Tiesitkö? Alussa PlayStation 2:n parhaiten myynyt tuote ei ollut peli / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Alussa PlayStation 2:n parhaiten myynyt tuote ei ollut peli

5.08.2018 // Kirjoittanut: Ida Suominen
16
Tiesitkö? Alussa PlayStation 2:n parhaiten myynyt tuote ei ollut peli

"Tiesitkö?" on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

PlayStation 2:n suunnittelu alkoi lähes välittömästi sen jälkeen, kun ensimmäinen PlayStation oli nähnyt päivänvalon. Sony-pomo Shuhei Yoshida kertoi Edgen haastattelussa, että firmalle iski vauhtisokeus konsolia tehdessä. He eivät olleet valmistautuneet kunnolla eikä heillä ollut ymmärrystä siitä, kuinka konsolimarkkinat toimivat. Yoshida vitsaili haastattelussa, että konsolille ei ollut pelejä, mutta se sai salamannopeasti jalansijan markkinoilla – kotiteatterimarkkinoilla.

PlayStation 2 myi erinomaisesti jo yksinään Sonyn brändin ja suosion vuoksi: kun laite ilmestyi Pohjois-Amerikassa lokakuussa 2000, konsoli ja sen oheistuotteet myivät julkaisupäivänä yhteensä 250 miljoonan dollarin edestä. Yksi vahva myyntivaltti oli kuitenkin konsoliin rakennettu dvd-asema.

Kun PlayStation 2 ilmestyi, dvd oli vasta heräilevä formaatti. Konsoli toisti videota kutakuinkin samalla laadulla kuin varta vasten siihen tehty dvd-soitin. Lisäksi PlayStation oli pääsääntöisesti hinnoiteltu huokeammaksi kuin keskiverto dvd-soitin. Kun tarjolla olevien ominaisuuksien kattaus oli monipuolisempi, houkutteli konsoli ostajiksi myös ihmisiä, jotka eivät välttämättä olisi ostaneet pelkkää pelikonetta.
”PlayStation 2 oli menestys alusta lähtien. Mutta ilmestyessään Japanissa, laitteen parhaiten myynyt oheistuote oli jonkin aikaa Matrix-dvd”, Yoshida kertoi.

Lue lisää:

Kommentit

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Tiesin. Ei ole silti konsolin meriiteiltä pelikoneena mitään pois. Olihan PS2 myös itselleni se ensimmäinen DVD-soitin jos tietokoneen DVD-asemaa ei lasketa.

The Matrixin 4K UHD Blu-ray on muuten huikee, kunnon parannus vuosien takaisesta Blu-raysta, jopa paketin tavallinen Blu-ray on huomattavasti parempi.

Käyttäjän zappah kuva
zappah
Lainaus snaketus

The Matrixin 4K UHD Blu-ray on muuten huikee, kunnon parannus vuosien takaisesta Blu-raysta, jopa paketin tavallinen Blu-ray on huomattavasti parempi.

Mikäs siinä niin huikeeta on ja mikä aiemmassa oli vikana?

Käyttäjän Kornholic kuva
Kornholic
Lainaus zappah

Mikäs siinä niin huikeeta on ja mikä aiemmassa oli vikana?

Voisin veikata, että kuvanlaatu ja kuvanlaatu.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus Kornholic

[quote="zappah"]Mikäs siinä niin huikeeta on ja mikä aiemmassa oli vikana?[/quote]

Voisin veikata, että kuvanlaatu ja kuvanlaatu.

Dolby Vision HDR 4K- kuva ja Dolby Atmos -ääni. Vaatii tietenkin hyvän HDR-telkkarin ja mielellään ihan kunnon Atmos-äänentoiston. Itse olen pitkän linjan kotiteatteriharrastaja ja kyllä minä sen Matirx DVD:nkin muistan. Oli aika huikee verrattuna VHS:ään, joka minulla oli ennen sitä.

Edit: Niin ja se tavallinen Blu-ray on myös täysin uudestaan masteroitu ja myös siinä on Atmos-ääni. Että juu.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Joo, googlettelin pikaisesti vielä kysymyksen jälkeen. Ilmeisesti jotain ihmeellistä värimäärittelyäkin harrastettu jossain välissä tuon loogisen laadun parantumisen lisäksi.

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac

Eikö PS3:lla ollut aluksi melko sama tilanne blurayden kanssa? Konsolista jopa vitsailtiin, että "Ai tällekö tehdään peräti pelejä?". Joskin PS3:n alkutaival oli edeltäjäänsä verrattuna huomattavasti kivikkoisempi.

Meilläkään ei kotona ollut vielä varsinaista DVD-laitetta, siinä vaiheessa kun PS2 ilmestyi talouteen. Siihen asti oltiin pärjätty ihan hyvin laajalla (pääosin lasten)VHS-kokoelmalla ja television omilla antimilla. Itselleni kun valkeni, että ei perkele, tällähän voi katsoa jopa DVD-levyjä, niin minä ja äiti kävimme vuokraamassa Jurassic Park 3:n Makuunista. Jostain syystä äitinikin päätyi lopulta katsomaan sitä leffaa minun kanssani, vaikka normaalisti kaikki vähänkään scifiin tai fantasiaan vilahtava aiheuttavat hänessä lähinnä tuhahtelua ja päänpudistelua. Liekö syynä tähän kiinnostukseen ollut uteliaisuus uutta teknologiaa kohtaan... tai sitten ne dinosaurukset. T-rexit ja lentoliskot riehumassa nykypäivän Keski-Amerikassa ovat ilmeisesti vielä tarpeeksi uskottavia, mutta Star Warssin alienit ja Lotrien hobbitit ovat sitten jo "ihan liian älyttömiä" :D.

Käyttäjän frozen kuva
frozen

vaikka ps2 ostajat ostikin DVD samalla niin ei se tee siitä playstation 2 tuotetta

Käyttäjän Megaman kuva
Megaman

Itse pelaaminenhan kukoisti Dreamcast puolella näihin aikoihin, eikä sekään auttanut, että koko vapaa videopelimedia toitotti Dreamcastin ylivoimaisuuden nimeen, DVD soitinta himoitseva casuaali oli tehnyt valintansa.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus Megaman

DVD soitinta himoitseva casuaali oli tehnyt valintansa.

Ja Sega virheensä. Ei myöskään varmasti auttanut ainakaan näillä leveysasteilla olematon markkinointi. En muista koskaan nähneeni Dreamcast-mainosta missään. En tuntenut ketään, enkä tunne tähän päiväänkään mennessä henkilökohtaisesti ketään jolla olisi Dreamcast.

Käyttäjän Megaman kuva
Megaman
Lainaus snaketus

En muista koskaan nähneeni Dreamcast-mainosta missään. En tuntenut ketään, enkä tunne tähän päiväänkään mennessä henkilökohtaisesti ketään jolla olisi Dreamcast.

Omassa tuttavapiirissä kaikki pelasivat Dreamcastilla, ja PS2:ta ei taida omistaa kukaan vieläkään (itse sellaisen hankin lopulta kirpparilta 30€). Lieneekö sen verran valistuneita gamereita, että osaavat hakeutua laatupelien äärelle ilman markkinointia.

Nostoja