältöä, jotta se tuntuisi tuoreelta.

Spider-Man: Miles Morales (PS5)

Peter Parkerilla on jatkossa uudet kasvot, joihin pelaajat ovatkin jo reagoineet vahvasti. Millaista on lähteä tekemään tällaista muutosta tietäen, että se todennäköisesti kerää huomiota?

– Hahmoihin tehtyihin muutoksiin reagoidaan aina. Muutos oli silti oleellinen, koska se parantaa kasvoanimaation tarkkuutta ja tavoittaa laatutason, jota uudelta sukupolvelta odotetaan. Fanit reagoivat, ja heitä kyllä kuunnellaan, mutta oma luottomme päätökseen on vahva.

Miles Morales suuntaa myös PS4:lle. Millaista on ollut tasapainotella käytännössä kahden eri sukupolven välillä?

– Se on aina haastavaa. Studion väki oli tyytyväinen jo alkuperäisen pelin ulkoasuun PS4:llä, ja Milesissa rimaa puskettiin sitäkin korkeammalle myös PS4-versiossa. PlayStation 5:llä pelin kaupunkimaisemat nousevat uudelle tasolle säteenseurannan ja 4K-resoluution ansiosta. Ilman säteenseurantaa peliä voi pelata myös suorituskykytilassa 60fps-ruudunpäivityksellä 4K-resoluutiossa, mikä vuorostaan korostaa animaatioiden tarkkuutta ja tasoa.

Latausruudut saatiin karsittua kokonaan pois PS5:n SSD-kiintolevyn tehoilla, eli pelitilanteisiin voi loikata käytännössä hetkessä. DualSense-ohjaimen haptinen tärinä parantaa taisteluiden ja matkanteon tuntumaa, minkä lisäksi panostus 3D-äänimaailmaan oli huomattava. Uudella polvella entuudestaan kaunis peli on toisin sanoen sitäkin upeampi ja sulavampi.

Parin vuoden takainen Spider-Man: Kohti hämähäkkiversumia -elokuva oli melkoinen menestys ja auttoi esittelemään Milesin aina vain suuremmalle yleisölle. Tiedän, että elokuvan puku löytyy pelistä, mutta vaikuttiko se millään muulla tavalla pelin suuntaan?

– Ei oikeastaan, koska Milesin hahmoa rakennettiin peliin ennen kuin edes kuulimme koko elokuvasta. Siinä vaiheessa olimme jo lyöneet lukkoon tarinan ja hahmot, joita halusimme seurata pelissä. Elokuva on hyvä, mikä on kyllä auttanut Milesin esiintuomisessa, koska yhä useammat ymmärtävät nyt mistä hahmossa on kyse.

Kävimme keskusteluja elokuvan ohjaajien kanssa sen ilmestymisen jälkeen, mikä lopulta johti yhteistyöhön Hämähäkkiversumi-puvun kanssa. He jakoivat runsaasti neuvoja oikeanlaisen ilmeen saavuttamiseksi, saimme heiltä jopa suoraan elokuvissa käytetyt puhekuplat ja tekstiefektit käyttöömme!

Miten suhteenne Marvelin kanssa on kehittynyt ensimmäisen pelin jälkeen?

– Yhteistyö ensimmäisen pelin parissa oli varsin mukavaa. Saimme paljon tukea ja mahdollisuuksia luoda peliin oman tarinamme ja viedä hahmoja haluamaamme suuntaan. Yhteistyön henki on ollut yhtä hyvä ja tiivis myös Milesin kohdalla, minkä ansiosta voimme kertoa mahdollisimman hyvän Hämis-tarinan juuri tarvitsemallamme tavalla.

Spider-Man: Miles Morales (PS5)

Iron Man VR on toinen Sonyn hiljattain julkaisema Marvel-peli. Onko teidän ja sen kehittäneen Camouflajin välillä ollut minkäänlaista kommunikaatioita pelien suhteen?

– Ei tietääkseni. DualSense-ohjaimen haptisesta tärinästä kylläkin on ollut pallotteulua studioiden välillä, koska autoimme useita muita kehittäjiä hyödyntämään ohjaimen ominaisuuksia. Tästä yhteistyöstä on poikinut paljon hyvää.

Mitä ensimmäinen Spider-Man opetti teille eniten kehittäjinä?

– Yhtiönä nostimme tarinankerrontamme tasoa. Monia oppeja siitä, miten valitsemme haluamamme tarinan, kerromme kyseisen tarinan ja rytmitämme sen pelimekaniikan sekaan, on hyödynnetty Milesin kehityksessä.

Puvuista on muodostunut todella keskeinen osa Spider-Man -pelejänne. Millainen on prosessinne miettiessänne mitä ja miten ujutatte peliin mukaan?

– Monet ovat yhteisten aivoriihien tulosta. Taidejohtajamme Gavin [Goulden, toim. huom.] on saattanut silmäillä erilaisia olemassa olevia pukuja ja pallotellut muiden kanssa, olisiko niissä peliin soveltuvia kykyjä. Näin homma toimii suurimmilta osin. Toisaalta Spider-Cat -pukua ei oikeastaan kaavailtu peliin tieten tahtoen, se syntyi hyvin pitkälti orgaanisesti hauskaa tehtävää suunnitellessa. Insomniacin vanhan sananlaskun mukaan hyvät ideat voivat syntyä mistä vain, mikä on osoittautunut pukujen ja voimien osalta useaan kertaan todeksi.

