Tiesitkö? Falloutin Vault Boy -maskotti sai innoituksensa klassikkolautapelistä / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Falloutin Vault Boy -maskotti sai innoituksensa klassikkolautapelistä

29.09.2019 // Kirjoittanut: Ida Suominen
0
Tiesitkö? Falloutin Vault Boy -maskotti sai innoituksensa klassikkolautapelistä

"Tiesitkö?" on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Harva pelimaailman ikoni on yhtä tunnistettava kuin Fallout-sarjan maskotti Vault Boy. Isopäinen, sarjakuvamainen hahmo esiintyy niin peleissä kuin markkinointimateriaalissakin. Eniten häntä tapaa edetessään kykytasolta toiselle: hahmoa on kautta sarjan käytetty humoristisena apuna kuvaamaan eri taitojen antamia ominaisuuksia.

Vault Boy sai nimensä ilmeisen myöhäisessä vaiheessa, sillä esimerkiksi ensimmäisen Falloutin ohjekirja puhuu hänestä Vault Manina. Oman hämmennyksensä on aiheuttanut myös rannetietokone Pip-Boy. Nimien samankaltaisuus ja se, että Vault Boy esiintyy pääasiallisesti juuri Pip-Boyta käytettäessä, on johtanut sekaannuksiin nimien suhteen. Esimerkiksi Fallout Tacticsissa on seuraajaksi saatava, Pipboy-niminen vitsihahmo, joka lainaa ulkonäkönsä Vault Boylta. Alkuperäisen Falloutin taiteilijat puolestaan puhuivat hahmosta nimellä skill guy, viitaten tämän rooliin kykyjen kuvittajana.

Aivan alkujaan Vault Boy syntyi ratkaisuna ongelmaan, joka kehitystiimillä oli. AD Leonard Boyarskyn mukaan tiimillä oli vaikeuksia tehdä pelin käyttöliittymästä selkeää. Ilmeisesti varsinkin taitoja oli vaikea konkretisoida. Lopulta ajatus eräänlaisen maskotin luomisesta syntyi liikenneruuhkassa.

– Tulimme siihen tulokseen, että taidot kuvattaisiin sarjana tyyliltään Monopolia jäljitteleviä kortteja. Ja Monopolillahan on maskotti, josta päätimme tehdä oman versiomme. Jostain syystä minun mielikuvissani tämä tyyppi oli aina iloinen, riippumatta siitä mitä hänelle tapahtui. Mitä kauheampi vastoinkäyminen, sen parempi.

Ensimmäisiä Fallout-pelejä sekä ohjannut että tuottanut Tim Cain onkin kertonut, että Boyarskyn ohje taitokorttien kuvituksesta vastanneelle Tramell Ray Isaacille oli, että hahmon pitäisi muistuttaa Monopolin miljonäärimaskottia.

Lue lisää: