Testissä MSI GeForce GTX 1070 Gaming X 8G -näytönohjain

Toimitus vaihtoi pelikoneensa Strix GeForce GTX 970:n uuteen MSI:n GeForce GTX 1070 näytönohjaimeen. Miten homma sujui ja minkälainen parannus tehoihin sillä saatiin?

22.8.2016 09:45

Konetehoa järkevään hintaan

Konsoleilla odotellaan seuraavan polven Xbox One Scorpioita ja PlayStation Neoja, mutta pc:llä uusimman polven näytönohjaimet olivat kaupoissa jo kesällä. Nvidia toi myyntiin jatkot GeForce GTX 970 ja 980 -ohjaimilleen, ja niiden nimet ovat tietenkin 1070 ja 1080.

GTX 970 oli monen valinta viimeksi. Kovan luokan korteista se oli jäljessä 980:n tehosta, mutta huomattavasti ystävällisemmin hinnoiteltu. Testaamassamme 1070:ssä on sama logiikka. Tehoa tulee rutkasti, mutta ei hifistelyhintaan. Millainen kokemus on vaihtaa vanha Strix 970 korvaajaansa, uuteen MSI:n Gaming X 8G -malliin? Aika mukava!

Niille, jotka tykkäävät asentaa osat itse, kortti on todella helppo tapaus. MSI:n kortissa on todella tukeva takalevy ja jykevät tuplatuulettimet. Kortti ei nitku tai taivu, vaikka kotelo ja väylä pistäisivät vastaan. Verrattuna kahdeksanpäisellä virtajohdolla pärjänneeseen 970:een X 8G tarvitsee sen lisäksi kuusipäisen virtakaapelin. Vehje ei ole mikään turha lämpöpatteri Twin Frozr -tuulettimista huolimatta. Kevytkäytössä eli alle 60 asteen lämpötiloissa tuulettimet eivät edes pyöri, joten kortti on täysin hiljainen.

Uusi Pascal-arkkitehtuuri tuo käytännössä yllättävän kovat edut, ja verrattuna 970:n neljään gigatavuun muistia 1070:ssä onkin lisäksi kahdeksan gigatavua GDDR5-muistia. Näitä kortteja hankittaessa on tiedostettava, että enää ei tähdätä mihinkään 1080p60-grafiikkaan. Witcher 3:n tai Rise of the Tomb Raiderin kaltaiset pelit pyörivät tuolla tarkkuudella helposti maksimiherkut päällä.

Uudet kortit ovatkin niille, jotka haluavat joko siirtyä 2 560 × 1 440- tai 4K-tarkkuuksiin tai varmistaa, että virtuaalitodellisuuden pelit ja sovellukset pyörivät sulavalla 120 ruudun sekuntivauhdilla. Omasta 144 hertsin monitoristakin sai enemmän irti pelien yltäessä kovempaan ruudunpäivitykseen. Nykyajan pelit pyörivät nupit kaakossa helposti, kunhan optimointi ei mätä niin kuin esimerkiksi ARK-dinopelissä tai pelaaja ei yritä rullata detaljit täysillä 4K-tarkkuudella, johon 1080-kortti on varmempi tapaus. Uusi Pascal-arkkitehtuuri tai sen ajurit vaativat tosin hieman työtä, sillä uudet kortit eivät tee tällä hetkellä yhteistyötä kaikkien hieman vanhempien pelien kanssa. Esimerkiksi oma nostalginen vakkaripelini Neverwinter Nights ei suostu yhteistyöhön 1070-korttien nykyajureilla.

Kun kortit pistetään töihin ja testeihin, tulokset ovat tasaisen selviä. Uusin ja raskain 3DMark-testi antaa vanhalla pelikoneellani ja sen 970-kortilla 22,35 ja 19,42 ruutua sekunnissa kahdella eri testillä. Kun ei vaihdeta mitään muuta kuin näytönohjain, 1070 tykittää samassa testissä 39,23 ja 34,21 ruutua sekunnissa. Ruudunpäivitys on siis liki tuplaantunut, ja käytännössä raskaammat DX12-pelit antavat identtisiä tuloksia: lähes tuplasti sulavamman ruudunpäivityksen. Tehonlisäys on todella tuntuva yhden komponentin vaihdolla. 1070 taistelee ohi vanhasta 980:stä ja kilpailee Ti-mallien ja Titanien kanssa. Ero on siinä, että kaikki nuo kortit ovat olleet luksushintaluokassa. 1070:stä voi myös helposti nyhtää lisää tehoa ylikellottamalla korttia MSI:n omien Gaming App- ja Afterburner-sovelluksien avulla. Kosmeettiset hifistelijät nauttivat kortin led-valaistuksesta, jolla voi saada blingiä kotelon sisäiseen elämään.

Uusilla tehokorteilla on myös annettavaa niille, jotka tykkäävät ottaa kauniita ruutukaappauksia. Nvidian uusi Ansel-softa antaa ottaa peleistä kolmiulotteisia kuvia, 360 asteen kuvia ja valtavia panoraamoja. Pelien on kuitenkin erikseen tuettava tätä ominaisuutta, ja Nvidian kortit tukevat tätä vanhoihin 600-sarjan kortteihin asti. Ensimmäinen koekaniini on Mirror’s Edge: Catalyst, mutta lisää on tulossa.

Kortin hinta ja sillä hinnalla saatava teho viittaavat nyt selkeästi siihen, että 1070:llä on hyvät mahdollisuudet tulla taas uudeksi standardiksi moderneissa pelikoneissa, sillä isoveli 1080 on yli 800 euron hintaluokassa ja soveltuu erityisesti niille, jotka haluavat ehdottomasti olla kehityksen kärjessä ja 4K-grafiikan eturintamassa. Edullisuus on tietenkin suhteellista pc-hinnoittelussa, sillä tämäkin 1070-kortti maksaa yli 500 euroa eli uuden konsolin verran, mutta se on normaalia pelitietokoneiden hinnoittelussa. Selkeää ja hyvin hinnoiteltua tehoharppausta hakeville MSI GeForce GTX 1070 Gaming X 8G on siis pätevä sijoitus.

Janne Pyykkönen

(juttu on julkaistu alunperin elokuun 2016 Pelaaja-lehdessä)

 

Lisää luettavaa