Tiesitkö? Ensimmäisen Call of Duty -studion taustalla on muun muassa sabotaasisyytöksiä

Tiesitkö, että ensimmäiset Call of Dutyt tehnyt Infinity Ward syntyi, kun Medal of Honorin kehittäjän sukset menivät ristiin Electronic Artsin kanssa? Lue studiodraamasta täältä!

7.9.2020 10:51

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

On vuoden 2002 toukokuu. Electronic Artsin julkaiseman suositun Medal of Honor -räiskintäsarjan kolmas osa, Medal of Honor: Allied Assault, on ilmestynyt muutama kuukausi sitten. Vaikka 2015 Gamesin kehittämä peli sai osakseen ylistystä, oli taival ollut nihkeä ja vaivalloinen. Projektin johto oli velttoa ja suunnittelijat tekivät kaikki omaa juttuaan kommunikoimatta erityisemmin keskenään, pelin käsikirjoittaja ja kenttäsuunnittelija on Zied Rieke kertonut.

Kehittäjät toimivat omasta mielestään hyvin tiiminä, mutta halusivat uuden johtoportaan. Suuri osa tekijöistä oli päättänyt etsiä uuden työn projektin päätyttyä. Käytävillä kuiskittiin huhua, jonka mukaan lähitulevaisuudessa saattaisi odottaa lisää hommaa, mikäli uusi studio päädyttäisiin muodostamaan.

Lähes kaikki Allied Assaultin kehittäjistä päättivät lyödä lopulta hynttyyt yhteen ja muodostaa Infinity Wardin Vince Zampellan, Grant Collierin ja Jason Westin johdolla. Kaksi julkaisijaa kilpaili Allied Assaultin kehittäneen tiimin huomiosta: Electronic Arts ja Activision. Electronic Artsin tapauksessa Infinity Wardia huolestutti, että tuore studio sulautettaisiin EA Los Angelesiin ja he menettäisivät identiteettinsä.

Pelko näytteli suurta osaa, kun Infinity Ward valitsi sopimusta. Activisionin houkuttelevuutta lisäsi lupaus, että julkaisija rahoittaisi studion seuraavaa projektia vuoden verran. Vaihdossa he halusivat oikeuden ostaa studion kolmella miljoonalla dollarilla. Sopimus tehtiin Activisionin kanssa.

Keväällä 2003 Infinity Ward julkisti ensimmäisen Call of Dutyn. Se oli myös toiseen maailmansotaan sijoittuva historiallinen räiskintä, jonka oli tarkoitus kaataa kenttää siihen asti dominoinut Medal of Honor. Näin tapahtuikin, ja Call of Dutysta tuli nopeasti genren suurin ja kaunein.

Kului viitisen vuotta, kunnes sukset alkoivat mennä ristiin Activisionin kanssa. Suunnattoman menestynyt Call of Duty 4: Modern Warfare oli ilmestynyt vuonna 2007, ja Zampella ja West lupasivat saavansa seuraavan osan, Modern Warfare 2:n julkaisukuntoon joulumarkkinoille 2009. Vaihdossa he halusivat suuret bonukset ja täydellisen luovan johdon sarjan suunnasta. Activision myöntyi, mutta vaati sopimukseen kohdan, että mikäli heidät erotettaisiin, sarjan kaikki oikeudet jäisivät Activisionille.

Zampellan ja Westin mukaan tästä alkoi ajojahti, jonka päämääränä oli saada irtisanottua heidät. Väitteessä oli tiettävästi perääkin: hässäkkää seuranneessa oikeusjutussa käsiteltiin muun muassa sähköpostikirjeenvaihtoa kahden Zampellaa ja Westiä valvoneen johtajan kesken. Yhdessä sähköpostissa todettiin, että kaksikon erottaminen aiheuttaisi varmasti suuren negatiivisen julkisuuden myräkän ja huolehdittiin, olisiko julkaisija valmis siihen.

West ja Zampella potkittiin pihalle maaliskuussa 2010 niskuroinnin vuoksi. Kuukausi lähtönsä jälkeen kaksikko perusti Respawn Entertainmentin ja haki rahoitusta tuleviin projekteihinsa Electronic Artsin tukiohjelmasta. Jälleen kerran osa tiimistä seurasi heitä. Riitainen ero johti kahteen oikeusjuttuun joissa Zampella ja West sekä Activision syyttelivät toisiaan yhtäältä rahoituksen panttaamisesta ja toisaalta studion aktiivisesta sabotoinnista. Tapaukset soviteltiin lopulta oikeussalin ulkopuolella.

West jätti Respawn Entertainmentin myöhemmin perhesyistä. Tietyllä tapaa ympyrä on kuitenkin sulkeutumassa: Respawnin on määrä julkaista tänä vuonna Medal of Honor: Above and Beyond.

Lue lisää:

Lisää luettavaa