Kerro itse asiassa lisää Spider-Cat -puvun synnystä. Miten palaset loksahtivat kohdalleen sen kanssa?

– Kipinä lähti erään käsikirjoittajan ja suunnittelijan ideoidessa tehtävää, jossa pelastetaan kissa. Lumipallo lähti kierimään nopeasti. Nyt kun meillä oli kissa, miten sitä kuljetetaan määränpäähän? Milesillahan on reppu, jonne kissa istuu luontevasti. Kun kissa on jo repussa, mitä jos siitä tehtäisiin puku? Se oli aika lailla orgaaninen matka tehtäväideasta tekosyyksi saada kissa kantoon myös tehtävän ulkopuolella.

Kommentit

Käyttäjän Joku Sankari kuva
Joku Sankari

Mutta voiko kissaa silittää myös tehtävän ulkopuolella?

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

Eli 4K säteenseuranta ei toimi 60 fps ja ilmeisesti ei edes HD:nä? Ollaanko tässä taas kerran Series X ja PS5 tehohehkutuksen jälkeen PC:tä jäljessä jo heti startissa?

Käyttäjän Bonzei kuva
Bonzei
Lainaus Angel of Death

Eli 4K säteenseuranta ei toimi 60 fps ja ilmeisesti ei edes HD:nä? Ollaanko tässä taas kerran Series X ja PS5 tehohehkutuksen jälkeen PC:tä jäljessä jo heti startissa?

Eiköhän säteenseuranta kyykytä heittämällä suurimman osan pc harrastajien koneista. Ei itelläkään olisi mitään mielenkiintoa sijoittaa tietokoneeseen niin paljoa, että pyörisi kaikki pelit 4k ja säteenseuranta päällä, mutta työn puolesta saa koneen laittaa firman piikkiin joten ei väliä. Tosin suurin osa peleistä ei vielä edes tue säteenseurantaa, niin ei siitä hirveesti ole edes tietokoneellakaan päässy nauttimaan.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death
Lainaus Bonzei

[quote="Angel of Death"]Eli 4K säteenseuranta ei toimi 60 fps ja ilmeisesti ei edes HD:nä? Ollaanko tässä taas kerran Series X ja PS5 tehohehkutuksen jälkeen PC:tä jäljessä jo heti startissa?[/quote]

Eiköhän säteenseuranta kyykytä heittämällä suurimman osan pc harrastajien koneista. Ei itelläkään olisi mitään mielenkiintoa sijoittaa tietokoneeseen niin paljoa, että pyörisi kaikki pelit 4k ja säteenseuranta päällä, mutta työn puolesta saa koneen laittaa firman piikkiin joten ei väliä. Tosin suurin osa peleistä ei vielä edes tue säteenseurantaa, niin ei siitä hirveesti ole edes tietokoneellakaan päässy nauttimaan.

Juu, täysi 4K RT pyörinee vain 3090:llä tai AMD:n 3090-vastineella, mutta miksi edes HD vaikuta onnistuvan?

Kuitenkin on erittäin hyvä jos uudella sukupolvella tuo 60 fps on pysyvä optio tulevissakin peleissä.

Käyttäjän Audiovarmennus kuva
Audiovarmennus
Lainaus Angel of Death

[quote="Bonzei"][quote="Angel of Death"]Eli 4K säteenseuranta ei toimi 60 fps ja ilmeisesti ei edes HD:nä? Ollaanko tässä taas kerran Series X ja PS5 tehohehkutuksen jälkeen PC:tä jäljessä jo heti startissa?[/quote]

Eiköhän säteenseuranta kyykytä heittämällä suurimman osan pc harrastajien koneista. Ei itelläkään olisi mitään mielenkiintoa sijoittaa tietokoneeseen niin paljoa, että pyörisi kaikki pelit 4k ja säteenseuranta päällä, mutta työn puolesta saa koneen laittaa firman piikkiin joten ei väliä. Tosin suurin osa peleistä ei vielä edes tue säteenseurantaa, niin ei siitä hirveesti ole edes tietokoneellakaan päässy nauttimaan. [/quote]

Juu, täysi 4K RT pyörinee vain 3090:llä tai AMD:n 3090-vastineella, mutta miksi edes HD vaikuta onnistuvan?

Kuitenkin on erittäin hyvä jos uudella sukupolvella tuo 60 fps on pysyvä optio tulevissakin peleissä.

Pyörinee pyörinee vaan ultralla ei pyöri 3090:llä. Ja eihän siinä, verrata nyt tänä päivänä 1500e näyttistä + 1000e oheishiluja 500e konsoliin. Ei näitä tietysti kaikki ymmärrä.

Käyttäjän DuskTillDawn kuva
DuskTillDawn

60fps tila millä pelit pelataan. Ei kysymyksiä.

Käyttäjän Rokkijani kuva
Rokkijani

60fps on kyllä se pointti minulle. Muu on plussaa.

Nostoja