Tiesitkö? Ensimmäinen suomalainen pelikonsoli ilmestyi jo vuonna 1977 – saatavilla oli viisi eri peliä

Tiesitkö, että Suomessa kokeiltiin eräänlaisen pelikonsolin valmistamista 70-luvun lopulla, kun Saloran Playmaster-televisio tuli markkinoille? Lue laitteesta täältä!

25.12.2022 07:00

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Pong, yksi maailman ensimmäisistä kaupallisista digipeleistä, valloitti maailman ilmestyessään Atarin pelihallikabinettina vuonna 1972. Peli oli niin suosittu, että Atarin valmistamia kabinetteja aikoinaan arvioitiin olevan ainoastaan kolmannes markkinoilla olleista Pongeista – muut olivat klooneja.

Kansainvälinen Pong-skene mullistui vuonna 1975, kun General Instrument Microelectronics toi markkinoille sopuhintaisen mikropiirin, joka piti sisällään useampia Pongia vastaavia maila ja pallo -henkisiä pelejä. Tästä lystistä halusi osalliseksi myös suomalainen viihde-elektroniikkavalmistaja Salora.

Salora toi Salora Playmaster-television – jollainen on esillä muun muassa Suomen pelimuseossa Tampereella – markkinoille vuonna 1977 yllämainitulla mikropiirillä varustettuna. Televisio-ominaisuuksien lisäksi laitteessa oli kokonaiset viisi maila ja pallo -periaatteella toimivaa peliä. Masiinan edessä, oikeassa alareunassa on paneeli, jossa olevaa säädintä kääntämällä valittiin joko TV- tai A–E-tilojen väliltä. Lienee pääteltävissä, mitä TV-tila teki. Tilat A–E puolestaan olivat kukin omalle pelilleen: A jalkapallolle, B tennikselle, C squashille, D pelotalle, eli yksin pelattavalle squashille, ja E ”ammattilainen vastaan amatööri” -pelille, jossa toisella pelaajista on kolme ja toisella kaksi mailaa.

Salora Playmaster ei tiettävästi ollut taloudellisesti erityisen menestyksekäs aluevaltaus. Samankaltaisia kokeiluja tehtiin jonkin verran maailmalla, mutta kovin suurta jalansijaa ne eivät koskaan saaneet. Salora joutui 70-luvun lopulla talousvaikeuksiin, ja Playmaster vedettiin markkinoilta luultavasti vuoden 1979 tietämillä.

Lue lisää:

Lisää luettavaa