Testipenkissä MSI GeForce RTX 2080 GAMING X TRIO – näytönohjainteknologian uusi sukupolvi / Artikkelit / pelaaja.fi

Testipenkissä MSI GeForce RTX 2080 GAMING X TRIO – näytönohjainteknologian uusi sukupolvi

16.10.2018 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
1
MSI GeForce RTX 2080 GAMING X TRIO

Nvidia on tuonut markkinoille uuden sukupolven näytönohjainteknologiansa. Uusista GeForce RTX -korteista lupaillaan merkittäviä uudistuksia pelaajille, mutta mitä Turing-arkkitehtuuri tarkoittaa käytännössä? Testasimme MSI:n version uudesta RTX 2080 -näytönohjaimesta.

RTX-tuoteperhe tuo mukanaan huomattavan uudistuksen Nvidian näytönohjainarkkitehtuuriin. Raa’asti yksinkertaistaen Nvidia on lisännyt yleislaskentaan käytettyjen CUDA-ydinten rinnalle uudet RT-ytimet, jotka ovat erikoistuneet säteenseurantaan. Säteenseurantaa taas voidaan hyödyntää tietokonegrafiikassa esimerkiksi valaistuksen, varjojen ja heijastusten simuloimiseen. Säteenseurantaan erikoistuneet yksiköt mahdollistavat aiempaa useampien säteenseurantalaskutoimenpiteiden suorittamisen. RT-ydinten ansoista peligrafiikka voi siis sisältää aiempaa realistisemman tosiaikaisen valaistuksen.

Säteenseurantaa painottavat näytönohjaimet kuulostavat siis merkittävältä edistysaskeleelta. Matkassa huippurealistiseen valaistukseen on kuitenkin vielä yksi merkittävä mutka: yksikään peli ei vielä arviointihetkellä tukenut uutta teknologiaa. Syyskuussa julkaistun Shadow of the Tomb Raiderin on määrä saada RTX-tuki tulevassa päivityksessä, minkä lisäksi tulevista peleistä esimerkiksi EA:n Battlefield V:n, 4A Gamesin Metro Exodusin sekä Remedyn Controlin on vahvistettu tukevan RTX-teknologiaa. Tällä hetkellä RTX:n pelaamiseen tuomista mahdollisuuksista voi nautiskella ainoastaan julkaistun videomateriaalin välityksellä.

Uusien korttien toinen merkittävä uudistus piilee Tensor-ytimissä, jotka mahdollistavat tekoälyn hyödyntämisen reunanpehmennyksessä. Uusi syväoppimiseen pohjautuva DLSS-teknologia lupailee huomattavia suorituskykyparannuksia etenkin 4K-resoluutiolla pelattaessa. Toistaiseksi myös DLSS:n hyötyjä saadaan odotella laajemman pelituen muodossa.

Uutta teknologiaa hyödyntäviä pelejä odotellessa RTX 2080 vertautuukin hyvin pitkälti edellisen sukupolven lippulaivamalli GTX 1080 Ti:hin. Päällisin puolin MSI:n GeForce RTX 2080 GAMING X TRIO on nimensä tapaan massiivinen. Verrokkikorttina toimineesta MSI GTX 1080 Ti GAMING X:stä poiketen uuden kortin jäähdytysratkaisu on varustettu kolmella tuulettimella, joiden ansiosta kortti on lähes neljä senttiä pidempi. Asentaminen vaatikin hieman uudelleenjärjestelyä. Jouduin siirtämään kiintolevytelineen pois uuden tulokkaan tieltä, vaikka 1080 Ti mahtui koteloon nätisti.

Pelikäytössä eroa 2080:n ja 1080 Ti:n välillä oli käytännössä mahdoton huomata. Testiajojen perusteella molemmat näytönohjaimet pääsevät identtisiin tuloksiin. Pelikohtaisesti vaihtelua on hieman. Esimerkiksi PlayerUnknown’s Battlegroundsissa 2080 suoriutui hieman paremmin kuin 1080 Ti, vaikka ero onkin silmämääräisesti katsoen olematon ja ruudunpäivityslokien perusteella marginaalinen. Näyttävä Shadow of the Tomb Raider pyörii molemmilla korteilla mallikkaasti korkeimmilla grafiikka-asetuksilla ilman havaittavaa suorituskykyeroa.

RTX 2080 vastaa siis suorituskyvyltään hyvin pitkälti GTX 1080 Ti:tä. Uusi korttisukupolvi erottuu taatusti edukseen RTX-tuen yleistymisen myötä, mutta ennakkotietojen perusteella tosiaikainen säteenseuranta voi tuoda näyttävien efektien ohella myös suorituskykytaakan, johon uudetkaan kortit eivät täysin pysty vastaamaan. DLSS taas mahdollistaa huimia harppauksia 4K-pelaamiseen, mikä näkyy esimerkiksi Final Fantasy XV:n teknologiademossa jopa 40 prosenttia korkeampana ruudunpäivitysnopeutena 1080 Ti -näytönohjaimeen verrattuna.

RTX 2080 ei siis ainakaan toistaiseksi ole ehdoton päivitys, mikäli pelitietokoneessa on jokin edellisen näytönohjainpolven tehokortti. Vanhemmista näytönohjaimista päivittävien kannattaa kuitenkin vakavasti harkita siirtymistä suoraan uuteen sukupolveen. 1080 Ti:n ja 2080:n välinen hintaero on hieman yli sata euroa, mikä ei lähes tuhannen euron hintaan nähden ole merkittävä harppaus.

Kommentit

Käyttäjän mur72 kuva
mur72

Mitä tapahtui vielä vajaa kymmenen vuotta sitten ylivoimaisille Radeoneille? AMD osti ATi'n ja sen jälkeen menivät alas kuin lehmän häntä. Kartelliepäily? Nykytilanne on aivan hirvittävä. Nvidia on monopoliasemassa ja korttien hinnat ovat pilvissä.