NINTENDO SWITCH 2
Tämä artikkeli on osa toimittajamme Panu Saarenojan laatimaa suurempaa Nintendo Switch 2 -katsausta. Lue lisää:
- Switch 2 -ensitestissä Mario Kart World – avoimemman maailman huristelijat
- Switch 2 -ensitestissä Donkey Kong Bananza – 3D-Marioiden tuhovoimainen seuraaja
- Switch 2 -ensitestissä Drag x Drive – Nintendon oma pieni Rocket League
- Ensitestissä Metroid Prime 4: Beyond – Nintendo Switch 2 Edition
- Ensitestissä Nintendo Switch 2 Welcome Tour – esittelyopas hintalapulla
Jep, se näyttää Switchiltä. Näin totesin nähtyäni Nintendon ensimmäiset viralliset kuvat sen viimeisimmän hittikonsolin seuraajasta, Switch 2:sta. Tunne ei juuri myöskään muuttunut, kun astuin ensimmäistä kertaa fyysisesti uutuuslaitteen äärelle. Nintendo teki jo aikoinaan paljon asioita oikein joustavalla käsi- ja kotikonsolipelaamista yhteen naittaneella mallillaan, joten radikaaleja muutoksia yleiskonseptiin ei juuri ollut syytä odottaa.
Konsolin nappaaminen käsiin viestii kuitenkin sieltä täältä siitä, että kyseessä on tutun laiteperheen uusi uljas perillinen. Laitteen koko ja sen mahdollistava jämäkkyys ovat erityisesti ensimmäiset asiat, jotka nousevat mieleen. Switch 2 säilyttää jotakuinkin saman paksuuden kuin edeltäjänsä, mutta suurempi näyttö ja sen myötä suuremmat Joy-Con 2 -ohjaimet tuovat laitteeseen ainakin omalla kohdallani perustellusti lisää pituutta ja leveyttä. Oleellisimmin tämä tulee ilmi uusissa Joy-Con-ohjaimissa, jotka sopivat omaan käteeni nyt paremmin niin kiinnitettynä kuin erikseen, ja tuntuvat myös olevan asteen vahvempaa tekoa hyvin hinteliltä aina vaikuttaneisiin edeltäjiinsä nähden.
Lue myös: Tässä ovat Nintendo Switch 2:n julkaisupelit – katso lista!

Jykevämpää yleistuntumaa tukee myös Joy-Con 2 -ohjaimien tapa kiinnittyä Switch 2:een nyt kiskojen sijaan magneetin voimin. Magneettisuudesta huhuiltiin ja spekuloitiin jo pitkään ennen Switch 2:n virallista julkistusta, mutta en missään vaiheessa osannut odottaa, että se ilmenisi laitteessa näinkin tuntuvasti. Kun Joy-Con 2 -ohjainta lähtee kiinnittämään Switch 2:een, tuntuu se oikeasti imeytyvän konsoliin voimalla kiinni ilman sen kummempaa asettelemisen tarvetta. Ainakaan ensitestin aikana en myöskään huomannut kiinnitettyjen Joy-Conien heiluneen yhtään laitteessa, mikä on pienessäkin muodossaan ajanut minua paikoin hulluksi alkuperäisellä Switchillä. Tämä toki tarkoittaa, että irrotusnapin mukanaolostakin huolimatta uusien Joy-Conien irrottaminen konsolista vaatii nyt myös hieman enemmän voimankäyttöä kuin aluksi saattaisi luulla.
Oma erikoisuutensa uusissa Joy-Con 2 -ohjaimissa on totta kai myös mahdollisuus käyttää niitä pelihiirinä. Tästä pääsee ottamaan ilon irti kääntämällä irtonaisen Joy-Con 2 -kapulan kyljelleen, minkä konsoli osaa lukea lennosta ilman tarvetta minkäälaiselle valikkosäädölle. Esimerkiksi Metroid Prime 4: Beyondia pelatessa pystyin vaihtamaan käyttämääni tähtäystapaa hiiren, liikkeentunnistuksen ja ohjaintatin välillä ihan vain käteni asentoa muuttamalla. Switch 2 tukee jopa mahdollisuutta käyttää yhden pelaajan toimesta molempia Joy-Con 2 -ohjainpuolia omina erillisinä hiirinään, mitä nyt ainakin alkuun vain korispeli Drag x Drive taitaa tosin käyttää hyödykseen.

