Testissä Age of Empires III: Definitive Edition – Ruotsi mainittu, till torget!

Pelaaja.fi nappasi testiin ensi kuussa ilmestyvän Age of Empires III: Definitive Editionin. Miltä klassikon uudet vaatteet tuntuvat?

28.9.2020 15:13

Age of Empires III: Definitive Edition

Kehittäjä: Tantalus Media, Forgotten Empires Julkaisija: Xbox Game Studios
Alustat: Win Julkaisupäivä: 15. lokakuuta 2020

Ensi vuonna häämöttävää Age of Empires IV:ää odotellessa julkaisija Microsoft jatkaa strategiaklassikkonsa aiempien osien uudistustöitä. Kaksi ensimmäistä osaa saatiin parin viime vuoden aikana, ja tänä syksynä on Age of Empires III:n vuoro päivittyä nykyaikaan.

Pelillisesti Age of Empires III: Definitive Edition on uskollinen alkuperäiselle pelille. Sotilaiden ja siviilien käskyttämisen lomassa kehitetään omaa sivilisaatiota viiden aikakauden ajan. Alun perin Amerikan mantereelle sijoittunut peli lähtee liikkeelle mantereen löytämisen ajoista ja etenee kolonisaation ja teollistumisen yli imperiumien aikakaudelle. Aikakauden eteneminen tuo mukanaan uusia yksiköitä ja rakennuksia, mutta uuden ajan koittaessa päästään myös valitsemaan erilaisia bonuksia tarjoavia johtohahmoja. Teemaan soveltuvasti myös pelaajan kotikaupunki kehittyy ajan myötä, mikä tuo tullessaan lisää uusia etuja.

Uudistettu versio päivittää tietysti pelin ulkoasua. Age of Empires III: Definitive Edition tukee nykyaikaisia 4K-resoluutioita, mutta grafiikkaa on siistitty muutenkin alkuperäisestä. 14 vuoden ikäinen 3D-grafiikka on toki monin tavoin vanhentunutta, mutta hiotummilla yksityiskohdilla pelin tyyli toimii hienosti vielä 2020-luvullakin. Käyttöliittymä on alkuperäistä sujuvampi ja nykyaikaisempi, vaikka uudistukset ovatkin lähinnä kosmeettisia.

Ensitestissä Age of Empires III: Definitive Edition

Luvassa on kattava paketti strategiapelattavaa. Alkuperäisen Age of Empires III -kampanjan ohella Definitive Edition pakkaa samaan kokonaisuuteen myös The War Chiefs– ja The Asian Dynasties -laajennukset. Mukana on myös kokonaan ennennäkemätöntä pelattavaa, sillä peli sisältää uudet Historical Battles- ja The Art of War -pelimuodot, ja uusina sivilisaatioina mukaan liittyvät ruotsalaiset ja inkat.

Historialliset taistelut soveltavat nimensä mukaisesti tosielämän tapahtumia pelimuotoon. Ennakkoversiossa oli tarjolla vain yksi tehtävä, jossa pääsin puolustamaan espanjalaisjoukkojen piirittämää Algeria ottomaanien tukemien berberien roolissa. Toisistaan irralliset tehtävät tarjoavat uusia haasteita tuttujen kampanjatehtävien seuraksi. The Art of War -haastetehtävät taas toimivat opetustehtävinä pelin osa-alueisiin samoin kuin Age of Empires II:n uusioversiossa.

Suomalaisväriäkin pelissä nähdään, tosin tietenkin osana ruotsalaisten kansakuntaa. Torpissa asuvat ruotsalaiset lihottavat ruoakseen lampaita ja lehmiä tai keräilevät mustikoita. Taisteluun taas käydään sekä karoliinien että aikaisemmin palkkasotureina taisteluun osallistuneiden hakkapeliittojen voimin. Hakkapeliittojen suomenkieliset ääninäytteet ovat tosin huvittavan jähmeitä, eivätkä joukot edes käytä tunnettua sotahuutoaan.

Ensitestissä Age of Empires III: Definitive Edition

Muiden osa-alueiden tapaan myös moninpeli on saanut lähinnä pinnallisia uudistuksia. Etsintätyökalun ohella tarjolla on tilaisuus pelata Ranked-pelitilassa automaattisesti valikoidun peliseuran kanssa. Ennakkoversion rajatun pelaajamäärän vuoksi en päässyt testaamaan moninpeliä syväluotaavasti, mutta moninpeli itsessään näytti toimivan mainiosti ja käyttöliittymäuudistukset tekivät pelikokemuksesta toimivan. Koko pelissä moninpelin luvataan tarjoavan myös katsojatilan ja tuen modeille, joten verkkopelin puitteiden pitäisi olla kunnossa.

Age of Empires III: Definitive Edition vaikuttaa aiempien Age of Empires -uusioversioiden tapaan maltilliselta mutta onnistuneelta päivitykseltä klassikkopeliin. Sisältöä riittää yllin kyllin, ja kosmeettiset uudistukset tuovat pelin puitteet lähemmäs nykypäivän standardeja.

Lisää luettavaa