Tiesitkö? GTA III oli vähällä olla Xbox-yksinoikeuspeli

Tiesitkö, että DMA Design tarjosi GTA III:a Xbox-yksinoikeuspeliksi, mutta Microsoft ei luottanut siihen että peli myisi? Lue virhearviosta täältä!

6.2.2022 07:00

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Vuosituhannen taitteessa pelirintamalla kuohui. Konsolisukupolvi vaihtui: PlayStation 2 julkaistiin vuonna 2000 ja siihen asti ainoastaan Windowsille pelejä julkaissut Microsoft halusi siivun konsolimarkkinoiden kakusta. PlayStationin ja Nintendon GameCuben kanssa kilpailemaan kehitetty Xbox julkistettiin virallisesti E3-messuilla kesällä 2001.

Ennen julkaisua konsolille piti kuitenkin saada kattaus mahdollisimman tykkejä pelejä myyntivalteiksi. Ja paras myyntivaltti toki on peli, jota ei saa millekään muulle alustalle. Microsoft onnistui haalimaan konsolin kanssa julkaistaviksi yksinoikeuspeleiksi esimerkiksi Halo: Combat Evolvedin sekä Dead or Alive 3:n.

Microsoftilla työskennellyt Kiki Wolfkill on kertonut, että ajanjakso Xboxin julkistamisesta kehittäjille siihen, että konsoli ilmestyi, oli erittäin lyhyt, eikä konsolia varten erikseen kehitettyjä pelejä ollut juuri mahdollista saada. Sen sijaan Microsoft pyrki etsimään pelejä, jotka olivat jo kehitteillä.

Yksi näistä peleistä oli brittikehittäjä DMA Designin Grand Theft Auto III. DMA Design oli suunnitellut päivittävänsä kaksiulotteisena alkaneen pelisarjansa nyt kolmanteen ulottuvuuteen. He lähestyivät Microsoftia ajatuksensa kanssa. Microsoftin johtoportaalla ei kuitenkaan ollut liiemmälti uskoa nuoriin pelinkehittäjiin – he pitivät peliä liian monimutkaisena, eivät ymmärtäneet pelin käyttöliittymää, ja luulivat pelin olevan uusioversio vanhemmasta, huonosti myyneestä 2D-pelistä. Niinpä Microsoft käännytti DMA Designin oveltaan.

Kun GTA III ilmestyi talvella 2001 niin Xboxille kuin sen kilpailija PlayStationillekin, se otettiin vastaan vuolain ylistyksin. Se oli vuoden 2001 parhaiten myynyt peli, ja olisi saavuttanut kärkisijan myös vuonna 2002, ellei sen jatko-osa Grand Theft Auto: Vice City olisi ilmestynyt ja vienyt ykköspaikkaa.

Lue lisää:

Lisää luettavaa