Hiiritila ei vedä Joy-Con 2:n ohuuden ja skrollirullan puutteen johdosta vertoja perinteisen pc-hiiren käytölle. Vaikka pelaajan jalka voi toimia periaattessa aina välillä apuna, luonnollisesti sen tarkempi käyttö vaatii jonkin vakaan alustan myös Joy-Conin alle. Esimerkiksi kuitenkin Civilization VII:ää kliksutellessa oli toistuvasti helppo unohtaa, että laitetta tuli pelattua nimenomaan Switch 2:lla. Skrollirullan puutekin vaikuttaisi olevan paikoin enemmän tottumiskysymys, sillä muilla Joy-Conin näppäimillä ja tateilla asiaa voidaan yrittää paikata eri tavoin.
Muun muassa ainakin hinnoittelusyistä Switch 2:n näytöt tukeutuvat valaistuksessaan tehokkaamman OLED:n sijaan taas LCD-teknologiaan, mutta ne pitävät sisällään tervetulleita päivityksiä 120 hertsiin yltävän virkistystaajuuden, VRR- ja HDR-tukien sekä 1080p-resoluution myötä. Telakoitunahan laite kykenee myös 4K-kuvaan ja yleisesti taustalla on mahdollisuus lisäksi Nvidian DLSS-skaalausteknologian hyödyntämiseen tavanomaisempien teholisäysten lomassa. Nintendon vahvaan taidetyyliin tukeutuvia pelejä katselee konsolilla siis erityisesti mielellään niin sen oman näytön kuin isommankin ruudun kautta.
Tehojen lisäys aiempaan Switchiin paistaa tällä hetkellä näkyvimmin The Legend of Zelda: Breath of the Wildin ja Tears of the Kingdomin päivitetyissä versioissa, joiden sulavuus ja terävyys saavat ne näyttämään paikoin kokonaan eri peleiltä. Lähellekään tehokkain markkinoilla oleva konsoli se ei missään nimessä ole, eikä esimerkiksi kaikkien tulevaisuuden Switch 2 -pelien sovi odottaa muutenkaan pyörivän varsinkaan 120 ruutua sekunnissa rullaavalla ruudunpäivityksellä. Keskeisesti tuoreiden ominaisuuksien mukanaolo tuo oleellista joustavuutta kuitenkin Switch 2 -pelien kehitykselle, mikä auttaa toivottavasti tukemaan vakaan ja monipuolisen pelikirjaston rakentumista.

Testiaikani Switch 2:n parissa tapahtui varsin meluisassa ympäristössä, joten käsitystä en ole toistaiseksi vielä saanut esimerkiksi uuden telakan sisältä löytyvän tuulettimen mahdollisesta äänekkyydestä tai ylipäätänsä laitteen äänimaailmasta. Konsolin omaa varsinaista käyttöliittymääkään ei ole esitelty muuten kuin satunnaisin kuvin, joskin ilmeisesti se seuraa hyvinkin uskollisesti alkuperäisen Switchin jalanjälkiä. Lataustauot eivät testaamisen lomassa juuri pistäneet silmään, vaikkakaan latausruuduilta ei silti täysin vältytty.
Nintendon omista peleistä innostuneelle Switch 2:n tulo on taas kutkuttavaa aikaa. Uuden sukupolven käynnistyminen ja sen mukanaan tuomat mahdollisuudet ajavat kiotolaista pelifirmaa toivottavasti taas kokeilemaan rajojaan pelisuunnittelun saralla. Totta kai ensimmäisen Switchin menestyksen innoittamana kolmannen osapuolen kehittäjät ovat suorastaan myös rynnänneet jonoon tukeakseen laitetta ainakin taas alkuun nimekkäillä käännöksillä. Alkuperäisen Switchin kaltaista pelaamisen mullistusta ei tällä hetkellä näyttäisi olevan luvassa, mutta esimerkiksi monipuolistetut Joy-Con-ominaisuudet elättelevät toivoa silti siitä, että Switch 2:lla ja sen peleillä on kykyä yllättää vielä tulevaisuudessakin.
Nintendo Switch 2 -konsoli saa maailmanlaajuisen julkaisun 5. kesäkuuta.
Panu Saarenoja