Näyttö kaikkiin tarpeisiin

Artikkeli on osa MSI:n kanssa yhteistyössä toteutettua näkyvyyskampanjaa. Yhteistyö ei ole vaikuttanut artikkelin asiasisältöön. Testilaite saatu lainaan.

Uuden sukupolven konsolit ovat olleen markkinoilla jo tovin ja huutava näytönohjainpulakin alkaa hiljalleen helpottaa, mutta harvasta kodista löytyy vieläkään näyttöä, joka pystyy ottamaan kaiken irti alati kasvavista graafisista tehoista. 4K-resoluutioista syötettä 120 ruudun sekuntivauhdilla pyörittääkseen koneet tarvitsevat kaverikseen HDMI 2.1 -standardia tukevan näytön, mikä on vielä verrattain harvinainen näky monen laitevalmistajan valikoimissa.

Saimme MSI:ltä hiljattain testiin HDMI 2.1 -yhteensopivan Optix MAG281URF -pelinäytön, joka on suunniteltu palvelemaan vaativan pelaajan tarpeita sekä konsoli- että pc-puolella. Litteä 27,9-tuumainen Rapid IPS -näyttö mahdollistaa 4K-pelaamisen 144 hertsin virkistystaajuudella ja 1 millisekunnin GtG-vasteajalla. Häviävän pieni vasteaika minimoi haamukuvat ja tekee toistosta sulavampaa.

Silkinpehmeään kokemukseen tähtää myös repeilyä ehkäisevä adaptive sync -teknologia, joka pitää näytön virkistystaajuuden ja näytönohjaimen ruudunpäivityksen linjassa toistensa kanssa. Näyttö on NVIDIAn toimesta sertifioitu myös G-Sync -yhteensopivaksi.

Tieteellisiä mittauslaitteita Pelaajan testauspalettiin ei kuulu, mutta silmämääräisesti arvioituna jopa 400 nitin kirkkauteen yltävän näytön valovoima, väriloisto ja esimerkiksi tummien sävyjen syvyys ovat varsin kehuttavaa luokkaa. Valmistajan mukaan 95 % DCI-P3- ja 124 % sRGB-sävyistä kattava väriavaruus peittoaa 90% kilpailijoiden laitteista. Näyttö käyttää myös MSI:n omaa Less Blue Light Premium -ominaisuutta, joka vähentää silmiä rasittavaa ja unirytmiä sekoittavaa sinistä valoa näytön värintoiston todenmukaisuutta pilaamatta.

Testissä muuntautumiskykyinen MSI Optix MAG281URF -pelinäyttö

Asetuksien säätäminen onnistuu vaivatta MSI:n hiirikäyttöisellä Gaming OSD -ohjelmistolla ilman hankalien joystickien tai säätönäppäinten kanssa kikkailua. Eri peleille voi sen avulla rakennella tarvittaessa erilaiset kuvaprofiilit, joiden välillä vaihtelu tapahtuu nappia painamalla.

Etätyövallankumouksen aikaan on hehkutettava erikseen myös jatkuvasti yleistyvää KVM-ominaisuutta, jonka avulla kahta eri näyttöön kytkettyä laitetta, eli vaikkapa pelitietokonetta ja työkannettavaa, voi hallita yhdellä hiirellä ja näppäimistöllä. Myös tiedostojen siirtely laitteiden välillä onnistuu näytön kautta, jos kuvan jakaa eri laitteiden välillä picture by picture -tilassa.

Muotoilunsa puolesta Optix MAG281URF on melko matalan profiilin laite. Mattamusta näyttö on ultraohuine reunoineen todella minimalistinen, ja jalkaan kairattu johtojen läpivienti siistii yleisvaikutelmaa entisestään. Pelilaitteille tyypillistä ylenpalttisuutta uhkuu vain taakse sijoiteltu, älypuhelinsovelluksella ohjelmoitava RGB-valonauha, jonka voi halutessaan laittaa heijastamaan tunnelmavaloa takaseinään.

Käyttömukavuuden puolesta ainoa valituksen aihe on näytön todella iso, neliömäinen jalusta, joka vie paljon pöytätilaa – joskin vaihtoehdoksi tarjotaan myös seinäkiinnitystä. Toisaalta näytön asentoa voi säätää hyvinkin laajasti kaikkiin suuntiin, ja se kääntyy jopa pystyasentoon tarvittaessa. Toisin sanoen sen voi asetella tilasyistä vaikkapa pöydän kulmaan ja suunnata silti suoraan käyttäjää kohden. Suuren alustan ansiosta näyttö on myös todella vakaa, eikä raivokaskaan näpyttely heiluta ruutua nimeksikään.

Noin 749 euron hintaluokassaan MSI Optix MAG281URF ei ole varsinaisesti pienen budjetin valinta, mutta monikäyttöisenä ja muuntautumiskykyisenä se tarjoaa rahoille tuntuvasti vastinetta. Sitä on siis helppo suositella kenelle tahansa laatutietoiselle pelaajalle, joka on valmis panostamaan laitteistoonsa hieman tavallista enemmän.

Näyttöön voi tutustua tarkemmin valmistajan tai jälleenmyyjä Gigantin sivuilla.

Johanna Puustinen

Lisää luettavaa