Tiesitkö? Entinen Nintendo-pomo Satoru Iwata teki ensimmäiset pelinsä laskimella / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Entinen Nintendo-pomo Satoru Iwata teki ensimmäiset pelinsä laskimella

28.06.2020 // Kirjoittanut: Ida Suominen
3
Tiesitkö? Entinen Nintendo-pomo Satoru Iwata teki ensimmäiset pelinsä laskimella

"Tiesitkö?" on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Atarin Pong oli ensimmäinen videopeli, jota Nintendo-pomo Satoru Iwata koskaan pelasi. Hän oli nuoresta pitäen kiinnostunut sekä peleistä että niitä pyörittävistä laitteistoista. Lukiossa Iwata hankki säästöillään itselleen HP-65:n, ensimmäisen taskulaskimen, jolla oli mahdollista myös ohjelmoida.

– Luulen, että olin yksi alkuperäisistä varhaisista omaksujista. Mutta siinä missä jotkut käyttivät laskinta matematiikkaan, minä käytin omaani videopelien tekemiseen, Iwata kertoi pelinkehittäjien konferenssissa vuonna 2005.

Hänen ensimmäinen pelinsä oli laskimelle sovitettu versio pesäpallosta. Peliä seurattiin laskimen näytöltä ja numeronäppäimiä käytettiin ohjaamiseen. Eräs Iwatan ystävistä oli tohkeissaan hänen tekemistään laskinpeleistä, ja Iwata arvelikin myöhemmin, että ystävän innostus vaikutti hänen päätymiseensä alalle.

– Kun tein jotain, hän vastasi. Hän oli tavallaan ensimmäinen asiakkaani. Samalla löysin sen ilon, jota tuntee, kun luo jotain. Ajattelen usein, etten olisi koskaan päätynyt tekemään pelejä, ellei näitä asioita olisi tapahtunut.

Iwata sai ensimmäisen tietokoneensa joitakin vuosia laskimen jälkeen. Hän purki laitteen osiin, jotta saisi paremman käsityksen siitä, kuinka se toimii. Lukiosta hän jatkoi opiskelemaan tietojenkäsittelyä ja työskenteli opintojen ohessa vastaperustetussa HAL Laboratory -studiossa. HALilla Iwata ansaitsi kannuksensa ja loi yhteyden Nintendoon. HAL Laboratoryn puikkoihin Iwata asettui vuonna 1993 auttaakseen yhtiön taloudellisista vaikeuksista. Täysi siirtymä Nintendolle tapahtui vuonna 2000, ja vain pari vuotta myöhemmin Nintendon pitkäaikainen pomo Hiroshi Yamauchi luovutti valtaistuimensa Iwatalle siirtyessään itse eläkkeelle. Iwata ennätti olla yhtiön johdossa 13 vuotta ennen kuolemaansa heinäkuussa 2015.

Lue lisää:

Kommentit

Käyttäjän Fwank_91 kuva
Fwank_91

Tuli katsotttua Did You Know Gaming- jakso Iwatasta, siinä tämä tuli ilmi. Mies on kiinnostava, johtajana malliesimerkki. Nykypäivänä kun olisi enemmän Iwatan tapaisia johtajia niin oltaisiin varmasti paremmalla mallilla.

Käyttäjän Kalifornia Jani kuva
Kalifornia Jani

nes:llä balloon fight oli yks iwatan peli. Smash brossit on kyllä aivan huippuja HAL:n pelejä. Iwata ja miyamoto kilpailivat vähän urallaan, että kumpi on parempi/luovempi. Iwata oli kyllä vahva johtaja jo GameCube aikoina. Wiin ja DS:n menestys tais silti vähän ylilyödä Nintendonkin odotukset.

Käyttäjän Teräskäsine kuva
Teräskäsine

Iwata teki hienoa työtä ja vaikutti panoksellaan suuresti pelialaan. Tuntuu ettei mies aivan niin paljon arvostusta saanut ainakaan eläissään.

Nostoja